Ajvar-kastike

Enpä tosiaan tiedä, ovatko Helsingin Sanomien torstaisin ilmestyvän ruokaliitteen ruuat järjestään  tavallista erinomaisempia ja kokeilun arvoisia, vai onko kyse vain siitä, että Helsingin Sanomat tulee meille edelleen lehden muodossa kotiin ja kaikki ruokaliitteen tarjoamukset käydään antaumuksella läpi.

Todennäköisesti on kyse jälkimmäisestä: maailma on täynnä ihania herkkuja, mutta ei niihin samalla tavalla automaattisesti törmää kuin lehteä lukiessa. Netistäkin hakiessa täytyy ennakkoon tietää, mitä sieltä on hakemassa.

Torstaina 20. syyskuuta 2018 ilmestyneessä HS:n ruokaliitteessä Katja Bäcksbacka kertoo meille balkanilaisesta Ajvar-kastikkeesta. Jo lehden kuvassa purkillinen tuota kastiketta näytti herkulliselta ja lähempi tutustuminen aiheeseen laittoi ilman muuta kokeilemaan. Tosin teimme vain noin ⅓-osan lehdessä olevan reseptin määrästä, vaan olisi sitä todellakin voinut saman tien tehdä enemmänkin. Yhdellä aterialla söimme ja sitten purkki koki kummallisen öisen tyhjentymisen: oli miehen mielestä niin hyvää, että hän ihan huomaamattaan söi sen kaiken suoraan lusikalla purkista. Teemme kyllä toistekin ja varmasti isomman annoksen.

Kastike sopii erinomaisesti lihan ja kanan kaveriksi, mutta sitä voi tosiaan syödä vaikka leivän päällisenä tai mieheni tapaan suoraan purkista. Kastike on hyvää heti syötäväksi, mutta maku sen kuin paranee, jos malttaa antaa sen kehittyä jääkaapissa vaikkapa seuraavaan päivään.

Me söimme oman ajvarimme lammaspihvien kyytipoikana ja ihan on vielä pakko sanoa, että itse tehtynä tämä kastike on monin verroin parempaa kuin mikään kaupasta valmiina ostettu vastaava tuote.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ANNOS: 4 desilitraa valmista kastiketta
VALMISTUSAIKA: n. 2 tuntia

AINEKSET:

  • 1 munakoisoa (n. 200 gr)
  • 3-4 isoa punaista paprikaa (yhteensä noin 600 gr)
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • 1 pitkä ja mieto chili
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • ½ tl suolaa

Siivuta munakoiso ja laita siivut talouspaperin päälle. Ripottele pinnalle reilusti suolaa, jotta saat munakoison oikein kunnolla itkemään. Alkuperäisessä ohjeessa munakoisoa ei itketetä, mutta itse olen huomannut, että kyseinen kasvis on itkeneenä paljon paremman makuinen kuin täysin käsittelemätön. Jälkimmäinen jää helposti kitkeräksi ja suolaus poistaa tuon kitkeryyden.

Anna “itkeä” noin viisitoista minuuttia, huuhtele sen jälkeen kaikki suola pois kylmällä vedellä ja kuivaa. Asettele viipaleet uunipellille leivinpaperin päälle ja laita pelti 200°C:n uunin keskitasolle.

Paista, kunnes viipaleet ovat täysin kypsiä ja pehmeitä eli noin 20-25 minuuttia. Puutikulla kokeilemalla kypsyys selviää helposti. Nosta odottamaan paprikoiden paistamisen ajaksi.

Laita uuniin grillivastus toimimaan ja lämö sen mukaiseksi. Useimmissa uuneissa lämpötilan kohdalla on nykyään sahalaitakuvio tehoja kuvaamassa ja paprikat voi hyvin paahtaa kaikkein kuumimalla.

Huuhtele paprikat, puolita ne ja poista kannat sekä siemenet. Voitele uunipelti kevyesti öljyllä ja laita paprikat pellille kuoripuoli ylöspäin.

Laita uuniin ja grillaa, kunnes kuori on suurimmalta osin mustunut.

Kun paprikat ovat valmiit, laita ne muovipussiin ja pussin suu tiukasti kiinni. Anna jäähtyä pussissa noin viisitoista minuuttia.

Poista paprikoista kuori ja laita ne joko tehosekoittimeen tai muuten sopivaan astiaan. Lusikoi sekaan munakoisojen pehmeä sisus ja sekoita joko siis tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Tee se sykäyksittäin säilyttääksesi kastikkeessa hieman karkean koostumuksen.

Puolita chili, poista siemenet ja hienonna malto.

Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet.
Kuumenna kattilan pohjalla pari ruokalusikallista oliiviöljyä. Laita sekaan valkosipuli ja chili ja hauduttele niitä noin minuutin ajan.

Lisää kattilaan parika-munakoisoseos ja anna hiljalleen kiehua miedolla lämmöllä noin 20-30 minuuttia.

Mausta viinietikalla ja suolalla ja anna vielä kiehua noin 5-10 minuuttia. Anna jäähtyä. Tarkista vielä maku ja lisää tarvittaessa suolaa makusi mukaan.

Tagit: ajvar ajvar-kastike ajvar-relishi munakoisopaprikarelishi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s