Poronlapaa haudutuspadassa

Sain jokin aika sitten noin kilon poron sisäpaistia, 900 gr poron lapaa, 500 gr poron potkakiekkoja, 600 gr poron kaulakiekkoja, 500gr poron paahtopaistin, melkein kilon painoisen sisäpaistin ja noin kilon paketin jotakin poron kokolihaa (ei etikettiä päällä, joten en tiedä mitä ennen kuin avaan – paistilta näyttäisi). Kyllä noista lähitulevaisuudessa valmistetaan herkku jos toinenkin. 

Poronliha on eittämättä yksi maukkaimmista lihoista ja sen lisäksi siinä on runsaasti terveysvaikutteisia ainesosia: proteiineja, kivennäisaineita, A- ja B-vitamiineja sekä tyydyttymättömiä öljyhappoja. Poronlihassa on rasvaa vain non 2-4% ja rasvakoostumukseltaan se muistuttaa kalaa.  Lihatuotteista poro on yksinkertaisesti parasta!

Valitettavasti poronlihaa tuotetaan vain rajallinen määrä vuosittain ja sen kysyntä ylittää tarjonnan. Varmin tapa lihan saamiseen on ostaa se suoraan tuottajalta, mutta varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin enne erotuskauden alkua (elo/syyskuussa). Hintakin on melko korkea, josta johtuen poroa ei meidän ruokapöytäämme ole kovin usein eksynyt.

Ensimmäisenä tuli nyt tehtyä poronlapaa haudutuspadassa – perheen toivomuksesta. En ole aikaisemmin poroa haudutuspadassa laittanut, joten kävin vähän vakoilemassa reseptejä saadakseni jotakin vinkkiä siitä, mitä pataan kannattaa laittaa. Vastaan tuli “Epätrendikäs ruokablogi” ja siellä oleva resepti “Nyhtöporo eli pitkään haudutettua poronniskaa”, joka vaikutti kiinnostavimmalta. Osittain tätä mukaillen sitten laittelin oman versioni nyhtöporosta.

Resepti on laadittu kolmelle hengelle, mutta oletettavasti siitä kyllä neljällekin riittää.  Meillä täällä vain asuu pari suursyömäriä, joidenka kohdalla annosmäärän saa yleensä vähintään tuplata. Kiva vaan, kun ruoka maittaa!

Ateriaa suunnitellessasi ota huomioon tuo haudutusaika. Itse laitoin padan päälle aamulla kymmeneltä ja liha oli valmista illalla kello 18.  

Tämän ruuan voi ilman muuta tehdä myös uunissa. Paistolämpötilan pitää olla melko alhainen, 100-125 astetta ja paistoaika vähintään 4 tuntia. Ehdottomasti kannellisessa padassa ja kenties runsaamassa liemessä kuin haudutuspadassa.

ANNOS: 3-4 hengelle
VALMISTUSAIKA: Poro maustumassa n. 8 tuntia, esivalmistelut n. 20 minuuttia, haudustusaika 8 tuntia

AINEKSET:

 • n. 900 gr poronlapaa
 • 2 porkkanaa
 • 1 iso keltasipuli
 • 1 pala (n. 100 gr) juuriselleriä
 • 2 laakerinlehteä
 • 2 tl Santa Marian Scandinavian forest -maustesekoitusta (pataan) plus ohut kerros samaa maustetta lihan pintaan
 • 3 dl vettä
 • merisuolaa
 • 1-2 tl rosepippuria
 • n. 10 mustapippuria

Kastikkeeseen:

 • 2 dl paistinlientä
 • 2dl kermaa
 • 1½ rkl vehnäjauhoja suurustamiseen
 • suolaa, pippuria

Valmistamista edeltävänä päivänä: hiero lihan pintaan tasaisesti hienoksi rouhittua merisuolaa ja rosepippuria. Rouhi purkista vielä Scandinavian Forest -maustetta tasainen, ohut kerros lihan pintaan. Kääri pyyheliinaan tai leivinpaperiin ja anna maustua yön yli jääkaapissa.

Kuori ja lohko sipuli. Kuori ja pilko porkkanat ja selleri. Laita kaikki padan pohjalle. Lisää neste, laakerinlehdet ja mustapippurit, rouhi sekaan pari teelusikallista Scandinavian Forest maustetta. Aseta liha kasvisten päälle ja pata low-teholle muhimaan seuraaviksi kahdeksaksi tunniksi.

Laita perunamuhennokseen tarvittavat perunat kiehumaan noin 40 minuuttia ennen ja kastike juuri ennen lihan valmistumista.

Kastikeen teko:

Ota padasta haudutinlientä reilut kaksi desilitraa ja valuta siivilän läpi sopivaan keittoastiaan.

Lisää joukkoon kerma ja kun seos alkaa hiljalleen kiehua lisää n. 1½ ruokalusikallista venhäjauhoja sekoitettuna yhteen desilitraan kylmää vettä. Kaada ohuena norona kastikkeeseen sekoittaen hyvin kaiken aikaa. Maista suola ja pippuri ja lisää tarvittaessa.

Tagit: haudutuspata poro poronlapa poronliha slow cooker

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s