Gluteeniton suklainen kääretorttu

Kääretorttu on herkullinen ja nopeasti valmistuva vierastarjottava. Suklainen kääretorttu maistuu varmasti niin isoille kuin pienillekin kahvivieraille. Eli aika pienellä varoitusajalla onnistuu kahvileivän tekemään joskin, kuten jo edellisen kääretorttureseptin yhteydessä totesin, nämä ovat parhaimmillaan satuaan rauhassa lekotella jääkaapissa esimerkiksi yön yli.

Pieniä vinkkejä (jotka kyllä tulevat esiin valmistusohjeissakin):

Paistuneen kääretorttutaikinan voi vallan mainiosti nostaa pelliltä paperin reunasta kiinni pitäen. Taikina istuu kiinni kun tatti, eikä putoa matkalla toisen leivinpaperin päälle.

Jos ei halua päällystää torttua kermavaahdolla tai kreemillä, niin voi ihan perinteisesti ripotella sokeria leivinpaperille, jonka päälle valmis pohja kumotaan. Niin minä itsekin olen useimmat kääretortut tehnyt.

Leivinpaperi irtoaa helposti torttupohjasta, kun paperia sivelee kylmään veteen kastetulla sienellä. Riittävän kylmää ja riittävästi vettä, ja reunasta vetämällä koko paperi lähtee kauniisti pois.

Jos tortun sisälle aikoo laittaa kermavaahtoa, on pohjan tietenkin jäähdyttävä ensin. Jos se jätetään jäähtymään ihan omia aikojaan, ei rullaaminen enää onnistukaan ja leivonnaisen pinta repeilee ikävästi. Tähän auttaa, kun peittää torttupohjan kylmässä vedessä kostutetulla pyyhkeellä. Pyyhe kannattaa kostuttaa välillä uudestaan ja täytteet voi laittaa, kun pohja on riittävästi viilennyt. Eikä mitään ongelmaa rullaamisessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pohja:

 • 4 kananmunaa
 • 1½ dl sokeria
 • 1½ dl perunajauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 3 rkl kaakaojauhe

Kermavaahto:

 • 3,3 dl kuohukermaa
 • 4 tl sokeri
 • 3 tl vaniljasokeri

Kreemi:

 • 100gr voita
 • 3 dl tomusokeria
 • ½ dl kaakaojauhetta
 • 1 rkl vettä

Lisäksi väliin hilloa tai tuoreita marjoja. Tässä tortussa kermavaahdon lisäksi aronianmarjahilloa.

Pohjan valmistus:

Esilämmitä uuni 225°C:een

Päällystä uunipelti leivinpaperilla.

Vatkaa kermasta paksu vaahto ja laita jääkaappiin odottamaan.

Laita kuivat aineet (perunajauho, kaakaojauhe ja leivinjauhe) erilliseen astiaan odottamaan.

Vaahdota kananmuna ja sokeri huolellisesti. Kun vaahtoon ei enää muodostu lainkaan isoja kuplia ja kun se on koostumukseltaan tukevaa, siihen voi vähän kerrallaan lisätä jauhoseoksen. Omalla vanhalla ja vähän heikkotehoisella sähkövatkaimella vaahdottaminen kestää noin kymmenen minuuttia.

Kumoa taikina leivinpaperille ja levitä lastalla tasaiseksi suorakaiteeksi – älä yritä venyttää koko pellin mittaiseksi, massan pitäisi olla noin sentin paksuinen.

Paista uunissa noin kymmenen minuuttia. Puutikulla voi kypsyyttä varmistaa: kun taikina ei tartu tikkuun ja pinta on kauniin ruskea, voit ottaa sen ulos uunista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paistumisen aikana levitä toinen leivinpaperi pöydälle. Jos tarkoituksesi on vain sokeroida tortun pinta, ripottele paperille tasainen kerros sokeria.

Siirrä torttupohja pöydällä odottavan paperin päälle. Tämä onnistuu mainiosti tarttumalla leivinpaperin pitkän sivun reunoihin ja nostamalla torttupohjan ihan rauhassa ylös pelliltä ja kumoamalla se pöydällä odottavan paperin päälle.

Kostuta leivinpaperi kylmään veteen kastetulla sienellä kauttaaltaan ja hyvin reunoja myöten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vedä leivinpaperi irti torttupohjasta. Kastelun jälkeen tämän pitäisi onnistua vaivattomasti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos kääretortun väliin tulee vain hilloa tai marjoja, ne levitetään välittömästi pohjan päälle ja pohja kierretään rullaksi samantien. Jos taas väliin tulee sulavaa ainesta, kuten kermavaahto tai kreemi, on pohja jäähdytettävä ensin. Jos torttupohjan antaa ihan omia aikojaan jäähtyä, se ei enää suosiolla rullaksi taivu vaan repeilee ikävästi.

Tee seuraavasti: kostuta pyyheliina kylmällä vedellä, väännä liiat vedet pois ja aseta se sitten kääretorttutaikinan päälle niin, että koko torttupohja peittyy. Kun liina lämpenee (kädellä päältä koittaen tuntee hyvin), kastele uudestaan ja jatka näin kunnes torttupohja on riittävän viileä kermavaahdon tai kreemin lisäämiseksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Levitä jäähtyneelle pohjalle hillo tai marjat ja ja niiden päälle kermavaahto. Banaaniviipaleita täytteessä käytettäessä kermavaahto tulee ensin ja banaanit sen päälle. Samoin kreemi levitetään aina ensin ja mahdolliset muut täytteet sen päälle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rullaa varovasti ja jätä saumakohta pohjalle. Koristele.

Kreemin teko:

Laita voi pehmiämään sopivan kokoiseen astiaan.

Kun voi on riittävästi pehmennyt, lisää tomusokeri ja kaakaojauhe. Sekoita lusikalla voista ja sokerista tasainen massa ja lisää sekoittaessasi joukkoon myös ruokalusikallinen vettä.  Levitä kääretortun päälle esimerkiksi veistä apua käyttäen.
Koristelun voi jokainen tehdä omalla tavallaan. Tämän tortun koristeluun on käytetty vadelmia, säilykepersikoita, viinirypäleitä ja strösseleitä.

Tagit: gluteeniton kääretorttu koristelu suklaakääretorttu suklaakreemi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s