Gluteenittomat letut

Kas kummaa, kuinka yhtäkkiä ihmisen voi ruveta tekemään mieli lettuja (räiskäleitä, ohukaisia, lättyjä – miten kukin niitä nyt nimittääkin). Ainakaan viimeisen vuoden aikana en ole kertaakaan lettuja tehnyt, enkä oikeastaan kaivannutkaan.

Gluteenittomien jauhojen käyttö hiukan aiheutti päänvaivaa: ensimmäiseen taikinaan laitoin jauhoja liikaa ja turvotessaan taikinasta tuli aivan liian paksua. Ei oikein auttanut maidon lisääminenkään, sillä olisin joutunut lisäämään sitä niin paljon, että lettuja olisi kenties jouduttu syömään useamman päivän ajan.

Toinen taikina osoittautui juuri sopivaksi. Kunhan muistaa paistaa niin tasaisella lämmöllä, että toinen puoli ehtii hyytyä käännettävään kuntoon ennen kuin toinen puoli palaa. Eli siis aavistuksen verran tavallisia lettuja hauraampia ovat.

Lettujen paisto aiheutti toisen ongelman: eihän meillä tietenkään ollut mitään sopivaa hilloa lettujen päälle laitettavaksi. Hetken tuota tuumailin ja kävin nipsaisemassa muutaman raparperinvarren, laitoin ne fariinisokerin ja vaniljasokerin kanssa uuniin hautumaan ja kokeilu poiki sellaisen herkun, että samoin tein kävin nipsimässä kaikki vielä jäljellä olevat raparperinvarret ja tein niistä hilloketta. Valitettavan pieni saalis, mutta ensi vuonna sitten lisää.

Raparperihillokkeen ohjeen löydät täältä.

ANNOS:  7 lettua keskisuurella pannulla (halkaisija yläreunasta 22cm) paistettuna
VALMISTUSAIKA:  taikinan turvotus 30 minuttia, paistaminen 20 minuuttia

AINEKSET:

  • 5 dl maitoa
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 3 dl gluteenittomia jauhoja

Vatkaa munat maitoon, lisää suola ja sokeri.

Lisää jauhot vatkaten samalla kaiken aikaa. Vaikka taikinaan näyttää jäävän jauhopaakkuja, suurin osa niistä liukenee taikinan turvottamisen aikana ja loput vähintään paistaessa. Eivät siis mitenkään tuohoa lopputulosta.

Paista sellaisella lämmöllä, että voi ei pääse käristymään eikä lettu pala toiselta puoletan ennen kuin se on toiselta puolelta riittävän hyytynyt käännettäväksi.

Tarjoile hillon, jäätelön, vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai tuoreiden marjojen kera.

gluteeniton lettu ohukainen lätty räiskäle gluteenittomat letut ohukaiset lätyt räiskäleet rasparpelihilloke

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s