Pizza: pohja ja tomaattikastike & erilaisia täytteitä

Niin kuin muissakin leivonnaisissa, saattaavat gluteenittomat jauhot – tai oikeastaan niiden leipominen sopivaan muotoon – tuottaa aluksi vaikeuksia pizzapohjankin tekemisessä.  Tämän taikinan onnistumisen juju on se, että lopuksi sekaan on lurautettu riittävästi öljyä, jotta taikinan pystyy pellille ohueksi muotoilemaan. Öljyisyys ei lopputuloksessa maistu eikä tunnu. Toistaiseksi olen taputellut taikinan pellille riittävän ohueksi, mutta oletettavasti sen pystyisi myös kaulitsemaan. Täytyy seuraavalla kerralla kokeilla.

Tämä blogikirjoitus on siis lähinnä pizzataikinan ja sen päälle laitettavan tomaattimurskan teko-ohje. Päälle laitettavan kokonaisuuden jokainen taitaa kuitenkin tehdä omien mieltymystensä mukaan. Laitan reseptin alapuolelle kuitenkin pari ehdotusta, jos vaikka joku niistä saisi innoituksen kokeilla. Lisään niitä sitä mukaan, kun meillä pizzaa tehdään – joka kuitenkin tapahtuu suhteellisen harvoin.

ANNOS: noin neljä

AINEKSET:

Tomaattikastike:

 • 1 keltasipuli
 • 6 valkosipulin kynttä
 • 1 purkki tomaattimurskaa
 • 1 lihaliemikuutio
 • hieman mustapippuria ja suolaa
 • 2 tl kuivattua oreganoa
 • 2 rkl tuoretta silputtua basilikaa

Pilko sipuli mukavan pieniksi palasiksi.

Kuullota sipuli öljyssä isossa pannussa ja lisää joukkoon purkillinen tomaattimurskaa.

Purista sekaan valkosipulin kynnet.

Lisää suola, pippuri, oregano ja basilika.

Anna hautua, kunnes tomaattimurska on sopivan paksuista massaa.

Taikina:

 • 3dl vettä
 • 25 gr hiivaa
 • 1 tl suolaa
 • 1 rkl psyllium-jauhetta
 • 5 dl vehnäjauhoja
 • ½ dl öljyä

Murentele hiiva taikinakulhoon ja lisää sen päälle suola (suolakin sokerin tavoin alkaa pehimittää hiivaa). Lisää 3 desilitraa kädenlämpöistä vettä.

Lisää psyllium-jauhe ja aloita sitten vehnäjauhojen sekoittaminen veteen. Vaivaa huolella jauhoja vähitellen lisäten. Kun seoksessa on 5 desilitraa jauhoja, sen pitäisi olla kutakuinkin sopivaa – jos mielestäsi vaikuttaa vielä ylettömän löysältä (löysähköä sen pitääkin olla), niin lisää vielä vähän, mutta älä liikaa, ettei tarvitse näkkileipää pizzan pohjana syödä.

Kaada joukkoon noin puoli desilitraa ruokaöljyä ja sekoita hyvin. Nyt taikinan pitäisi olla kiinteä, joskin melko rasvaisen tuntuinen. Kuten jo aikaisemmin totesin, tuo rasvaisuus ei lopputulosta haittaa lainkaan.

Laita taikina liinan alle lämpimään paikkaan nousemaan noin tunniksi.

Lämmitä uuni 220°:ee.

Kumoa taikina leivinpaperille ja muotoile siitä joko taputtelemalla tai kaulimalla sopivan kokoinen “alusta” täytteille. Lisää täytteet ja paista noin 20 minuuttia tai kunnes taikina on täysin paistunut, reunoiltaan rapea ja ruskea.

Täytteiden laittaminen menee seuraavassa järjestyksessä:

Tomaattikastike
Juustoraaste
muut täytteet

Vaihtoehto 1: Kana-mozzarella pizza

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Täytteenä tomaattikastike, juustoraaste, paistetut ja pilkotut kanasuikaleet, viipaloidut luumutomaatit, herkkusienet ja mozzarella-juusto.

Kanat on ensin leikattu sopivan pieniksi palaksi, paistettu pannulla ja maustettu suolalla, pippurilla, paprikajauheella ja currylla. Mozzarellajuusto on lisätty siivuina vasta puolessa välissä paistumista, jotta se edelleen kutakuinkin säilyttäisi muotonsa. Rucola laitetaan vasta lautaselle annoksen mukana, määrä syöjän mieltymysten mukaan.

Paistoaika 20 minuuttia, mozzarella 10 minuutin paistoajan jälkeen.

Vaihtoehto 2: Kinkkupizza

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Täytteenä tomaattikastike, juustoraaste, herkkusienet, palvikinkku hyvin pieninä paloina, tummat oliivit, ananaspalaset ja mozzarella-juusto. Paista pizzaa kymmenen minuuttia ennen kuin lisäät mozzarella-siivut.

Vaihtoehto 3: Pizzaa salamilla ja gorgonzolalla

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Täytteenä tomaattikastike, juustoraaste, tomaattiviipaleet savustettu salami, herkkusienet, tummat oliivit ja päälimmäisenä gorgonzola-juustoa. Kaikki ainekset voi laittaa yhtä aikaa, paistoaika noin 20 minuuttia.

Vaihtoehto 4: Anjovispizza

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Täytteenä tomaattikastike, juustoraaste, tomaatit, parsakaali, anjovisfileet ja mozarellajuusto (kiinteä).

Ensin tomaattisose, sitten juustoraaste. Seuraavaksi kaikki täytteet lukuunottamatta mozzarellaa.

Paista ensin 10 minuuttia, lisää mozzarellaviipaleet ja paista, kunnes pizzataikina on hyvin kypsynyt

Tagit: anjovispizza gluteeniton pizzataikina pizzapohja kana kanapizza kinkkupizza moxarella pitsa pitsataikina salamipizza tomaattikastike pitsalle

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s