Kaalipata/Kaalikeitto

Meillä tätä ruokaa on aina valmistettu nimellä kaalipata.  Tosin luulen, että yhtä hyvin tätä voi nimittää kaalikeitoksikin, joskin tässä lientä on vähemmän kuin tavallisessa keitossa. Keittoa tai pataa, hyvää on yhtäkaikki.

Yleensä teemme niin kaalipataa kuin kaalilaatikkoakin varhaiskaalin aikaan, koska varhaiskaali on pehmeämpää ja makeampaa kuin syys- tai talvikaali. Ihan sama juttu kuin kaalilaatikon kanssa, tulee vähemmällä hauduttamisella tai paistamisella ja on jotenkin raikkaampaa.

Kaikkein parhaan terveyshyödyn kaalista tietenkin saa syömällä sen raakana, mutta kyllä hauduttamisen jälkeenkin varmasti vielä iso osa tervellisistä ainesosista on jäljellä. Keräkaalissa on paljon C-, K-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia ja folaattia. 150 grammassa kaalia on yhtä paljon C-vitamiinia kuin puolikkaassa appelsiinissa. Kaalissa on myös kalsiumia, kaliumia, rautaa ja seleeniä. Turhaan tämä kasvi ei siis ole pitänyt paikkaansa ruokapöydässä jo tuhansien vuosien ajan.

ANNOS: 4 hengelle
VALMISTUSAIKA: noin tunti

AINEKSET:

  • 300 gr jauhelihaa, joko sikaa tai sika/nautaa. Voi myös käyttää lammasta.
  • 1 varhaiskaali
  • 1 punainen paprika
  • 3 porkkanaa
  • 1 keltasipuli
  • 1 lihaliemikuutio
  • suolaa, valkopippuria, paprikajauhetta
  • n. 10 kokonaista maustepippuria
  • hienonnettua tuoretta persiljaa

Paista jauheliha silputun sipulin kanssa ja mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella.

Pilko kaali sopivan kokoisiksi palasiksi.

Pilko paprika. Kuori ja pilko porkkanat.

Laita kaikki ainekset pataan kerroksittain: ensin kaalia, sitten porkkanoita ja paprikaa ja puolet jauhelihasta. Sitten taas kaalia, porkkanoita, paprikaa ja lihaa. Viimeiseksi kerrokseksi kaalia. Laita jokaisen kerroksen väliin muutama maustepippuri.

Kaada joukkoon vettä sen verran, että kaikki ainesosat juuri ja juuri peittyvät. Lisää liemikuutio ja laita kiehumaan miedolle lämmölle.

Hämmennä aina välillä. Lisää persilja hauduttamisen jälkipuolella. Lopuksi maista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan.

Ruoka on valmista, kun kaali on täysin pehmennyt.

Tagit: kaali varhaiskaali kaalikeitto kaalipata jauheliha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s