Lampaanpotkaa ja kermaisia valkosipuliperunoita

Lammas on suosittua ruokaa monissa maissa erityisesti pääsiäisenä ja muistan vielä aikoja, kun Suomessa ei lammasta edes paljon ollut tarjolla muulloin kuin muutamana pyhiä edeltävänä päivänä. Liha oli tietenkin kotimaista, se myytiin tuoreena tiskistä ja sitä toki pyydettäessä sai erikoistilauksena muulloinkin.

Eipä nykyäänkään lammasta tuoreena ole esillä tiskissä juuri muuten kuin pääsiäisenä, mutta monien kauppojen pakasteista löytyy tarjontaa ympäri vuoden. Useimmiten kuitenkin uusiseelantilaista, mutta kokemuksen kautta on tullut havaittua, että kyllä sekin varsin maukasta ja  aivan hintansa väärtiä lihaa on.

Useimmiten kaupoista löytyy karitsan karetta, karitsan paahtopaistia, lampaanviulua ja lammaspaistia, mutta nytpä oli kerrankin myynnissä lampaan etupotkaa – pakasteena, kuinkas muuten – ja kaiken lisäksi tarjouksessa. Porsaan kohdalla potka on tutuksi tullutta ruokaa ja meillä sitä pidetään parhaana ja maukkaimpana osana possua (ja se hinta, reilut kolme euroa/kilo ei paljon päätä huimaa). Samoin on lampaanpotka maukas ja muuhun lampaanlihaan verrattuna varsin edullinen liha.

Kaikissa ruokaohjeissa neuvotaan hauduttelemaan lampaanpotkaa useita tunteja mitä erilaisemmissa liemissä, jotta siitä tulisi pehmeä ja maukas – ja kyllä niistä todennäköisesti hyvää tuleekin. Tämä ohje poikkeaa noista muista täysin, sillä me satumme pitämään lihasta mieluummin hieman raakana kuin ylikypsänä eikä lainkaan ollut valittamista lopputuloksessa, kyllä me nautimme. Jos taas sattuu olemaan todella kypsäksi haudutetun lihan ystävä, tämä ohje kannattaa sitten jättää väliin tai paistaa vaan, kunnes lihan sisälämpötila on vähintään 90 astetta. Me jätimme sen 60:een.

Toisin sanoen, varsinainen ruuan valmistaminen ei tässä tapauksessa vie tuntikausia, vaan  samassa ajassa kuin seuraksi laitettu valkosipuliperunalaatikko kypsyi, valmistui myös lammas. Suolaaminen ja marinointi ovatkin sitten ihan oma lukunsa, ei ole työlästä mutta vaatii aikaa: vuorokauden liotus suola/sokeriliemessä ja noin kymmenen tuntia yrttimarinadissa.

Samoin neuvotaan valmistamaan yksi potka per aterioitsija. Tämä taas riippunee pitkälti potkan koosta: meille ainakin sattui niin iso yksilö, paino noin kilon verran, että se mainiosti riitti kahdelle hengelle – kahta vastaava tuskin olisimme jaksaneet itseemme ahtaa, vaikka suursyömäreitä olemmekin. Eli potkan painon mukaan kannattaa niiden tarvetta harkita ja ottaa myös huomioon, että luukin painaa jonkin verran.

Kermaiset valkosipuliperunat sopivat oivallisesti lampaan kaveriksi. Niiden ohje lampaan valmistusohjeen jälkeen tässä samassa blogikirjoituksessa. Raikas salaatti vielä kyytipojaksi ja kyllä on herkkua. Ohje yhdelle muihin makuihin sopivalle salaatille perunoiden jälkeen tällä samalla sivulla.

LAMPAANPOTKA

ANNOS: 2 henkeä
VALMISTUSAIKA: suolaaminen 24 tuntia, marinointi 10 tuntia, paistaminen yksi tunti.

