Brasilialainen katkarapupata

Olen aina ollut sitä mieltä, että kovin voimakkaasti maustettujen ruokien säännöllinen syöminen lopulta hukuttaa alleen kaikki miedot, hienot maut – ja edelleenkin olen sitä mieltä, ettei makunystyröitään kannata täysin “turruttaa” syömällä enimmäkseen tai pelkästään tulisia aterioita.

Lasten ruokatoiveiden myötä on minunkin vähitellen ollut pakko totutella hieman tulisempiin makuihin, eikä aina edes niin “hieman”. Ennen suu ja nielu olivat kovilla jo vähäisestäkin chilin määrästä, mutta nyt on jo alkanut tuntumaan siltä, että mitä vahvemmin polttelee sitä herkullisemmalta maistuu.

Oheisen reseptin tyttäreni linkkasi minulle joskus keväällä. Ensimmäisen kokeilun ja tykästymisen jälkeen tätä on jo ehditty muutama kerta tehdä. Alkuperäinen resepti löytyy osoitteesta  https://www.ibreatheimhungry.com/brazilian-shrimp-stew-moqueca-de/. Reseptin kirjoittaja suosittelee käytettäväksi punaista palmuöljyä sen antaman punaisemman värin vuoksi, mutta tavallinen ruokaöljy kelpaa ihan yhtä hyvin.

Kookosmaidon sijasta voi käyttää kermaa, jos ei pidä kookoksen mausta. Olen tehnyt tätä pataa sekä kookosmaidolla että kuohukermalla ja maku on mainio molemmilla. Kookos kyllä antaa kivan, hieman eksoottisemman makuelämyksen.

Valkosipulista täällä tykätään niin, että sitä käytetään aina yli resepteissä annettujen ohjeiden, mutta koska ruokakunnassamme on yksi henkilö, joka ei pidä lainkaan korianterin mausta, olen sen korvannut timjamilla enkä usko, että lopputulos on ollut yhtään sen huonompi.

ANNOS: 4 henkeä
VALMISTUSAIKA: noin 30 minuuttia

AINEKSET:

 • n. 300 gr pakastettuja katkarapuja
 • ½ dl oliiviöljyä
 • 1 keltasipuli
 • 3 valkosipulin kynttä
 • 1 rkl tuoretta, silputtua korianteria tai timjamia
 • ½-1 dl pilkottua punaista chiliä
 • 5 dl paseerattua tomaatti/chiliä
 • 2 dl kookosmaitoa tai kermaa
 • 2 rkl Sriracha tai Sambal Oelek -kastiketta
 • 2 rkl sitruunamehua
 • suolaa ja pippuria maun mukaan.

Kuumenna öljy sopivan kokoisessa haudutuskattilassa tai isossa paistinpannussa. Pilko sipuli hienoksi ja hauduttele sitä muutama minuutti, kunnes se on läpikuultavaa.

Purista sekaan valkosipulin kynnet ja lisää myös hienoksi pilkottu chili. Hauduta muutama minuutti.

Lisää joukkoon paseerattu chili/tomaatti, katkaravut ja korianteri (timjami) ja hauduta noin viisi minuuttia.

Sekoita joukkoon kookosmaito tai kerma sekä Sriracha- tai Sambal Oelek kastike. Lämmitä kiehumispisteeseen ja lisää sitruunamehu ja mausta oman makusi mukaan suolalla ja pippurilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tagit: brasilialainen katkarapupata katkarapu tulinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s