Broilerin rintaa appelsiini- ja melonikastikkeessa

Hyvää ja hieman erilaista herkkua tarjottavaksi riisin tai kuskusin kanssa.  Appelsiini, hunaja ja meloni tuovat mukavaa makeutta, jonka chili ja inkivääri haastavat voimakkailla mauillaan. Marinointi vie oman aikansa kuten aina, mutta muutoin ruoka on varsin nopeatekoinen. Kaiken lisäksi tämä on varsin hauskan väristä.

Niin chili kuin inkiväärikin ovat ruoassa melko tulisia mausteita. Siitä huolimatta laitoin kahden hengen annokseen melko ison palan inkivääriä ja kokonaisen punaisen chilipapaprikan. Chilipaprikoissa tuntuu olevan valtavia eroja, vaikka ostaisit samaa lajiketta ja samalta tuottajalta. Tähän nimenomaiseen ruokaan laitettu chili oli loppujen lopuksi melko mieto, vähän tuo kitapurjeissa kimoili, mutta ei mitään sen kummempaa. Sen sijaan joku toinen yksilö saattaa olla niin tulinen, että yksi palko ruuassa saa savun nousemaan korvista. Ilmeisesti siis yksittäisessä chilipaprikassa oleva kapsaisiinin määrä voi vaihdella.

Kaikesta huolimatta: chilipaprikat ovat maailman vitamiinipitoisimpia hedelmiä, jotka sisältävät runsaasti mm. C-, E- ja B-vitamiinia. Tutkimuksissa on todettu kapsaisinoidien olevan terveyttä edistäviä ja sisältävän runsaasti antioksidantteja, niin että eikun vaan popsimaan erilaisia polttelevia ruokia.

Itse en erittäin tulisesta ruoasta oikein pidä, mutta noiden terveysvaikutusten ansiosta kannattaisi kyllä opetella… kaikkeen tottuu! Maustakaa chilillä omien makutottumistenne mukaan.

ANNOS: 2 hengelle
VALMISTUSAIKA: valmistelut noin 30 minuuttia, uunissa 35 minuuttia.
Marinointi vähintään 10 tuntia.

AINEKSET:

 • 2 kpl noin 140 gr painavaa broilerin fileepihviä
 • Piel de Sapo melonia 2-3 rengasta (1 cm paksua)
 • 1 punainen chilipalko
 • 3 tl hienoksi hakattua tuoretta inkivääriä
 • 1 rkl raastettua appelsiininkuorta
 • yhden appelsiinin mehu (n. 1 dl)
 • 1 tl tuoretta korianteria
 • 1 tl tuoretta minttua
 • ripaus cayennepippuria
 • suolaa maun mukaan
 • 50 gr voi
 • 1 rkl hunaja

½ rkl perunajauhoja veteen sekoitettuna

Marinadi:

Illalla:

½ dk oliiviöljyä
1 tl suolaa
sitruunamehua

Aamulla:

2 tl appelsiininkuorta
½ appelsiinin mehu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laita broilerinfileet marinoitumaan jo tarjoilua/syömistä edeltävänä iltana mikäli vain mahdollista. Vähintään kuitenkin kymmenen tunnin marinointi. Lisää puolessa välissä marinointia sekaan appelsiininkuori ja -mehu.

Lämmitä uuni 220°:ksi.

Kuori ja pilko kuutioiksi kolme noin sentin paksuista melonirengasta. Poista siemenet. Laita sopivaan sekoitusastiaan odottamaan.

Poista chilistä siemenet ja pilko se hyvin pieniksi palasiksi. Kuori ja murskaa tuoretta inkivääriä sen verran, että saat siitä mausteeksi noin 2-3 teelusikallista. (Lienee noin 15 gramman pala). Lisää melonien joukkoon.

Raasta huolella pestyn appelsiinin kuorta noin ruokalusikallisen verran ja purista mehu yhdestä appelsiinista. Appelsiinimehua tarvitaan noin yksi desilitra, joten jos ensimmäinen yksilö on kitsas, niin joudut aloittamaan toistakin. Lisää odottavaan seokseen.

Lämmitä noin 50 grammaa voita ja sekoita hunaja siihen ja kaada voi odottavaan seokseen. Samoin tarvittavat mausteet: yksi teelusikallinen tuoretta hienonnettua korianteria,yksi teelusikallinen tuoretta hienonnettua minttua ja ripaus cayennepippuria. Sekoita hyvin.

Laita broilerifileet marinointiliemineen sopivan kokoiseen paistoastiaan. Liian isossa astiassa liemi leviää liian laajalle ja koko tuotos saattaa tällöin vähän kärähtää. Kaada melonit mausteineen ja liemineen fileiden ympärille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lisää hiukan suolaa, mikäli mielestäsi sitä tarvitsee.

Voitele fileet vielä liemellä ennen uuniin laittoa. Samoin niitä kannattaa sivellä ainakin pari kertaa paistumisen aikana.

Paistoaika on noin 35-40 minuuttia.

Sekoita pienessä astiassa puoli ruokalusikallista perunajauhoja veteen. Pidä seos hienona eli sekoita niin, että könttejä ei pääse muodostumaan. Tätä vedellä ohennettua perunajauhoa kaadellaan paistoastiaan liemen sekaan sen jälkeen, kun koko tuotos on muuten valmis ja juuri otettu pois uunista. Lihat ja lisukkeet voivat hyvin olla astiassa sekoittamisen ajan ja nestettä kaadetaan hyvin varovasti eri kohtiin vuokaa samalla voimakkaasti sekoittaen. Kun paistoliemi on hieman paksuuntunut, ei perunajauhoa enää tarvitse eikä kannata lisätä: tarkoitus on tehdä kastiketta – ei hyytelöä. Suolan voi hyvin vielä lisätä tässä vaiheessa, mikäli tuntuu siltä, että omat makutottumuksesi sitä enemmän vaativat.

Ruoka on valmis tarjottavaksi.

Tagit: appelsiinibroileri appelsiinikana broileri broilerin filee chili inkivääri meloniappelsiinibroileri piel de sapo meloni

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s