Kinkkupiirakka

Tässäpä ruoka, joka on vuosikausiksi jäänyt vallan unholaan. Mitään varsinaista syytä siihen ei ole, sillä piirakka on varsin helppotekoinen ja erittäin maukas – ainakin omasta mielestäni. Käy mainiosti välipalaksi tai ihan varsinaiseksi ateriaksikin raikkaan salaatin kera. Jostain tämä nyt päähän putkahti ja hetihän sitä oli laitettava.

Muistan, että jo äitini tätä teki kauan kauan sitten. Ei kuitenkaan perheen aterioille vaan vierastarjottavaksi. Jälkimmäiseen tarkoitukseen tein itsekin tätä ennen usein, joskin aivan yhtä usein perheelle tarjottavaksi. Tämä piirakka on erinomaista juuri uunista tulleena, mutta yllättävää kyllä maku melkeinpä paranee, kun se saa rauhassa jäähtyä. Ja nimenomaan siksi se onkin ollut erinomainen juhlapöydän suolainen tarjottava. Pellillisestä piirakkaa pieniksi paloiksi leikattuna riittää naposteltavaa monellekin vieraalle. Reseptin alkuperästä minulla ei ole tietoa, minulle se on tullut kuten niin monen muunkin ruuan valmistusohjeet, äidiltä tyttärelle.

Ohjeen mukainen annos ei täytä koko peltiä, mutta riittää kyllä neljän hengen aterialle ja mikäli sen tekee kahvipöydän muiden antimien joukkoon suolapalalaksi, saa siitä tarjottavaa noin kymmenelle hengelle. Isompia määriä valmistettaessa kannattaa ohje vain kaksinkertaistaa.

Piirakka ei ole gluteeniton, kuten kaikki muut leivonnaiseni yleensä ovat. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että ainakaan toistaiseksi yksikään yritelmäni tehdä hyvä gluteeniton piirakkapohja tai hyvä gluteeniton voitaikina ovat aina enemmän tai vähemmän epäonnistuneet. Samoin kaupasta valmiina ostettavat gluteenittomat piirakkataikinat ovat paljon ”surkeampia” kuin kunnon vehnästä tehdyt. Saatte kuitenkin olla varmoja siitä, että kun sellaisen keksin, niin sen ohje välittömästi löytyy blogistani.

Tämänkin ohjeen piirakka on tehty kaupasta valmiina ostetusta esikaulitusta lehtitaikinasta. Ideanahan on saada hyvää helposti ja voitaikinan kauliminen monine kääntöineen ei enää olekaan ihan pikku-urakka.

VALMISTUSAIKA: noin 45 minuuttia

ANNOS: 4 henkeä

AINEKSET:

  • n. 200 gr pala saunapalvikinkkua
  • 500 gr esikaulittu lehtitaikina
  • 150 gr purkki ranskankermaa (Creme Fraiche)
  • 1 keltasipuli
  • 1-2 tl rosmariinia
  • mustapippuria, (suolaa)
  • juustoraastetta

Esilämmitä uuni 220°:een

Pilko sipuli erittäin hienoksi silpuksi

Leikkaa kinkku pieniksi kuutioiksi

Kuullota sipulia muutama minuutti ja lisää sitten joukkoon kinkkukuutiot. Anna hautua jonkin aikaa ja lisää joukkoon ihan pieni aavistus mustapippuria.

Lisää ranskankerma ja hauduta vain sen aikaa, että kerma leviää tasaiseksi ja ohueksi kastikkeeksi kinkun ja sipulien joukkoon. Lisää rosmariini ja sekoita hyvin. Jätä pannu sivuun odottamaan.

Kauli taikina leivinpaperin päällä mahdollisimman ohueksi levyksi. Siirrä leivinpaperin päällä uunipellille. Levitä kinkku/ranskankermaseos tasaisesti koko taikinan päälle. Kuorruta runsaasti juustoraasteella ja laita uuniin.

Anna paistua noin 20 minuuttia tai kunnes taikina on varmasti kypsää ja juusto mukavasti pinnalta ruskistunut. Tarjoile raikkaan salaatin kera.

Tagit: creme fraiche piirakka ranskankerma saunapalvikinkku suolaiset piirakat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s