Seesamikanaa ja teriyaki-kastiketta

Kana on Suomen kolmanneksi yleisin lintu, kerrotaan nettisivustolla ”Kanatieto”. Munijakanoja ja lihakanoja eli broilereita on maassamme kerrallaan elossa yli 10 miljoonaa. Suurin osa niistä asuu suurissa kanaloissa, joissa yhtä kanaa kohden on vain vähän tilaa eikä juurikaan tekemistä. Kanat joutuvat elämään suurimman osan elämästään vailla päivänvaloa ja mahdollisuutta kuopia maata – tai nokkia muutakin kuin lajitovereitaan.

Parhaat oltavat on luomukanoilla, joilla on enemmän tilaa kuin tavanomaisten kanaloiden kanoilla: ne pääsevät kesäisin jopa ulkoilemaan ja niiden ravinto on luonnonmukaista. Kaikesta huolimatta luomukanalatkin ovat suuria tuotantolaitoksia, joissa kanat saavat elää vain reilun vuoden ennen teurastamista. Broileri-raukat päätyvät ihmisten lautasille jo noin kuusiviikkoisina.

Kanojen hyvinvointia on Suomessa helppo parantaa ainakin jossain määrin yksinkertaisesti  miettimällä, mitä syö. Suositeltavinta on ostaa luomumunia ja jos ehdottomasti haluaa syödä kanaa, niin luomukana on ilman muuta parempi vaihtoehto kuin broileri. Ja jos munien kulutusta ajatellaan, niin kanaystävällisintä olisi syödä oman tai tuttavan omistaman kanan munia, jolloin tietää että kana saa elää hyvää kananelämää – harvallapa siihen vain taitaa olla mahdollisuutta.

(tietoa poimittu sivustolta www.kanatieto.fi)

Vaikka itsekin varsin hyvin tiedostan, millaisissa oloissa useimmat kanat joutuvat elämään, ostan kaupasta paketin kanankoipia, kanansiipiä, rintafileitä ja muita kanasta leikeltyjä osia juurikaan katsomatta tai miettimättä, mistä ja millaisista oloista ne tulevat. Pidän kananlihasta, joten tulen sitä varmasti vastaisuudessakin ruuaksi laittamaan ja syömään, mutta yritän kyllä ruveta kiinnittämään enemmän huomiota nimenomaan siihen, että ostan luomukanaa ja luomumunia ja jätän broilerit kerrassaan ostamatta.

Tämän vuodatuksen jälkeen onkin sitten hyvä lyödä tiskiin herkullinen kanaresepti. Seesaminsiemenillä ja riisijauholla leivitetyt kanansiivet maistuvat varsin ihanilta esimerkisi juuri teriyaki-kastikkeen kanssa. Samaa reseptiä voi soveltaa yhtä hyvin kanankoipiin tai rintaleikkeisiin, kunhan ottaa huomioon tarvittavan leivitteen määrän, rintapalat tarvitsevat toki enemmän käärettä ympärilleen kuin pikkuiset siivet. Kastikekin voi olla jotakin muuta kuin teriyaki-kastike, joka kuitenkin sopii hyvin tähän ateriakokonaisuuteen. Olemme kokeilleet tomaattikastiketta ja kermaista valkosipulipersiljakastiketta ja maittavia ne olivat nekin.

Riisijauhon ja seesaminsiementen määrä on ohjeessa ½-1 desilitraa. Kannattaa aloittaessaan katsoa, riittääkö puoli desiä kumpaakin vai tarvitaanko enemmän.

ANNOS: 2 henkeä
VALMISTUSAIKA: 30-40 minuuttia
AINEKSET:

Kana:

 • 8-10 kanansiipeä
 • ½-1 dl riisijauhoja (määrä riippuu siipien koosta ja kappalemäärästä)
 • ½-1 dl seesaminsiemeniä (määrä riippuu siipien koosta ja kappalemäärästä)
 • 2 tl merisuolaa
 • 1 tl chilijauhetta
 • tilkka oliiviöljyä
 • 1 kananmuna

Marinadi:

 • ½ dl oliiviöljyä
 • ½-1 tl suola
 • ½ tl mustapippuria
 • ½ tl curry
 • 1 rkl sitruunamehua

Teriyaki-kastike:

 • ½ dl soijakastiketta (mietosuolaista)
 • 2 rkl fariinisokeria
 • 2 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
 • 1 rkl raastettua inkivääriä
 • 1 rkl etikkaa
 • 3 rkl kuivaa valkoviiniä

Alkupuperäisessä ohjeessa kanoja ei ole marinoitu, joten sen voi halutessaan toki jättää tekemättäkin. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että noin tunnin marinointi ennen paistamista tekee kananlihasta maukkaampaa.

Laita uuni lämpenemään 220°:een.

Riko kevyesti vatkaamalla kananmunan koostumus rikki.

Rouhi merisuola hienoksi ja sekoita se riisijauhojen, seesaminsiementen ja chilijauheen kanssa.

Pyörittele siivet ensin kananmunassa ja sitten jauhoseoksessa ja asettele ne sopivan kokoiseen uunivuokaan. Valuta päälle ihan kevyesti vähän oliiviöljyä ja paista 220-asteisessa uunissa noin20-30 minuuttia tai kunnes siivet ovat pinnaltaan kauniin kullanruskeita.

Kanojen paistuessa valmista kastike:

Raasta inkivääri hienoksi tai pilko se veitsellä mahdollisimman hienoksi soseeksi. Itse olen huomannun jälkimmäisen tavan helpommaksi: inkivääri on niin kuituista, että raastaminen tuppaa olemaan hieman työlästä.

Lämmitä paistinpannu keskilämpöiseksi ja laita kaikki ainekset pannuun hautumaan, valkosipuli hienoksi puristettuna. Anna hiljalleen kiehua noin 10-15 minuuttia. Annostele riisin ja kanan seuraksi lautaselle.

Tagit: kana kanansiivet leivitetyt seesamikana teriyakikastike kastikkeet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s