Jauhelihamureke ja uunikasvikset

Lihamureke taisi aikanaan olla sunnuntaisin, pyhäpäivinä ja juhlissa tarjottavaa ruokaa. Vaan enpä muista enää aikoihin nähneeni missään juhlatarjoilussa mureketta  tai kuulleni ylipäätään kenenkään sitä edes laittavan.

Mitenkähän tuon asian kassa mahtaa olla? Ehkä sitä laitetaan, mutta ei siitä sitten sen suurempaa numeroa tehdä malliin: “Meillä tänään laitettiin mureketta ja ai että se olikin hyvää!” Sääli olisi jos siitä tulisi osa “kuolevaa kansanperinnettä”, koska siitä hyvin laitettuna ja maustettuna saa erinomaisen maittavan aterian… ja loppujen lopuksi varsin vähällä vaivalla.

No, meillä edelleenkin tehdään lihamureketta ja kaiken lisäksi melko usein. Ei tosin pyhäruokana eikä vierastarjoiluna vaan ihan vain perheen nautittavaksi. Erityisen hyvää siitä tietenkin tulee, kun uunissa hauduttelee siinä ohessa erilaisia kasviksia, vaihdellen niitä vuodenajan, tarjolla olevien ainesten ja kulloistenkin mielitekojen mukaan. Tähän reseptiin olen valinnut kaksi omaa suosikkiani.

Jos vain mahdollista, käytän murekkeessa porsaan jauhelihaa, joka ehdottomasti on kaikkein maukkainta lihapullissa, jauhelihapihveissä, kastikkeissa, risotoissa ja murekkeessa – siis itse asiassa kaikissa jauhelihasta tehdyissä ruuissa. Sitä vain melko harvoin on kaupassa tarjolla – ostankin aina heti pakkaseen, jos vain satun näkemään. Sika-nautajauheliha menee vielä oikein mainiosti, mutta pelkkä naudanjauheliha kyllä jää kaupan hyllyyn ja mureke (tai muut jauhelihaa vaativat ruuat) tekemättä, ellei muuta ole tarjolla.

Tämän kirjoituksen otsikkokuvaksi valitsin otoksen raa’asta murekkeesta kasviksineen. Kypsä on ehdottomasti herkullisempaa, mutta visuaalisesti tämä raaka versio on kauniimpi.

ANNOS: 3-4 hengelle
VALMISTUSAIKA: 1 tunti

Jauhelihataikina

 • 400 gr nauta/sika jauhelihaa
 • 1 pienehkö sipuli
 • 1 kananmuna
 • 1½ tl suolaa
 • 1 teelusikan kärjellinen valkopippuria
 • 1 tl paprikajauhetta
 • ½ tl kynteliä
 • 2 tl lipstikkaa
 • ½ dl korppujauhoja (gluteeniton)
 • ½ dl kermaa (tai vettä)

Pannulle lisäksi:

Versio 1:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • 1 erittäin pieni kukkakaali
 • 2 isoa tomaattia tai 6 kirsikka-tai luumutomaattia
 • 2 salottisipulia
 • 2 porkkanaa
 • n. 100 gr vihreitä papuja
 • 70gr sulatettua voita
 • oliiviöljyä
 • oreganoa tai basilikaa

Versio 2:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 • 1 parsakaali
 • 6-8 kirsikkatomaattia
 • 1 iso keltasipuli
 • 2 porkkanaa
 • n. 100 gr vihreitä papuja
 • 8-10 valkosipulin kynttä halkaistuina
 • oreganoa tai basilikaa
 • oliiviöljyä
 • 70 gr sulatettua voita

Versio 3.

lihamureke-3

 • 8 ruusukaalia
 • 2 isoa tomaattia
 • 1 keltainen paprika
 • 1 iso punasipuli
 • 2 porkkanaa
 • n. 100 gr vihreitä papuja
 • muutama valkosipulin kynttä halkaistuina
 • oreganoa tai basilikaa
 • oliiviöljyä
 • 70 gr sulatettua voita

Kuumenna uuni 220°:een asteeseen.

Pilko kukkakaalin nuppuja (ruusukaali voidaan joko puolittaa tai keittää kokonaisena) sopivan kokoisiksi paloiksi ja esikypsennä hyvin miedosti suolatussa vedessä joko mikrossa tai keittämällä noin kymmenen minuuttia. Laita siivilään valumaan. Parsakaali pilkotaan halutun kokoisiksi nupuiksi ja sen kypsennysaika on vain noin 5 minuuttia.

Pilko sipuli hyvin pieniksi paloiksi ja kuullota pannulla. Sekoita kaikki taikinaan tulevat ainekset keskenään ja lisää viimeiseksi hieman jäähtynyt sipuli. Vielä huolellinen vaivaaminen ja maun tarkistaminen. Jauhelihataikinassa kannattaa ottaa huomioon, että se raakana saa maistua aika suolaiselta, maku kuitenkin mietonee huomattavasti paistettaessa.

Voitele sopiva uunipelti tai vuoka, johon myös kaikki lisukkeet mahtuvat murekkeen reunoille. Muotoile taikinasta käsin taputtelemalla kaunis mureke keskelle peltiä. Parhaiten jauhelihataikina muovautuu kulloinkin tarvittavaan muotoon, jos kastelee kädet kylmässä vedessä.

Leikkaa porkkanat melko pieniksi “tikuiksi”. Katko pavut hieman pienemmiksi, esimerkiksi kahteen tai kolmeen osaan. Sipulit leikataan lohkoiksi ja tomaatin koosta riippuen joko useampaan lohkoon (isot tomaatit) tai puolikkaiksi (kirsikka- ja luumutomaatit).Asettele kaikki kasviksen murekkeen ympärille, porkkanat alimmaisiksi, koska niiden kypsymiselle on vain hyväksi, että pysyvät kaiken aikaa nesteen alla.

Kaada ohuena norona kasvisten päälle tasaisesti oliiviöljyä ja ripottele niille vähän oreganoa. Sulata voi ja kaada sitä niin murekkeen kuin kasvistenkin päälle.

Paista uunin keskitasolla noin 35-40 minuuttia, kunnes mureke on kauniin ruskea ja kasvikset kypsiä. Valele paistamisen aikana kasviksia pannussa olevalla öljy-voiseoksella.

Tarjotaan keitettyjen perunoiden tai perunamuusin ja salaatin kera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tagit: jauheliha lihamureke mureke ja kasvikset uunikasvikset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s