Paneroitu uuniturska

Vanhimman ja ensimmäisen keittokirjani välistä löytyy aavistuksen kellastunut ja käytössä nuhjaantunut, äitini käsialalla kirjoitettu ohje Hampurin hauen valmistukseen. Haukea olemme enimmäkseen tähän ruokalajiin käyttäneetkin, joskin aina silloin tällöin valmistamme samanlaisen ruuan turskasta, kuten esimerkiksi tässä reseptissä.

Alkuperäinen nimi siis lienee “Hampurin hauki”, mutta tuskin sentään voimme tätä nyt tehtyä ruokalajia nimittää “Hampurin turskaksi” – siksi otsikkona onkin paneroitu uuniturska. Molemmista tulee aivan yhtä herkullisia, mutta jos ei alkuunkaan voi sietää hauen ruotoisuutta, niin turska on oivallinen vaihtoehto. Turskafileet ovat täysin ruodottomia ja helppoja syötäviä – kilohinta vain on puolet enemmän kuin hauessa.

Alkuperäisessä ohjeessa ei ole mukana kapriksia, ne vain ovat vuosien saatossa jostakin mukaan tupsahtaneet ja oivallisiksi todettu, joten niitä on siitä lähtien aina sekaan laitettu. Samoin juusto on ollut raastettua punaleimaista Emmental-juustoa, viime vuosina sekin on saanut väistyä parmesanjuuston tieltä, koska jälkimmäisen maku on mielestäni parempi. Toki muitakin juustoja voi maniosti käyttää, tämä kuten moni muukin asia on kunkin omista mieltymyksistä ja makutottumuksista kiinni.

Kaiken kaikkiaan tämä on melko helposti valmistettava, mutta tavattoman herkullinen ruoka –  ehdottomasti yksi suosikeistani. Kannattaa ainakin kokeilla. Syödään ihan vaan keitettyjen perunoiden ja raikkaan salaatin kera.

ANNOS: 2-3 henkeä
VALMISTUSAIKA: Valmistelut 15 minuuttia, paistaminen 35-40 minuuttia


AINEKSET:

 • noin 500 gr turskafilee
 • 3 dl kermaa
 • 4 tl kapriksia
 • 2 tl kapristen säilöntälientä
 • juustoraastetta
 • ½ dl korppujauhoja
 • 1 kananmuna
 • suolaa
 • valkopippuria
 • tuoretta silputtua tilliä
 •  

 

Suolaa turskafilee kevyesti molemmin puolin noin tuntia ennen valmistamista.

Voitele sopivan kokoinen uunivuoka voilla tai öljyllä.

Lämmitä uuni 220°C:een

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vatkaa yhdelle lautaselle yksi muna ja tee toiselle seos raastetusta parmesaanista ja korppujauhoista.

Pyörittele file ensin kananmunassa ja sitten juustoraasteessa molemmin puolin. Aseta voideltuun uunivuokaan ja ripottele päälle vielä loppuja juustoraasteita – ihan makusi mukaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sekoita keskenään kerma, kaprikset ja pari teelusikallista kapristen säilöntälientä. Lisää joukkoon ripaus suolaa ja valkopippuria.

Paista kalaa kymmenen minuuttia “kuivana” ja kaada sen jälkeen kerma kalan ympärille. Paista vielä noin 30 minuuttia tai kunnes kala on täysin kypsä ja kerma vetäytynyt mukavan paksuksi kastikkeeksi. Ripottele halutessasi valmiin kalan päälle silputtua tilliä.

Tagit: paneroitu turska kermakastikkeessa uunikala uuniturska

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s