Pippuripihvi ja ranskalaiset

Aikanaan tässä talossa asui yksi kissa ja monta lihasta pitävää hiirtä. Kissa ei pitänyt naudanlihasta, joten sitä näkyi ruokapöydässä vain, kun kissa oli matkoilla.  Nyt täällä ei enää asu kissaa eikä montaa hiirtä – vain yksi hiiri, joka voisi laittaa naudan pihvejä ja sisä- & ulkofileetä ihan niin paljon kuin ikinä huvittaa. Eikä tulisi edes tavattoman kalliiksi, kun yksi hiiri ei äärettömiä määriä jaksa lihaakaan popsia, vaikka siitä pitääkin.

Tosin tämä yksi hiiri on hieman laiska hiiri, eikä se aina itselleen viitsi makkaraperunoita kummempaa ruokaa laittaa. Ja kaiken lisäksi hiirestä tulee hieman surullinen hiiri, jos se joutuu syömään ihanaa ruokaa aivan itsekseen. Syöminen kun on seurustelua parhaimmillaan ja hiiren pienet ajatukset eivät tuota suurta aukkoa pysty täyttämään.

Aina silloin tällöin lihanhimo kuitenkin ylittää seurustelukynnyksen, ja silloin hiiri syö lihaa oikein kunnon köntin. Naudan sisäfilee ja viherpippurikastike kera ranskalaisten on yksi tämän hiiren ehdottomia suosikkiruokia. Ja kun yksin syö, niin voi oikein kunnolla repäistä ja tehdä ranskanperunatkin itse. Isolle joukolle niiden tekeminen on suuri homma, enkä tähän reseptiin varsinaista valmistusohjetta toistaiseksi laitakaan. 

Ranskanperunoiden valmistaminen on kuitenkin aika yksinkertaista: kuori ja pilko perunat ranskanperunoiksi, kuumenna öljy kattilassa. Laita perunat öljyyn pienissä erissä, paista muutama minuutti ja nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Kun kaikki perunat ovat kertaalleen olleet öljyssä, tee toinen kierros ja paista kunnes perunat ovat kypsät ja kullanruskeat. Nosta talouspaperille, suolaa ja laita tarjoiluastiaan.

Annos on suunniteltu vain yhdelle, kaikkia aineksia voi lisätä tarpeen ja syöjien mukaan. Tosin tuo lihan määrä oikeasti on kohtalaisen suuri: tee sen mukaan, kuinka “ahneita hiiriä” on aterialle osallistumassa ja valitse määrä sen mukaan, mikä itsellesi ja ruokaseurueelle tuntuu mielestäsi riittävältä.

Itse pidän paksuista pihveistä, jotka jäävät melko raa’aksi sisältä. Parhaat pihvit tulevat ilman muuta sisäfileestä. Se vain on kovin kallista ja vähän edullisemmin saa ulkofileen ja naudan entrecoten, joista niistäkin ihan kelpoiset herkut saa aikaiseksi.

Lihan paistoajat ovat seuraavat: 

  • verinen (raw): paistoaika 2 minuuttia/puoli
  • puoliraaka (rose, medium): paistoaika 3 minuuttia/puoli
  • kypsä (well done): paistoaika 4-5 minuuttia/puoli

Miedossa suolavedessä keitetty tankoparsa sopii oivallisesti ateriakokonaisuuteen. Jos parsaa ei ole saatavilla, niin esimerkiksi suolavedessä keitetyt ruusukaalit ovat herkkua pippurikastikkeen kanssa – niillä voi jopa korvata ranskanperunat.

ANNOS: 1 hengelle
VALMISTUSAIKA: liha kastikkeineen noin 15 minuuttia (jos teet ranskalaiset itse, niihin kuluu aikaa noin 20 minuuttia.

AINEKSET:

  • 150-200 gr naudan sisäfilettä
  • 2 dl kermaa
  • viherpippureita oman maun mukaan (omassa kastikkeessani n. ½ ruokalusikallista)
  • suolaa

Murskaa haluamasi määrä viherpippureita (mitä enemmän pippuria, sitä voimakkaampi maku, tietenkin) morttelissa. Jätä kohtalaisen rouheaksi, joukossa saa olla rikkoutumattomiakin pippureita. Jätä odottamaan.

Suolaa liha kevyesti noin puoli tuntia ennen paistoa.

Kiehauta kerma etukäteen pienessä kattilassa, jotta se ehtii vetäytyä paksummaksi ennen kastikkeen tekoa. Jätä odottamaan.

Kuumenna paistinpannu kohtalaisen kuumaksi. Lämpötilan pitää kuitenkin olla sellainen, että paistamisesta ei synny palanutta “roskaa” pannun pohjalle, sillä paistoliemi käytetään kastikkeen tekemiseen.

Laita öljyä ja paista liha nopeasti molemmin puolin, noin 2 minuuttia/puoli. Nosta liha odottamaan kastikkeen valmistumista. Itse pidän lihat astiassa levyllä, joka on asetettu pienimmälle teholle – näin liha ei pääse jäähtymään, mutta ei myöskään kypsy liikaa.

Lisää paistinpannuun paistoliemen sekaan pippurit ja pyörittele niitä öljyssä hetken aikaa. Lisää kerma ja anna kiehua hetken, jotta maut ehtivät imeytyä kermaan. Lisää suolaa oman makusi mukaan.

Tagit: naudan sisäfile pippuripihvi pippurikermakastike itsetehdyt ranskanperunat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s