Sienisalaatti

Jos minun joskus pitäisi valita kolme ruokaa mukaani autiolle saarelle ja pelkästään niitä pitäisi parin kuukauden ajan syödä, niin valitsisin luultavimmin sienisalaatin, porsaanpaistin ja korvapuustit. Lähestulkoon kaikki erilaiset ruuat ovat tasavertaisesti hyviä, parempia ja parhaita, mutta noiden kolmen syömiseen minulla on erityisen suuri himo.

Sienisalaatti maistuu herkulliselta niin lihan kuin kalankin kanssa ja hyvää se on myös leivän päällysteenä. No, voisinpa toisaalta popsia ison kulhollisen ihan sinälläänkin. Kun lapset ovat tulossa syömään ja ateriaan kuuluu sienisalaatti, sitä täytyy tehdä todella paljon ja silti pitää toppuutella, että “jättäkäähän nyt vähän muillekin”.

Kaupan sienisalaateista en pidä alkuunkaan: ne ovat useimmiten aivan liian hienoksi hakattua sientä ja yleivaikutelma ja suuntuntuma ovat kuin sienivelliä pistelisi – ja syystä tai toisesta ne usein ovat melko mauttomiakin. Sama juttu pelkkien suolasienien kanssa, kaupan hyllyiltä näyttää löytyvän vain kamalan pieneksi muhjuksi hakattua sientä.

Onneksi minulla on innokkaasti sienien keräämistä harrastava pikkusisko. Siskolta olemme aina saaneet suolasientä juuri niin paljon kuin olemme tarvinneet. Siskoni mukaan suolasieniksi kannattaa kerätä karva-, haapa-, kangas- ja pikkurouskut – jos nyt jollekin herää innostus lähteä sienimetsään omia suolasieniä keräämään. Netistä löytyy hyviä sienten suolausohjeita ja samoin suolausohje on nyt myös Blogikirjoituksessani ”Ihan melkein kaikkein parasta – sienet”.  Vajenneeseen purkkiin kannattaa aina heittää vähän uutta suolaa päälimmäiseksi.

Alla olevan sienisalaatin teko-ohjeen annos on tarkoitettu neljälle hengelle ruoan lisukkeeksi. Määrä on sellainen, että meidän perheellä se ei neljälle hengelle riittäisi – normaaleille sienten popsijoille todennäköisesti kyllä.

ANNOS:  4 henkeä
VALMISTUSAIKA: Liotus n. 2 tuntia, salaatin teko 20 minuuttia

AINEKSET:

  • n. 200-300 gr suolasieniä
  • 1 purkki smetanaa
  • 1 sipuli
  • maustepippuria

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laita sienet siivilään ja huuhdo ensin suurin osa irtosuolasta pois. Laita sitten siivilä kylmälle vedellä täytetyn kattilan päälle niin, että kaikki sienet ovat hyvin veden alla. Hämmentele välillä ja vaihda vesi ainakin kahteen kertaan. Yleensä liottaminen vie noin kaksi tuntia, mutta aika tietenkin riippuu säilömiseen käytetyn suolan määrästä.

Maistele aina välillä suolaisuutta ja lopeta liottaminen, kun sienissä vielä maistuu mukavan suolainen maku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pilko sienet melko pieneksi hakkelukseksi, mutta älä tee niistä muusia. Laita tarjoiluastiaan odottamaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pilko sipuli. Sipuli on sitä parempaa mitä pienemmäksi sen malttaa hakata. Lisää sienien sekaan vähän kerrassaan, sekoita hyvin ja maista aina välillä: suu oppii aika nopeasti kertomaan milloin sienien ja sipulien suhde on oikea. Molempien pitää maistua, mutta sipulin maku ei saa lyödä yli sienien mausta.

Lisää joukkoon smetana. Smetanan lisäämisessä sama juttu kuin sipulissakin: lisää vähän kerrassaan kunnes massa on kauttaaltaan smetanan “syleilyssä”, mutta ei missään tapauksessa ui siinä.

Ja edelleen samaan tapaan lisätään maustepippuri. Ripottele vähän, maista ja tarvittaessa ripottele lisää, maista… maustepippuri tuo sienisalaattiin aivan oman hienon arominsa, mutta sitäkään ei missään nimessä pidä tuprauttaa joukkoon liikaa.

Salaatin voi mainiosti tehdä jo tarjoilua edeltävänä päivänä, maku sen kuin paranee. Joka tapauksessa on hyvä antaa salaatin tekeytyä ainakin pari tuntia ennen tarjoilua.

Tagit: sienet sieni sienisalaatti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s