Gluteeniton pasta & kermakastike tateilla, savupekonilla ja parsakaalilla

Olen joskus tullut päästäneeksi suustani sellaisenkin lauseen kuin “en ole mikään erityinen pastan ystävä”. No, moneen kertaan olen saanut sanani pyörtää, kun olen näitä maittavia kastikkeita pastan päällä syönyt. Oppia ikä kaikki ja hyvä niin. Ja olenhan aina pitänyt esimerkiksi makaronilaatikosta, keitetystä makaronista makkara- tai siankylkikastikkeen sekä karjalanpaistin kanssa. 

Vaikka nyt on sienestysaika parhaimmillaan (ja niitä todella tulee paljon tänä syksynä) ja myös tässä pastakastikkeessa on tatteja, niin eivätpä vielä olekaan tämän vuoden satoa. Kastike on tehty viime vuotisista kuivatuista tateista. Kuivattamisen etu on se, että sienet säilyvät käyttökelpoisina paljon pidempään kuin pakastetut vaikka kyllä pakastettukin sieni noin vuoden kestää hyvänä.

Herkkusienet sopivat tähän pastakastikkeeseen yhtä hyvin kuin tatit, mutta suosittelen käyttämään tuoreita säilykepurkista kerättyjen sijaan.

Kuivatetut tatit liotetaan ensin ja ennen ruuanlaiton aloittamista niistä puristetaan liiat nesteet pois. Tuoreet tatit voi suoraan pilkkoa pannulle ja paistaa – tosin myös pitää pannulla ensin hauduttaa syntyvä neste pois ennen muiden ruoka-aineiden lisäämistä. Tämä hauduttaminen myös pienentää sienen kokoa melkoisesti, joten paistettavien palasten koko kannattaa tehdä sen mukaan – eli suurempia kuin mitä lopullinen tulos on.

ANNOS: 2 henkeä
VALMISTUSAIKA: 30 minuuttia

AINEKSET:

  • 100 gr tatteja ( liotettujen tai tuoreiden sienten paino)
  • 100 gr savupekonisuikaleita
  • 2 dl kermaa
  • ½ pienestä parsakaalista
  • 1 pieni keltasipuli
  • persiljaa
  • parmesanrouhetta
  • mustapippuria, suolaa (oman maun mukaan)

Irrota parsakaalista vain nuppuosat kastiketta varten. Pilko ne suhteellisen pieniksi ja laita suolaveteen kiehumaan noin 3-4 minuutiksi.

Pilko ja kuullota sipuli ja lisää siihen savupekonisuikaleet ja anna hautua hetki. Lisää sitten tatit ja vähän mustapippuria (suolaa ei vielä tässä vaiheessa kannata laittaa – pekoni on melko suolaista ja maku on syytä tarkistaa valmiista kastikkeesta).

Seuraavaksi sekaan pääsevät parsakaalit. Pyörittele niitä hetki sipuli-pekoni-sieniseoksessa. Lisää kerma ja anna hautua, kunnes parsakaali on kypsää ja kerma on mukavasti vetäytynyt.

Lopuksi joukkoon laitetetaan kourallinen silputtua persiljaa ja parmesaanirouhetta maun mukaan. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria, jos siltä tuntuu.

Tagit: parsakaali pasta savupekoni sienet tatti tattiparsakastike tattipekonikastike tattipekonipasta kastikkeet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s