Gluteeniton kauraporkkanaleipä

Joka kerta sämpylöitä, patonkeja tai leipää leivottuani ole hieman ihmetellyt sitä, miten kauppojen gluteenittomien leipien maku ja koostumus voikin useimmissa tapauksissa olla niin onneton, kun sitä vertaa omiin tuotoksiin – ja sama pätee isolta osalta myös makeisiin leivonnaisiin. Kyllähän niitä syömään pystyy ja ne pahimman nälän ja makeannälän taltuttavat, mutta ei niihin mitään mielitekoa synny. Joitakin kelpoisia tuotteita olen löytänyt kuten esimerkiksi Vuohelan munkit, Frin omenamuffinsit ja Myllykiven sekä Vuohelan riisipiirakat.

Aikaisemminkin olen todennut, että yrittämisen ja erehtymisen kautta tässä itsekin ollaan lopulta päästy hyviin tuloksiin. Esimerkiksi tämän reseptin mukainen leipä meni kaksi ensimmäistä kertaa suoraan roskikseen. Ei sillä, että olisi ollut pahan makuinen, mutta ei suostunut sitten millään kypsymään, vaikka oli toista tuntia uunissa. Kolmannella kerralla tajusin, että jauhoja on laitettava enemmän, muutoin ei leivästä koskaan kypsää tulekaan. Ja sehän tepsi. Satun vain olemaan niin kovin varovainen jauhojen lisäämisessä, koska useimmiten gluteeniton leivonnainen menee pilalle juuri siksi, että jauhoja laitetaan liikaa ja lopputulos on kuiva ja koostumukseltaan kuin “sahajauhoa”.

Tässä leivässä on lisämakua tuomaan käytetty kaurahiutaleita ja porkkanaraastetta. Perustaikina on aivan mainio ja siihen voi toki lisäillä muitakin aineita, pähkinäistä leipää olen ajatellut itse kokeilla seuraavaksi – ja mahdollisesti piimää ja perunaa. Näissä kokeiluissa on kuitenkin otettava se huomioon, että jos kaurahiutaleet jättää leivästä pois, niin jauhoja on vastaavasti laitettava enemmän.

Alla oleva resepti on mitoitettu 25 cm leipävuoalle ja siinä se juuri komeasti kasvaa ja kohoaa.

ANNOS: 1 vuokaleipä 25 cm vuoassa
VALMISTUSAIKA: taikinan teko 10 minuuttia, nostatus vuokassa 20 minuuttia, uunissa 1 tunti

AINEKSET:

  • 5 dl vettä
  • 6 dl Semperin Grow Mix gluteeniton jauhoseos
  • 3 dl puhtaita kaurahiutaleita
  • 50 gr hiivaa
  • 1½ tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl psylliumia
  • 1 suuri tai 2 keskikokoista porkkanaa
  • seesaminsiemeniä

Murentele hiiva leivinkulhon pohjalle ja ripottele suola sen päälle.

Raasta kulhoon yksi iso tai kaksi keskisuurta porkkanaa raastimen isoimmalla läviköllä.

Lisää kaurahiutaleet, psylliumjauhe ja kananmuna.

Kaada vuokaan 5 dl kädenlämpöistä vettä.

Lisää jauhoja vähitellen, koko ajan vaivaten. Kuusi desilitraa riittää, sen jälkeen ei enää lisätä, vaikka taikina tuntuukin tahmealta. Lopuksi voit halutessasi kaataa noin puoli desilitraa kasvisöljyä vuokaan ja vaivata sen huolellisesti taikinan sekaan. Yleensä itse lisään öljyn taikinaan, josta täytyy käsin pystyä leipomaan esimerkiksi sämpylöitä tai pullia, mutta ei se tässäkään pahaa tee taikinan käsittelyä ajatellen.

Nosta taikina kulhosta ja levitä se tasaisesti leipävuokaan. Anna nousta lämpimässä ja vedottomassa paikassa liinan alla 20 minuuttia.

Leivän noustessa laita uuni kuumenemaan 200°C:een.

Kun taikina on noussut, voit halutessasi ripotella pinnalle seesaminsiemeniä.

Paista uunin alatasolla noin yksitunti tai kunnes leipä varmasti on kypsä. Pitkällä puisella grillitikulla voi mainiosti kokeilla kypsyyttä: työnnä se kokonaan leivän läpi ja jos mihinkään kohtaan tikussa ei jää taikinaa kiinni, leipä lienee valmis.

gluteeniton leipä porkkanakauraleipä kauraporkkanaleipä vuokaleipä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s