Aronianmarjamuffinsit – gluteenittomat

Kun tyttäreni perheineen joitakin vuosia sitten rakennutti tonttimme toiselle puolikkaalle oman talonsa, laitettiin tontteja erottamaan pensasaita. Aitaahan ei toki olisi muuten olisi edes tarvittu, mutta koirat piti saada pysymään tontin tällä puolella. Ja koska pienten lasten kanssa on turvallisempaa, että pensaisiin kasvavat marjat ovat syötäviä (lapset kun popsivat marjoja osaamatta epäillä niiden myrkyllisyyttä), tytär päätyi istuttamaan marja-aroniapensaita.

Olen aina loppukesästä ihaillut aroniapensaiden runsasta marjasatoa, ja nyt meillä on ihan omat pensaat, joista noita marjoja voimme poimia. Yksi pensas saattaa tuottaa jopa 8-10 kiloa marjoja, jos pensaat kasvavat niille suotuisalla paikalla, auringossa ja hyvin vettä läpäisevässä mullassa. Ilmeisesti meidän aitamme on hyvällä paikalla, sillä marjaa tulee, vaikka pensaat ovat vasta noin metrin korkuisia ja vaikka ne on vuosittain leikattu.

Viime vuonna keräsin marjoja pakkaseen litrakaupalla ja tämän vuoden sadosta tein hilloa. Ensi vuonna on ehkä mehun aika. Pakastaminen tietenkin lienee se paras tapa säilöä aronianmarjoja, sillä niissä on runsaasti C-vitamiinia, josta keittäminen tuhoaa melko suuren osan. En kuitenkaan toistaiseksi ole niitä kerännyt ensisijaisesti vitamiinipitoisuuden takia, se tulee bonuksena herkullisen maun lisäksi.

Muffinseissa on marjoja kokonaisina sisällä taikinan joukossa ja kreemiin on laitettu aroniamarjoista tehtyä hilloa lähinnä antamaan tuo kaunis väri. Muffinsit voi ihan yhtä lailla tehdä mustikoista ja väri tulee suunnilleen samanlainen.

Laitoin paperiset leivosvuoat tefloniseen muffinsivuokaan, jotta varmasti pysyisivät pystyssä. Paperiset ovat isompia, joten muffinsejakin tuli vain yhdeksän kappaletta, suoraan teflonvuokaan laitettaessa tästä taikinasta tulee 12 muffinsia.

Sulatetut ja valutetut marjat sokeroin ensin muutamalla teelusikallisella sokeria ja sen jälkeen pyörittelin ne noin ruokalusikallisessa vehnäjauhoja – näin ne varmemmin pysyvät leivoksen sisällä paikoillaan eivätkä valahda pohjalle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Muffinsit voi myös jättää ilman kreemiä, maku on varsin herkullinen näinkin ja jos ei kovin makeasta tykkää, niin melkein jopa parempi.

ANNOS: 9 muffinsia paperivuokiin, isoon muffinsivuokaan olisi tullut 12
VALMISTUSAIKA: taikina 20 minuuttia, paistaminen 20-25 minuuttia, kreemin teko ja koristelu n.  20 minuuttia

Paperivuokien halkaisija oli 5cm ja korkeus 4cm.

AINEKSET:

Taikina:

 • 100 gr voita
 • 2 dl sokeria
 • ½ dl fariinisokeria
 • 2 kananmunaa
 • 1 dl maitoa
 • 4½ dl gluteenittomia jauhoja
 • 3 tl vaniljasokeria
 • 1tl kanelia
 • 2 tl leivinjauhetta
 • ½ tl suolaa
 • 2 dl aronianmarjoja tai mustikoita

Kreemi:

 • 125 g voita tai margariinia
 • 4 dl tomusokeria
 • 2 tl vaniljasokeria
 • 1 rlk aronianmarja hilloa

Sulata aronianmarjat, jos ovat pakastettuja. Lisää sulatettuihin marjoihin muutama teelusikallinen sokeria ja sekoita hyvin. Älä vielä jauhota, tee se vasta juuri ennen taikinaan lisäämistä.

Tee valmiiksi erilliseen astiaan seos jauhoista, vaniljasokerista, kanelista, leivinjauheesta ja suolasta.

Sekoita sitten pehmennyt voi, sokeri, fariinisokeri, kananmunat ja maito keskenään. Tehosekoitinta et tarvitse, etkä vispilääkään – itse sekoittelin puisella paistohaarukalla.

Kaada kuivista aineista tehty seos ja maito vähitellen rasvaseokseen samalla hyvin sekoittaen.

Jauhota marja ruokalusikallisella gluteenittomia vehnäjauhoja ja sekoita tasaisesti taikinan sekaan. Aloita vuokiin annostelu heti.

Jos käytät paperisia muffinsivuokia, voit annostella taikinan suoraan niihin. Tefloniset muffinsipannut täytyy voidella ensin. Älä annostele aivan täyteen, muffinit kohoavat aika hienosti.

Paista 200°:ssa uunissa 20-25 minuuttia. 20 minuutin jälkeen kannattaa puisella tikulla kokeilla kypsyys. Jos taikina ei siinä vaiheessa enää tartu tikkuun, voi leivonnaiset hyvin ottaa uunista pois – turhan kuiviksi ei kannata paistaa.

Anna muffinsien täysin jäähtyä, ennenkuin laitat niiden päälle kreemiä. Hyviä ne toki ovat ihan sinälläänkin, kreemiä ei ole pakko tehdä eikä laittaa.

Kreemi:

Sekoita kaikki kreemiin tulevat aineet hienoksi massaksi ja anna levätä jääkaapissa hetki ennen pursottamista. Jos sinulla (kuten minulla) on kuumat kädet, kannattaa pursotinta aina välillä käyttää jääkaapin puolella. Itselläni tosiaan meni näiden muffinsien koristelu hieman huonosti, kun syystä tai toisesta minulla oli sillä hetkellä niin lämpimät kädet, että kreemi suli hetkessä ja koristekuviointi ei näissä muffinsseissa siten oikein enää näy. Sellaista sattuu, maku oli kuitenkin hyvä.

Tagit: aronianmarja aronianmarjakreemi aronianmarjamuffinsi aronianmarjakuppikakku kreemi kuppikakku muffinsi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s