Gluteenittomat korvapuustit

Vastaleivotun pullan tuoksu lienee yksi maailman kotoisimmista ja parhaimmista tuoksuista. Juurikin kun viimeksi leivoin, yksi tyttäristä tuli käymään ja totesi: ”Voi kunpa pullantuoksua saisi ostettua kaupasta pullossa!”.

Samoin olen jostakin joskus lukenut, että asunnonmyynnin yhteydessä kannataisi aina ennen näyttöä leipoa pullaa – paremmin menee asunto kaupaksi, kun katsojille syntyy heti mielikuva kodikkaasta kämpästä.

Meillä pulla tuoksuu varsin usein, johtuen siitä, että olen itse aivan armoton pullansyöjä – ei sitä niinkään vierasvaroiksi pakkaseen leivota, vaan emännän elämänlaadun ylläpitämiseksi. Minä en yksinkertaisesti tulee toimeen ilman hyvää pullaa. Kaupan leivokset, varsinkaan gluteenittomat, eivät ole mitään itse tehtyihin korvapuusteihin verrattuna.

Gluteenittoman taikinan tekeminen vatii omat pienet niksinsä, jotta lopputuloksena olisi kuohkeita, pehmeitä ja maukkaita pullia. Alla olevan ohjeen mukaan pitäisi onnistua, joskin jokainen leipuri tarvinnee sen tekemisen myötä opitun näppituntuman.

Kiertoilmauunia en ole oikein oppinut käyttämään, vaikka sellaisen omistankin. Pari kertaa olen kokeillut pullat paistaa yhtäaikaa, mutta paistoaika pitenee ja alempana olevat pullat valmistuvat hitaammin kuin niiden päällä olevat. Jos jollakulla on hyviä niksejä tähän, niin kertokaa ihmeessä.

Nämä resepteissäni olevat pullat ja sämpylät voi tehdä myös tavallisista jauhoista:  psyllium pois aineslistalta ja vähän enemmän jauhoja saa laittaa, mutta näppituntuma on silti muistettava taikinassa kuin taikinassa.

ANNOS: noin 40 korvapuustia

VALMISTUSAIKA:

taikinan teko n. 20 minuuttia
nostattaminen n. 1½ tuntia
leipominen n. 20 minuuttia
paistaminen n. 12-15 minuttia/pellillinen

AINEKSET:

  • 7dl maitoa
  • 250 gr leivinmargariinia
  • 50 gr hiivaa
  • 2 munaa (+ kolmas voitelua varten)
  • 2tl suolaa
  • 1½ dl sokeria
  • 3 rkl psylliumia
  • n. 750 gr gluteenittomia vehnäjauhoja
  • voita, kanelia, sokeria

Uunin lämpö 250°C

Murentele hiiva leivinkulhon pohjalle ja lisää sen päälle sokeri ja suola (näin hiiva mukavasti hajoaa eikä jää paakuiksi taikinan sekaan).

Laita kattilaan leivinmargariini ja maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Maidon lämmetessä voit laittaa kulhoon kananmunat ja psylliumin.

Kaada maito leivinkulhoon, mutta jätä margariini kattilaan vielä kuumalle levylle, siinä se sopivasti ehtii sulaa käyttöä varten.

Aloita taikinan alustaminen. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa voimakkaasti (mitä enemmän vaivaa, sitä vähemmällä jauholla syntyy hyvä taikina).
Älä ylitä jauhojen käytössä tuota 750-760 gramman rajaa. Taikina on edelleen tosi tahemaa ja jää käsiin kiinni. Kuvan mukainen taikina on juuri sopiva sulaneen rasvan lisäämistä varten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaada sulanut margariini taikinan sekaan ja vaivaa huolella. Nyt sinulla pitäisi leivinkulhon pohjalla olla ihan kelpoinen taikina – tosin gluteenittoman taikinan kanssa täytyy muistaa, että sen leipominen pullaksi on edelleen varsinainen taiteenlaji. Ks. alla oleva kuva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anna nousta lämpimässä ja vedottomassa paikassa liinan tai kannen alla noin puolitoista tuntia.

Nosta valmis taikina hyvin jauhotetulle pöydälle, pyörittele se jauhoissa ja jaa kahteen osaan. Laita toinen puolisko takaisin leivinkulhoon ja aloita toisesta korvapuustien muovaaminen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Käytä edelleenkin runsaasti jauhoja taikina alla, sillä se tarttuu varsin helposti pöytään kiinni. Muotoile siitä käsin ohut pitkä pötkö ennen kaulitsemisen aloittamatta. Mitä vähemmän tarvitsee kaulita, sitä pienempi riski kiinni tarttumiselle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taputtele taikina alustavasti kaulimista varten, lisää alle jauhoja tarvittaessa ja aloita kauliminen varovasti – enemmän pituus kuin pystysuuntaan. Gluteenittomasta taikinasta tehtäessä ei kannata pohjasta tehdä kovin leveää ihan vain siksi, että vähemmän joutuu tappelemaan mahdollisen kiinni tarttumisen vuoksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valmiiksi kaulitun taikinan päälle levitetään ohut kerros voita (ota pehmiämään jo leipomista aloittaessasi, niin levittämien sujuu sutjakasti) sekä kanelia ja sokeria.

Kääri taikina rullalle ja leikkaa siitä noin 20-22 korvapuustia kuvan osoittamalla tavalla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paina etusormien kärjillä pullien keskiosa alas ja rypistä samalla vähän yläreunasta ja kas, siinä meillä valmiit puustit pellille nostettaviksi. Mahtuvat juuri yhdelle leivinpellille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leivo toinen puoli taikinasta toiselle pellille. Voitele ensimmäinen pellillinen kananmunalla ja ropsauta pullien päälle reilu annos raesokeria. Paista 250°:ssa uunin keskitasolla noin 12-15, kunnes pullat ovat kauniin kullanruskeita.
Voitele, sokeroi ja paista toinen pellillinen.

valmiita korvapuusteja

gluteeniton korvapuusti makeat leivonnaiset pullat pullataikina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s