Herkkuja ruuantähteistä

Jääkaapin uumeniin jää helposti kaikenlaista puolittain käytettyjä elintarvikkeita ja ruuantähteitä, joita ei kuitenkaan ilman muuta kannata heittää pois. Samoin ruuanvalmistuksessa joistakin ruoka-aineista jätetään pois osia, joista pystyy vielä valmistamaan aivan maittavia ateriota tai osia ateriasta.

Toisin sanoen otsikon mukaan jätteistä saa vielä aikaiseksi herkkuja. Alle olen kerännyt muutamia, jotka juuri nyt tulevat mieleeni ja joihin pystyn tältä istumalta antamaan myös teko-ohjeita.

Lohen perkuujätteet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blogissani on jo resepti lohikeitolle, joka on tehty lohen perkuujätteistä. Kaupan kalatiskillä myyjät aina kysyvät, haluanko perkuujätteet mukaan ja ilman muuta vastaan haluavani. Yhden lohen perkeistä saa keiton isollekin joukolle. Kaiken lisäksi kaupoista voi ihan mennä pyytämäänkin erilaisten kalojen “jäännöksiä” – ilomielin ilmaiseksi pakkaavat mukaan juuri niin paljon kuin asiakas vain haluaa, muutoinhan kaikki tuo käyttökelpoinen aines menee suoraan biojätteisiin. Viimeksi kaupassa käydessäni otin mukaani viereisen asiakkaan lohesta jääneet perkeet ja pyysinpä mukaani vielä parit muutkin. Nolla euroa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ohje lohikeittoon löytyy täältä.

Melkein mätiä banaaneja

Itse asiassa on niin, että sitä parempi banaanikakku syntyy, mitä kypsempiä banaanit ovat. Sellaiset jo tummumaan käyneet ovat aivan erinomaisia, joten ei niitäkään kannata pois heittää, vaikka eivät sinällään syötävinä enää kovin herkullisia olisi. Makua niissä on paljon enemmän kuin lähes raa’assa tai juuri kypsyneessä banaanissa, jotka eivät tuo alkuunkaan niin paljon hyvää aromia kuin ylikypsät. Kakku on varsin nopeatekoinen, joten ei yhdestä leipomisesta kamalasti lisätyötä koidu ja tuloksena ja hyvää kahvileipää moneksi päiväksi. Kakku sen kuin paranee vanhetessaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ohje banaanikakkuun löytyy täältä.

Köyhät ritarit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuivumaan päässeistä leivän  ja pullansiivuista saa herkullista jälkiruokaa tekemällä niistä köyhiä ritareita. Muistan lapsuudestani tuon herkun oikein hyvin – silloinhan ei vielä mitään pakastimia kodeissa ollut ja kaikki muutkin herkut harvemmin saatavilla.Usein jäi leipää tai pullaa kuivumaan. Muistikuva tosi herkusta ei särkynyt, vaikka aikuisiällä ritareita paistoin, ihan yhtä hyviä ovat edelleen kermavaahdon ja hillon tai tuoreiden marjojen kanssa nautittuna. Melkein tekisi mieli ihan tahallaan jättää leipiä kuivumaan, jotta voisi useamminkin näitä syödä.

ANNOS: Alla olevan reseptin ainesmäärä riittää noin 8-10 viipaleen liottamiseen. Eli laske tarve sen mukaan, kuinka monta olet tekemässä.

AINEKSET:

 • 8-10 kpl leipää tai pullaa siivuina
 • 3 dl maitoa
 • 1 kananmuna
 • ½ rkl vehnäjauhoja
 • ½ rkl sokeria
 • ½ tl vanilliinisokeria
 • ¼ tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Upota leipä- tai pullaviipaleet hetkeksi maitoon ja nosta ne sitten lautaselle imeytymään.

Lämmitä paistinpannu sopivan paistokuumaksi eli sellaiseksi, että voi ei siinä pala mutta paistettavat ruskistuvat kauniista. Paista viipaleet molemmin puolin kullanruskeiksi.

Tarjoile kermavaahdon tai jäätelön ja hillon tai marjojen kera.

Peruna- ja porkkanaletut

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Otsikkokuvassa perunalettuja, tässä yläpuolella porkkanaletut.

