Mitä, voiko sitä syödäkin?

Onhan tuota kookosöljyä jo pitkään tässäkin taloudessa käytetty, mutta ei suinkaan ruoanlaittoon eikä sisäisesti nautittuna terveyttä edistävänä aineena. Kookosrasvassa äitini kyllä aikanaan paistoi munkit ja itse olen siitä tryffeleitä tehnyt, mutta siinä kaikki.

No mihinkäs sitten…

Ulkoisessa käytössä sen tehot on kyllä tullut testattua ja hyviksi todettua. Vartalo- ja kasvovoiteiden sijasta kookosöljyä iholle ja iho pysyy pehmeänä – suojaa, hoitaa ja kiinteyttää eikä jätä rasvaista pintaa ihoon, jos ei liikaa laita: todella riittoisaa ja on muihin ihonhoitotuotteisiin verrattuna aivan älyttömän halpaa. Muutaman euron maksaa iso purkillinen.

Hiustenhoitoon olen myös käyttänyt kookosöljyä: kämmenen pohjalle kunnon nokare, siihen muutamia tippoja teepuuöljyä, jonka jälkeen seos hierotaan hiuksiin ja päänahkaan ja annetaan vaikuttaa viisitoista minuuttia ennen hiustenpesua. Loistava vahvistava vaikutus ja jo yhden kerran jälkeen hiukset tuntuvat elävämmiltä.

Hampaiden hoidossa käytän ”oil pullingia” eli kookosöljyn purskuttelua suussa noin 15 minuutin ajan. Tuloksena terveemmät ja valkoisemmat hampaat. Hampaiden valkaistuminen alkaa näkyä jo viikon sisällä, jos joka ilta purskuttelee. Poistaa hammaskiveä tehokkaasti. Tämän kikkakolmosen ainoa huono puoli on se, että kookosöljy tuntuu jotenkin ällöttävältä suussa – ainakin aluksi. Meinasi ruveta oksettamaan, vaan kaikkeen tuntuu tottuvan, niin tähän purskutteluunkin.

Koirilla olen kookosöljyä käyttänyt nenien voiteluun, putsaa tehokkaasti karstaa ja pitää nöpönenät sileinä ja siisteinä. Olen noiden toki antanut aina silloin tällöin hotkaista teelusikallisen sitä, kun näyttävät siitä kovasti tykkäävän ja kun jostain tulin lukeneeksi, että olisi koirillekin terveellistä. Ja sen jälkeen jäin miettimään, että jos kerran koirille terveellistä, niin entäpä sitten ihmisille. Ei kun netin ääreen ja seuraavin tuloksin…

Netistä haalittua tietoa:

Kookosöljy on yksi harvoista ruoka-aineista, josta voidaan käyttää nimitystä ”superruoka”. Se kiihdyttää rasvanpolttoa ja parantaa aivojen toimintakykyä. On myös todettu, että populaatiot, joissa suurin osa päivän ruokavaliosta koostuu kookospähkinöistä, ovat maailman terveimpiä. Kookosöljyllä on energiankulutusta nostava vaikutus, mikä puolestaan auttaa ylipainon kanssa kamppalevia ihmisiä. Toisaalta sen näläntunnetta hillitsevä vaikutus auttaa omalta osaltaan painon pudottamisessa.

Kookosöljyn lauriinihappo tappaa bakteereja, viruksia ja sieniä sekä auttaa torjumaan erilaisia infektioita. Lisäksi öljyn rasvahapot tehostavat aivojen toimintaa ja siten auttavat esimerkiksi Alzheimer-potilaita.

Siinäpä kookospähkinänkuoressa jo aika paljon terveysasiaa. Tutkimuksia on tehty puolesta ja vastaan, viimeisimpien tietojen mukaan kookosöljy ei olisikaan niin terveellistä kuin on aikaisemmin luultu. Vaan niinhän tuo tuntuu olevan asian jos toisenkin kohdalla – kunnes taas toisin todistetaan. Itse pitäisin noita terveinä pysyviä populaatioita melko hyvänä todisteena kookosöljyn terveellisistä vaikutuksista eikä suinkaan päinvastoin.

Niinpä niin! Ehkä olisi aika ryhtyä itsekin kokeilemaan ulkoisen hoidon lisäksi myös sisäistä. Syödä itsekin eikä vain koirille syöttää.

Tagit: kookosöljy kookosöljyn hyödyt terveys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s