Grillinyytit

Helteet eivät ole meikäläisen juttu alkuunkaan: en pidä auringossa olemisesta ja kuuma ilma puolestaan – oli se sitten sisällä tai ulkona – saa minut voimaan huonosti eikä mistään tekemisestä tule yhtään mitään. Ei 30-asteisessa keittiössä kamalasti viitsisi edes hellaa tai uunia päälle laittaa, saati siinä vieressä seisoa kokkaamassa.

Tämä kesä on kaiken kaikkiaan ollut säiden suhteen suurimmalta osin mukava. Vain muutama harva kertakaikkiaan liian kuuma päivä.  Sade tosin on melko moneen otteeseen kumonnut haaveet grillaamisesta, mutta eipä ole toisaalta tarvinnut pihanurmikkoa ihan ylen yhtenään kastella. Joka tapauksessa on ihan riittävästi ollut leppeitä iltoja tehdä grilliruokaa ja istua ulkona syömässä. Toivottavasti sama jatkuu vielä elokuun loppuun.

Foliossa grillattavat nyytit on yksi varsin helppo tapa valmistaa ulkona ruokaa: siinä ne tulevat ihan omia aikojaan grillin kuumuudessa eikä jälkikäteen tarvitse pahemmin pestä sen enempää grilliä kuin muurikkaakaan. Sisällön voi kukin suunnitella aivan omien mieltymystensä mukaan, alla oleva ohje on vain yksi esimerkki. Tässä nimenomaisessa nyytissä on tällä kertaa lanttua ja lanttukuutiot olen ennakkoon kypsentänyt mikrossa pienessä vesimäärässä 8 minuuttia ennen muiden ainesten sekaan laittamista – lanttu lieneekin sitten ainoa osittaista esikypsentämistä vaativa kasvis, kaikki muut ehtivät valmiiksi nyytin sisälläkin (kunhat et leikkaa liian suuria kuutioita).

Jokin aika sitten sattui silmiini artikkeli, jossa kerrottiin alumiinin vaarallisuudesta terveydelle. Ehkäpä tuo totta lieneekin. Muistan kuitenkin lapsuudestani, että aluumiinisia kattiloita, kahvipannuja ja esimerkiksi retkiastioita käytettiin aivan surutta ja tiedättekö – olen hengissä edelleen. Oma mehumaijani on alumiinia: sillä on mehut keitetty jo 40 vuotta, enkä todennäköisesti elinaikanani tule uuteen vaihtamaan.

En nyt kuitenkaan aio riskeerata sen enempää ja näissä nyyteissä ongelma on ratkaistu sillä, että ruoka on ensin kääritty voi- tai leivinpaperiin ja vasta sitten alumiinfolioon. Eiköhän sillä pahimmat myrkyt ole vältetty.

ANNOS: 2-3 hengelle
VALMISTUSAIKA: esikäsittely n. 30 minuuttia, paistoaika 40-45 minuuttia
lantun esikypsennys 7-8 minuuttia

AINEKSET:

 • 100 gr savupekonisiivuja
 • 200 gr lanttua tai naurista
 • 100 gr parsakaalia leikattujen nuppujen paino)
 • 100 gr tuoreita herkkusieniä
 • puolikas punainen paprika
 • 2-3 salottisipulia

Marinadi:

 • ½ dl oliiviöljyä
 • 1 tl suolaa
 • ¼ tl mustapippuria
 • 5 valkosipulin kynttä
 • 2 rkl tuoretta persiljaa
 • 1 tl tuoretta rosmariinia
 • ½ dl voita
 • ½ rkl hunajaa

Pilko lanttu, paprika ja parsat melko pieniksi kuutioiksi ja palasiksi, että varmasti kypsyvät. Esikypsennä lanttua esimerkiksi mikrossa noin 8 minuuttia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pilko sienet ja pekonisiivut

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pilko salottisipulit neljään lohkoon kukin.

Lämmitä noin puoli desilitraa voita ja sekoita hunaja siihen.

Laita kaikki ainekset riittävän isoon astiaan ja lisää joukkoon marinadi sekä sulatettu voi ja hunaja. Sekoita huolella.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laita sopivan kokoinen pala foliota alle ja leivinpaperi sen päälle. Annostele ainekset paperille siten, että kustakin nyytistä tulee suunnilleen samankokoinen ja että kussakin nyytissä on suhteellisen tasaisesti käytettyjä vihanneksia ja lihaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kääri ensin paperi nyytiksi ja folio siihen tiukasti ympärille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anna muhia grillin kuumuudessa 40-45 minuuttia.

Tagit: grillaus grillinyytit muurikalla grillinyytti herkkusienet lanttu muurikka paprika parsakaali porsaan savusiivut porsaanliha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s