Meillä useimmiten tehdään perunamuusia ihan tarkoituksella sen verran liikaa, että siitä voidaan seuraavana päivänä tehdä perunalettuja. Sopivat mainiosti välipalaksi tai lisukkeeksi melkein minkä tahansa lihan, kalan tai makkaran kanssa.

Viimeksi kuin tein porkkanasta ja perunasta sosekeiton, sitäkin jäi jonkin verran yli. No, tuumasinpa kokeilla, miltä maistuu porkkanaperunalettu ja herkullistahan se oli. Keittoa vain oli sen verran vähän jäljellä, ettei siitä saanut kuin yhdeksän lettua aikaiseksi, mutta kyllä silläkin kahden ihmisen mahaan täytettä sai.

AINEKSET:

 • Perunamuusia tai porkkanaperunasosekeittoa (vähintään 3-4 dl)
 • 2 kananmunaa
 • ½-1 tl suolaa (riippuu jäljellä olevan soseen määrästä)
 • maitoa
 • vehnäjauhoa (joko tavallisia tai gluteenittomia)

Sekoita soseseen kananmunat ja suola.

Lisää maitoa sen verran, että seos muuttuu ohuemmaksi – ei kuitenkaan aivan litkuksi, jotta selviät mahdollisimman vähällä jauhomäärällä.

Lisää jauhoa vähitellen, kunnes sinulla on selvästi tavallista lettutaikinaa paksumpi taikina… ei kuitenkaan liian paksu eikä kova. Tässä onkin vaikea antaa sopivaa määrää, taito ja tuntuma syntyvät kokeillen ja tehden.

Sulata pannulla voita ja laita 3-4 lettua/pannullinen, jos käytät tavallista isohkoa paistinpannua. Kuvassa porkkanaletut on paistettu tavallisessa paistinpannussa ja perunaletut lettupannussa. Lettupannua käytetty lähinnä siksi, että valokuvaan saadaan somemmat lettuset.

Näistä tulee paksumpia kuin tavalliset letut ja ovat hauraampia, joten siksi pieni koko on etu. Paista molemmin puolin kauniin kullanruskeiksi, kuten letut yleensäkin. Lämpötilan tulee olla sellainen, että paistamatonkin puoli alkaa hieman hyytyä ennen kääntämistä, eikä pohjapuoli silti ole vielä palanut.

Tarjoile voin kera.

Parsa- ja kukkakaalin varret

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niinhän se on, että kukka- ja parsakaalista tulee aina käytettyä vain nuppuosat ja varsi lentää varsin sutjakkaaksi roskaämpäriin. Ei kuitenkaan kannattaisi, ainakaan joka kerta.

Raastamalla noista kannoista saa erittäin oivallista kaalinvarsiraastetta, joka porkkanaraasteen tavoin maustettuna on mainio lisukeruoka. Voi maustaa joko enemmän suolaisen puolelle tai sitten tehdä makea versio. Tavallisten kasvissalaattien joukossa myös oivallinen lisä ja olenpa tuota raastanut suoraan leivän päälle muiden lisukkeiden ohella ja raikkaalla ja hyvältä on maistunut.

Onhan noita käyttötapoja monia muitakin. Pistelen muistiin sitä mukaa, kun vastaan tulee ja ehkä joskus kirjoittelen toisen blogin samasta aiheesta. Tästä kirjoituksesta ehti jo tulla ihan kamalan pitkä.

Tagit: köyhät ritarit kukkakaalinvarsi kypsät banaanit lohen perkuujätteet perunaletut perunalettu porkkanaletut porkkanaletut raastetut kaalinvarret

3 thoughts on “Herkkuja ruuantähteistä

 1. Hallo, es sind so schöne Rezepte in dem Blog, ich würde gerne mal stöbern und etwas suchen aber leider ist in diesem Blog keine Suchmaske. vielleicht kann sie einer in der Familie (Kinder oder Enkel) einbauen
  Gruß aus Weimar Schnippelboy
  Wir sind auf der Suche nach einem Rezept für Putenbrust,

  Tykkää

  1. Hello! Sorry I haven’t notice this message before and so sorry that my German skills are really poor. If I undestood right you were interested in one recipe in blog post ”Herkkuja ruuantähteistä” (Delicacies made of leftover food). That post will be also on my English site sooner or later, Still about 14 blog posts before that. I could send you a recipe if you just tell me what it was.

   Best regards, Sirkku

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s