AINEKSET:

 • 1 noin kilon painoinen lampaan etupotka
 • paistopussi

Suolaamiseen:

 • 2 l vettä
 • 200 gr merisuolaa
 • 100 gr sokeria

Marinointiin:

 • oliiviöljyä
 • kourallinen silputtua persiljaa
 • 3-4 valkosipulin kynttä, puristettuna
 • 2 tl tuoretta silputtua timjamia
 • 1 tl tuoretta silputtua rosmariinia
 • ½ tl rouhittua mustapippuria
 • sitruunamehua

Kiehauta vesi, sokeri ja suola riittävän kokoisessa kattilassa ja anna liemen jäähtyä. Laita lampaanpotka jäähtyneeseen liemeen ja anna muhia 24 tuntia viileässä paikassa.

Vuorokauden kuluttua kuivaa potka ja laita esimerkiksi muovipussiin marinadin kanssa. Hiero marinadi tasaisesti potkan ympärille pussin läpi ja anna maustua noin kymmenen tuntia – jos aikaa on, niin ei ole pahaksi, vaikka olisi kauemmankin.

Lämmitä uuni 220°C:een.

Laita lammas paistopussiin ja pistä paistomittari keskelle potkan paksuinta kohtaa. Sulje pussi tiiviisti, mutta muista leikata pieni reikä paistopussin ylänurkkaan, muutoin se mitä todennäköisimmin räjähtää pitkin uunia!

Oman makumme mukainen lammas oli valmista, kun mittari näytti 62°C, mutta kypsemmäksikin voi tosin paistaa. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että ilman lientä kypsennettävä liha muuttuu helposti kuivaksi, jos sitä liian kauan paistaa. Kukin oman makunsa mukaan, kuitenkin.

KERMAISET VALKOSIPULIPERUNAT

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ANNOS: 2-3 hengelle
VALMISTUSAIKA: esivalmistelu 15 minuuttia, kypsyminen noin tunti

AINEKSET:

 • 6 keskikokoista yleis- tai jauhoista perunaa
 • 3 dl kermaa
 • 6 valkosipulin kynttä
 • 1½ rkl aromisuolaa (Meiran aromisuola mielestäni parhaan makuista)

Lämmitä uuni 220°C:een

Voitele sopivan kokoinen paistoastia.

Kuori perunat ja viipaloi ne hyvin ohuiksi viipaleiksi tai suikaleiksi (kuvassa viipaleina).

Lado viipaleet/suikaleet kerroksittain: kahden perunan verran viipaleita/suikaleita, kolme valkosipulin kynttä puristettuna ja tasaisesti perunoille levitettynä, taas kaksi perunaa ja valkosipuli ja päälimmäiseksi kaksi perunaa viipaleina tai suikaleina.

Sekoita aromisuola kerman sekaan ja kaada perunoiden päälle. Laita muutama nokare voita perunoiden päälle. Uuniin noin tunniksi tai kunnes perunat ovat hyvin pehmenneet.

OMENASELLERISALAATTI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tähän ohjeeseen, sen enempää kuin aikaisempiinkaan, en laita määriä. Jokainen tekee sen verran kuin katsoo tarvitsevansa ja ainesten suhteen sen mukaan, mitkä maut eniten miellyttävät.

AINEKSET:

 • omenaa
 • sellerinvartta
 • kurkkua
 • isosuolaheinää
 • kevätsipulia
 • suolaa, sokeria, sitruunapippuria
 • öljyä
 • vaaleaa balsamico kastiketta

Pilko omena ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Leikkaa sellerinvarsi suhteellisen pieniksi paloiksi. Silppua joukkoon kevätsipulinvartta ja pieniksi paloiksi revittyä tai leikattua isosuolaheinää. Mausta hyvin kevyesti suolalla, sokerilla ja sitruunapippurilla. Lorauta sekaan hieman kasvis- tai tryffeliöljyä ja samoin balsamicokastiketta suhteellisen hillitysti. Sekoita ja tarjoile.

Tagit: kermaiset valkosipuliperunat lammas lampaan etupotka lampaanpotka omenasellerisalaatti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s