Gluteeniton lasagne

Lasagne on perinteinen italialainen ruoka, joka on meillä ollut jo vuosia koko perheen suosikkiruokaa. Pariin vuoteen en ole sitä kuitenkaan tehnyt, kun ilmassa on leijunut hienoinen epäilys gluteenittomien lasagnelevyjen maittavuudesta ja toimivuudesta lasagnessa: suurin osa gluteenittomista pastatuotteista on melko sitkeää vielä kypsyttyäänkin ja pelkäsin, että kaiken muun massan välissä lasagnelevyt olisivat ja pysyisivät  kovina.

Mieliteko kuitenkin voitti ja epäilykset osoittautuivat aivan turhiksi. Tuli ihan yhtä hyvää kuin tavallisistakin lasagnelevyistä tehden. Ilmeisesti mehevät kastikkeet ja pitkä kypsytysaika tekivät tehtävänsä. Eli tervetuloa takaisin ruokalistoillemme, suusasulavan ihana lasagne.

Tässä lasagnessa on jauhelihan joukossa tatteja ja kasvisruokaversion tästä saa helposti jättämällä jauhelihan pois ja lisäämällä sienten määrää. Vastaavasti jos ei pidä sienistä, niin sienien sijasta vähän enemmän jauhelihaa.

Jos käytät kuivattuja sieniä, laita ne likoamaan ja liotuksen jälkeen purista niistä kaikki ylimääräinen neste pois .Pakastettuja tatteja käytettäessä, sulata ne ja purista niistäkin ylimääräiset nesteet pois.Tuoreet tatit pilkotaan ja paistetaan jauhelihan kanssa. Tatit ensin sipulin kanssa – paistetaan, kunnes sienistä lähtenyt neste on kuivunut – ja sitten jauheliha joukkoon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yllä olevassa kuvassa sienilasagne, ilman lihaa eli kasvisversio.

ANNOS: 4-6 hengelle (ruokahalusta riippuen)
VALMISTUSAIKA: noin tunti

AINEKSET:

 • 10-12 lasagnelevyä
 • tomaatti/jauhelihakastike
 • maitokastike
 • juustoraaste

Tomaattikastike

 • 200 gr jauheliha
 • 100 gr tatteja tai muita sieniä
 • 1 keltasipuli
 • 5 valkosipulin kynttä
 • 1 prk tomaattimurskaa
 • 70 gr tomaattipuréta
 • 1 lihaliemikuutio
 • 1 tl kuivattua tai  2 tl tuoretta tuoretta silputtua oreganoa
 • 1 tl kuivattua tai  2tl tuoretta silputtua basilikaa

Maitokastike

 • 50 gr voita
 • 1 dl gluteenittomia vehnäjauhoja
 • maitoa
 • suolaa, mustapippuria, muskottia

Laita uuni lämpenemään 220°C:een..

Pilko sipuli ja paista se jauhelihan, sienien ja murskatun valkosipulin kera öljyssä pannulla. Mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella.
Lisää tomaattimurska, tomaattipuré, lihaliemikuutio ja yrtit. Anna hautua, kunnes tomaatista on liiat nesteet haihtuneet ja seos on mukavan paksua.

Valkokastike:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Valitse kattila, joka pysyy tukevasti hellan levyllä. Sulata voi ja lisää jauhot. Sekoita nopeasti, mutta älä annan jauhojen ruskistua. Lisää maito vähitellen ja jatkuvasti hyvin sekoittaen, ettei kastikkeeseen pääse syntymään paakkuja. Tämä itse asiassa on koko kastikkeen teon vaikein vaihe, yleensä itse pyydän apua maidon liruttamiseen ja itse keskityn pelkästään sekoittamiseen. Keraamisen lieden levyllä kun ei tahdo oikein mikään kattila pysyä paikoillaan.

Lopeta maidon lisääminen, kun kastike on sopivan paksuista. Toisin sanoen sen tulisi koostumukseltaan olla hieman normaalia ruskeaa kastiketta paksumpaa, mutta ei suinkaan puuroa. Kävisiköhän sana velli tähän yhteyteen. Mausta suolalla, mustapippurilla ja muskotilla.

Maitokastiketta tarvitaan kaikkiaan noin 8 desilitraa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALaita sopivan kokoiseen voideltuun vuokaan ensin kerros maitokastiketta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASen päälle lasagnelevyt niin, että ne peittävä koko vuoan alan. Jos ei satu olemaan täsmälleen sopivan kokoinen vuoka, niin levyjä voi mainiosti pilkkoa ja täyttää pilkotuilla kapaleilla aukkopaikkoja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASeuraavaksi tulee taas kerros maitokastiketta, sitten puolet tomaattikastikkeesta. Tomaattikastikkeen päälle kerros juustoraastetta ja juustoraasteen päälle taas kerros lasagnelevyjä.

Levyjen päälle kerros maitokastiketta, loput tomaattikastikkeesta ja juustoraastetta. Ja vielä yksi kerros lasagnelevyjä, joidenka päälle maitokastiketta ja juustoraastetta.

Paista 220°C uunissa noin 35-40 minuuttia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tagit: gluteeniton lasagne jauhelihalasagne sienijauhelihalasagne sienilasagne tatit tomaatti kehnäsieni kasviruoka kasvisruuat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s