Korvasienirisotto ja kantarellirisotto

Korvasienet ovat aika harvinaista herkkua, ellei satu tietämään jotain tosi taattua ja tuottoisaa kasvupaikkaa. Torien ja kauppojen tarjontaa en ole koskaan tullut tarkistaneeksi, koska me olemme onnekkasti saaneet omat korvasienemme suoraan metsästä.

Mieheni on vuosittain alkukesästä vieraillut ystävänsä luona Puumalassa – siellä on mökkimaaston ympäristössä monina perättäisinä vuosina tehty avohakkuita, joille sitten myöhemmin on kasvanut korvasieniä. Toissa keväänä sieltä tuli kotiin saaliina useampi ämpärillinen, mutta nyt kuitenkin hakkuualueet alkavat kasvaa umpeen ja meidän herkkupaikat häviävät pikkuhiljaa.

Jokainenhan tietää, että korvasieni on myrkyllinen eli esikäsittely on tärkeää. Sieniä “ryöpätään” eli keitetään väljässä vedessä 10 minuuttia, vaihdetaan vesi ja keitetään vielä toiset kymmenen minuuttia. Tämän jälkeen niitä voi turvallisin mielin ruveta nautiskelemaan monin eri tavoin valmistettuna. Tällä kertaa niitä on käytetty lisukerisottoon.

Lisukerisotoissa arborioriisi on ihan onnen omiaan. Risotoista tulee todella maukkaita jo muutaman siihen lisätyn aineksen kera ja suutuntuma on nautinnollinen. Keittoaika tosin on melko pitkä – riisipaketin kyljessä annetun ohjeen keittoaika ei alkuunkaan riitä, vaan valmistumiseen menee noin 30-35 minuuttia.

Hyvän riston valmistaminen tosiaankin vaatii kaiken huomiosi noin 30 minuutin ajan. Sen tekemiseen tarvitaan kaksi kättä, toinen hämmentää riisiä ja toinen lisää nestettä pienissä erissä, maksimissaan noin puoli desilitraa kerrallaan. Useimmissa arborioriisistä tehtyjen risottojen valmistusohjeissä kehoitetaan lisäämään neste kauhallinen kerrallaan, mutta edes minun kärsivällisyyteni ei siihen riitä ja hyvää on risotosta silti tullut. Muiden ruokien tekeminen samanaikaisesti saattaa tuhota koko hienon risoton – meillä onneksi on apukädet, jotka hoitavat riisin sillä aikaan, kun itse keskityn muihin aterian osasiin.

Samalla reseptillä voi valmistaa risoton mistä tahansa muustakin sienestä. Alla olevassa kuvassa kantarellirisotto, eikä valmistustavassa muuta eroa kuin eri sienet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huom! Meillä on ollut käytössä kahta erilaista aborioriisiä: Scotti ja Golden Sun. Jälkimmäinen valmistuu noin 5-10 minuuttia nopeammin kuin ensimmäinen, mutta molemmat vaativat paljon pidemmän kypsytysajan kuin mitä paketin kyljessä ohjeistetaan. Maistelemalla saa onnistuneimman tuloksen.

ANNOS: 2-3 henkeä
VALMISTUSAIKA: 40 minuuttia

  • 500 gr korvasieniä (paino keittämisen jälkeen)
  • 2 dl Arborioriisiä
  • 1 sipuli
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 3 rkl  parmesanjuustoa raastettuna
  • suolaa
  • mustapippuria
  • sitruunaa

Keitä noin 6 dl kasvislientä valmiiksi ja pidä se lämpimänä.

Hienonna sipuli. Kuumenna kattilassa (joka ei helposti polta ruokaa pohjaan) öljyä ja lisää sipulit. Anna hetki kuullottua ja lisää sitten korvasienet. Jos käytät pakastettuja sieniä, purista niistä liiat nesteet pois sulamisen jälkeen ja anna kattilan pohjallakin hatua, kunnes ovat ”kuivia”. Mausta hyvin kevyesti suolalla ja mustapippurilla.

Lisää riisi ja kuullota sitä hetken aikaa öljyllä. Kun riisi alkaa kirkastua, lisää kasvislientä vähitellen, noin puolen desin erissä, kuitenkin niin että riisit alkuvaiheessa ovat kaiken aikaa väljässä nesteessä. 20 minuutin kiehumisen jälkeen kannattaa neste lisätä vielä pienemmissä erissä, mutta kuitenkin niin ettei riisi pääse  liian nopeasti “kuivumaan”.

Kun riisi on kiehunut 20 minuuttia lisää tuoretta raastettua parmesania. Ohjeen 3 ruokalusikallista on melko iso määrä, josta pidän itse, mutta vähempikin riittää – maistele. Lopputuloksessa pitäisi maistua sienet ja vain hieno aavistus juustoa. Joukkoon voi halutessaan puristaa hieman sitruunamehua.

Kun riisi on kiehunut 30 minuuttia, ota kattila pois keittolevyltä ja anna risoton tekeytyä kannen alla vielä noin 5-10 minuuttia.

Tagit: arborioriisi kantarellirisotto kasvisruoka kasvisruuat korvasieni korvasienirisotto parmesanjuusto risotto riisi sienirisotto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s