Gluteeniton juustokakku vadelmilla ja aronianmarjoilla

Aronianmarjat ja vadelmat sekä aronianmarjahillo tekevät tästä kakusta ihanan raikkaan. Muutkin marjat käyvät ja kiilteen voi tehdä vaikkapa kaupasta ostetusta mehusta. Täyte on ihan perustäyte, mutta siihen sitä on helppo lisätä mitä hyvänsä sosetta tai hilloa makua antamaan. 

Ainesten määrä riippuu vähän käytettävän vuoan koosta:  tämän kakun teossa olen käyttänyt halkaisijaltaan 26 cm irtopohjavuokaa ja siihen tällä määrällä tulee melko ohut kakku, josta itse pidän enemmän.

Jos käytät pienempää vuokaa, niin keksipohjaan tarvitaan 200 grammaa keksejä ja 80 grammaa voita. Jos täytettä laittaa yhtä paljon kuin isommassa, syntyy aika paksu täytekerros ja siihen taas kannattaakin laittaa marjat pariin kerrokseen.

***

Kakku siis onnistui oikein hyvin. Kuvaaminen sen sijaan tuotti melkoisia vaikeuksia ja siitäpä voisinkin tässä vähän tarinoida. Alkuperäiseen luomukseen taiteilin vaniljakreemistä kauniita valkoisia kukkia ja lehtiä. Niiden lisäksi koristelin pintaa pakkasesta otetuilla aronianmarjoilla ja vadelmilla. Lopputulos oli varsin kaunis, mutta en sitten millään konstilla onnistunut saamaan siitä kelpoista kuvaa sähkövaloissa: joko pinta kiilteli liikaa tai sitten kukkien valkoisuus valottui kertakaikkiaan yli eikä sitä valitettavasti saanut lightroomissakaan korjattua. Monen monta yritystä, monen monta epäonnistumista.

No, ajattelin sitten jättää siltä yöltä sikseen ja aamulla ensitöikseni kuvata päivänvalossa. Kun aamulla nostin kakun jääkaapista, sain kauhukseni huomata, että koko kakun pinta oli marjoista valuneen nesteen peitossa ja kukat olivat osittain muuttuneet violeteiksi. Ei auttanut muu kuin heittää kukat menemään ja kuivata kakku talouspaperilla ennen vuoan avaamista. Onneksi luomus oli niin tiiviisti vuoassa, että nesteet eivät olleet valuneet alas pitkin kakun reunoja.  Uusi koristelu mantelilastuilla ja strösseleillä ja luonnonvaloon kuvaamaan.

Ei syntynyt hyvää kuvaa. Ei kokonaisesta kakusta. ei leikatusta kakusta. Ei mistään. Tässä vaiheessa päätin luovuttaa ja ajattelin, että olkoon koko kakku! Niinhän se sitten oli, vielä illan kahvitarjoilussakin. Hyvin kelpasi vieraille, joskin parin palan verran sitä jäi vielä kakkulautaselle.

Seuraavana aamuna otin puolet jäljellä olevasta kakunpalasta. Kakkulautaselle jääneessä palasessa marjat tulivat niin kauniisti esille täytteen seasta, että arvelin vielä kerran yrittää. Valolaatikko pystyyn, kakku laatikkoon ja kuvaamaan. Ja kuinka ollakaan, siitä viimeisestä palasta syntyi varsin kelpoinen kuva, joka nyt tätäkin sivua koristaa. Mitä tästä opimme: ei pidä heti luovuttaa vaan aina kannattaa yrittää uudelleen.

Halkaisijaltaan 26 cm vuokaan:
Pohja:

 • 300 gr gluteenitomia suklaakeksejä
 • 100 gr voita

Täyte:

 • 6 liivatelehteä
 • 3,3 dl kuohukermaa
 • 200 gr maustamatonta tuorejuustoa
 • 1,5 dl sokeria
 • 3 tl vanilliinisokeria
 • 1 dl aronianmarjoja
 • 1 dl vadelmia

Kiille:

 • 1 dl vettä
 • 4 dl aronianmarjahilloa
 • 5 liivatelehteä

Käytä irtopohjavuokaa. Laita leivinpaperi pohjalle ja kiristä se reunaosan väliin.

Murskaa keksit hienoiksi muruiksi. Tämä onnistuu parhaiten tehosekoittimella. Nypi sulatettu voi keksinmurujen sekaan ja painele massasta tasainen kerros vuoan pohjalle. Anna jähmettyä jääkaapissa hetki ennen täytteen lisäämistä.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon tuorejuusto, sekoita hyvin. Lisää sokeri ja vaniljasokeri ja sekoita hyvin.

Laita vähän vettä (noin ½ dl) kuumenemaan ja kun vesi on kiehumispisteessä, lisää liivatelehdet. Sekoita hyvin, mutta älä keitä enää pidempään. Kaada täytteen sekaan ohuena norona kaiken aikaa sekoittaen.

Isoon vuokaan tehtäessä laita puolet täytteestä tasaisesti vuokaan. Lisää marjat, vuorottele vadelmien ja aronianmarjojen kanssa. Marjojen päälle loput täytteestä ja vuoka jääkaappiin. Jähmettyminen vie useamman tunnin, joten älä kiirehdi kiilteen kanssa.

(Jos teit pohjan pienempään vuokaan laita ensin ⅓ täytteestä, sitten marjoja, taas ⅓ täytteestä ja taas marjoja ja niiden päälle loput täytteestä.)

Kun täyte on kunnolla hyytynyt, voit lisätä kiilteen.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Laita hillo kattilaan, lisää desilitra vettä ja kuumenna kiehumispisteeseen. Purista siivilän läpi kaikki mahdollinen mehu puhtaaseen kattilaan. Kaikkiaan isoon kakkuun tarvitaan noin neljä desiä mehua, pienempään ainakin desi vähemmän.

Kiehauta erikseen ½ desilitraa mehusta ja lisää siihen liivatelehdet hyvin sekoittaen. Kaada seos takaisin loppuun mehuun edelleen hyvin sekoittaen. Anna jäähtyä ihan pieni tovi ja kaada sitten täytteen päälle varovasti, ettei täyte lähde leviämään kiilteen sekaan. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Kun kakku on valmis, irrota se vuoasta hyvin varovasti, ettei pinta lähde halkeilemaan. Koristele mielesi mukaan.

aronianmarja aronianmarja- ja vadelmajuustokakku gluteeniton juustokakku kakku vadelma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s