Gluteeniton vaalea kääretorttu vaniljakreemillä

Kääretortut ovat siitä mukavia leivottavia, että ne syntyvät käden käänteessä. Jos nopeasti herkullista vierastarjottavaa kaivataan, niin kannattaa tällainen rulla tehdä. Tosin kääretorttu – samoin kuin muffinsitkin – ovat parhaimmillaan kun ovat rauhassa saaneet jääkaapissa tekeytyä mehukkaammiksi esimerkiksi yön yli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieniä vinkkejä (jotka kyllä käyvät esiin tuolla valmistusohjeissakin):

 • Paistuneen kääretorttutaikinan voi vallan mainiosti nostaa pelliltä paperin reunasta kiinni pitäen. Taikina istuu kiinni kun tatti, eikä putoa matkalla toisen leivinpaperin päälle.
 • Jos ei halua päällystää torttua kermavaahdolla tai kreemillä, niin voi ihan perinteisesti ripotella sokeria leivinpaperille, jonka päälle valmis pohja kumotaan. Niin minä itsekin olen useimmat kääretortut tehnyt.
 • Leivinpaperi irtoaa helposti torttupohjasta, kun paperia sivelee kylmään veteen kastetulla sienellä. Riittävän kylmää ja riittävästi vettä, ja reunasta vetämällä koko paperi lähtee kauniisti pois.
 • Jos tortun sisälle aikoo laittaa kermavaahtoa, on pohjan tietenkin jäähdyttävä ensin. Jos se jätetään jäähtymään ihan omia aikojaan, ei rullaaminen enää onnistukaan ja leivonnaisen pinta repeilee ikävästi. Tähän auttaa, kun peittää torttupohjan kylmässä vedessä kostutetulla pyyhkeellä. Pyyhe kannattaa kostuttaa välillä uudestaan ja täytteet voi laittaa, kun pohja on riittävästi viilennyt. Eikä mitään ongelmaa rullaamisessa.

Pohja:

 • 4 kananmunaa
 • 1½ dl sokeria
 • 1½ dl perunajauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta

Kreemi:

 • 100gr voita
 • 3 dl tomusokeria
 • 3 tl vaniljasokeria
 • 1 rkl vettä

Kermavaahto:

 • 3,3 dl kuohukermaa
 • 4 tl sokeri
 • 3 tl vaniljasokeri

Kermavaahdon lisäksi väliin hilloa tai tuoreita marjoja. Tässä tortussa täytteenä vadelmia noin 4 desilitraa sekä aronianmarjahilloa ohut kerros pohjimmaisena.

Jos marjat ovat pakasteesta, ne sulatetaan ensin ja annetaan enimpien nesteiden valua pois siivilässä. Sulaneita marjoja voi vähän hienontaa lusikalla painelemalla ja sekoittamalla. Lopuksi niihin lisätään noin ruokalusikallinen sokeria ja sekoitetaan hyvin.

Pohjan valmistus:

Esilämmitä uuni 225°C:een

Päällystä uunipelti leivinpaperilla.

Laita kuivat aineet (perunajauho, kaakaojauhe ja leivinjauhe) erilliseen astiaan odottamaan.

Vaahdota kananmuna ja sokeri huolellisesti. Kun vaahtoon ei enää muodostu lainkaan isoja kuplia ja kun se on koostumukseltaan tukevaa, siihen voi vähän kerrallaan lisätä jauhoseoksen. Omalla vanhalla ja vähän heikkotehoisella sähkövatkaimella vaahdottaminen kestää noin kymmenen minuuttia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kumoa taikina leivinpaperille ja levitä lastalla tasaiseksi suorakaiteeksi – älä yritä venyttää koko pellin mittaiseksi, massan pitäisi olla noin sentin paksuinen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paista uunissa noin kymmenen minuuttia. Puutikulla voi kypsyyttä varmistaa: kun taikina ei tartu tikkuun ja pinta on kauniin ruskea, voit ottaa sen ulos uunista.

Paistumisen aikana levitä toinen leivinpaperi pöydälle. Jos tarkoituksesi on vain sokeroida tortun pinta, ripottele paperille tasainen kerros sokeria.

Siirrä torttupohja pöydällä odottavan paperin päälle. Tämä onnistuu mainiosti tarttumalla leivinpaperin pitkän sivun reunoihin ja nostamalla torttupohjan ihan rauhassa ylös pelliltä ja kumoamalla se pöydällä odottavan paperin päälle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kostuta leivinpaperi kylmään veteen kastetulla sienellä kauttaaltaan ja hyvin reunoja myöten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vedä leivinpaperi irti torttupohjasta. Kastelun jälkeen tämän pitäisi onnistua vaivattomasti.

Jos kääretortun väliin tulee vain hilloa tai marjoja, ne levitetään välittömästi pohjan päälle ja pohja kierretään rullaksi samantien. Jos taas väliin tulee sulavaa ainesta, kuten kermavaahto tai kreemi, on pohja jäähdytettävä ensin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos pohjan antaa jäähtyä ihan sinällään, se kovettuu ja rulla saattaa ikävästi halkeilla sitä kierrettäessä. Tämä vältetään levittämällä kylmässä vedessä kostutettu pyyhe pohjan päälle. Kun pyyhe lämpenee, se voidaan taas kostuttaa kylmässä vedessä. Ja kun pohja on jäähtynyt voidaan hillot, marjat, kermavaahdot ja kreemit levittää sille ja tehdä kauniisti ehjänä pysyvä rulla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Levitä pohjalle ensin marjat ja sitten kermavaahto. Tässä tortussa aronianmarjoja (osittain soseutettu, sokeroitu ja liiat mehut valutettu pois), vadelmia (soseutettu, sokeroitu ja liiat mehut valutettu pois) ja kermavaahtoa.

Mikäli väliin tulee esimerkiksi banaaniviipaileita kerman kera, levitetään kerma ensin pohjalle ja sen päälle asetellaan banaaniviipaleet. Samoin kreemi tulee aina ensimmäiseksi kerrokseksi ja mahdolliset marjat/ hedelmät sen päälle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kylmään veteen kastetun pyyhkeen alla jäähtynyt torttu rullautuu näin kauniisti repeilemättä.

Kreemin valmistus:

Laita voi pehmiämään sopivan kokoiseen astiaan.

Kun voi on pehminnyt, sekoita joukkoon tomu- ja vaniljasokeri sekä vesi. Hiero lusikalla tasaiseksi massaksi ja levitä tortun päälle.

Koristelun voi jokainen tehdä omien mieltymystensä mukaan. Tässä tortussa koristeiksi on käytetty ananansrenkaita, viinirypäleitä, mantelirouhetta ja pehmeitä kakunkoristeluhelmiä.

Ananaskukat syntyvät leikkaamalla ananasrenkaat puolta ohuemmiksi eli kahdeksi renkaaksi. Ohut rengas avataan yhdestä kohdasta ja kierretään rullaksi.

Omenaruusut: leikkaa omenasta ohuita siivuja ja paista hetken aikaa 200-asteisessa uunissa. Älä paista liikaa, etteivät kovetu ennen rulaamista. Kääri heti paistamisen jälkeen rullaksi ruusun tapaan ja anna jäähtyä ennen koristeeksi laittamista.

Tagit: gluteeniton kääretorttu vaniljakreemi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s