Hirvipaisti ja kermaiset ruusukaalit

Kotimaisen hirvenlihan saatavuus ei ole mikään itsestään selvä juttu. Metsästysporukoilta ei lihaa jää yli niin paljon, että sitä markettien hyllyille asti saataisiin. Liha jaetaan lähinnä metsästäjien ja heidän lähipiiriensä herkuksi.

Meillä kävi melkoinen tuuri, kun tyttäreni ja hänen poikaystävänsä muuton yhteydessä heidän pakastimestaan löytyi noin puolentoista kilon köntti hirvenlihaa, ei ostettuna vaan “avo-anopilta” saatuna. Siellä se varmaan olisi seisonut hamaan maailman tappiin, ellen olisi tullut kysyneeksi, että voinko ottaa sen meidän pakkaseen ja laittaa siitä heille sekä meille maittavan aterian. Ja totta kai sain ilomielin viedä lihan mukanani.

Niinpä sitä sitten meidänkin pöydästä kerrankin löytyi tätä harvinaista herkkua. On se vaan niin kertakaikkiaan maittavaa lihaa, että tulevaisuudessa täytyy ruveta seurailemaan myyntitilannetta: nettiä selaamalla löytyi muutama liike, joissa hirvenlihaa on myynnissä, paistien hinnat 40-75 euroa/kilo. Tosin menneiden vuosien voimakas hirvikannan pienentäminen on vaikuttanut voimakkaasti myös siihen, että ei näissä nettikaupoissakaan aina ihan vuorenvarmasti ole hirvenlihaa saatavissa, ehkä. Toivossa on kuitenkin hyvä elää.

Uunipaistien tekemisessä käytän aina paistomittaria. Kelloon ja minuutteihin ei yleensä ole luottamista – liha kypsyy yllättävän nopeasti esimerkiksi 55 asteesta lähemmäs 70 asteeseen ja siinä ajassa moni hyvä paisti on jo menettänyt mehukkuutensa.

Uunissa haudutettujen ruusukaalien valmistusohje löytyy täältä.

ANNOS: 4 henkeä
VALMISTUSAIKA: ns. marinointi 24 tuntia, paistoaika n. 30 minuuttia

AINEKSET:

  • 800-900 gr hirvenpaistia tai hirven ulkofilettä
  • mustapippuria
  • rosepippuria
  • viherpippuria
  • merisuolaa

Rouhi pippureita riittävästi kattamaan koko lihan pinta. Rouhi noin yksi ruokalusikallinen merisuolaa pippurien sekaan. Hiero pippurisuolaseos tasaisesti lihan pintaan ja kääri liha tiiviisti folioon. Anna tekeytyä noin vuorokausi.

Lämmitä uuni 150°C:een.

Paista liha paistopussissa. Sulje pussi tiiviisti, mutta muista leikata pieni reikä paistopussin ylänurkkaan, muutoin se mitä todennäköisimmin räjähtää pitkin uunia.

Laita paistomittari keskelle paistin paksuinta osaa. Kun sisälämpötila on maksimissaan 60 astetta, liha on valmista ja parhaimmillaan.

Leikkaa ohuiksi siivuiksi ja aseta tarjolle.

Tagit: hirvenliha hirvi hirvipaisti ruusukaali ruusukaalipaistos

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s