Uuden myrkyn lykkäsi eli terveysjuoma 2

Olen tänne blogiin aikaisemmin lisännyt yhden “myrkyn”, jolla on mahtavia terveysvaikutuksia. Tämä uusi versio syntyi, kun hoksasin pihakuusesta kerätä toissa kesän ja viime kesän alussa kerkät talteen. 

Tänä vuonna jäivät kerkät keräämättä. Syksyllä innostuin kurittamaan liian isoksi ikkunan eteen kasvanutta kuusta leikkaamalla vähintään yhden kolmasosan latvasta pois. Sen jälkeen puu-raukka on näyttänyt niin kurjalta, että en tohtinut tänä kesänä sitä yhtään siistiä, vaan annoin rauhassa toipua kovasta koettelemuksesta ja kasvaa vähän enemmän puun näköiseksi. Jos kuusi vaan suuttumukseltaan enää haluaa kasvamaan ryhtyä. Vaikea sanoa, kun koko kesä on ollut yhtä hellettä ja koko piha on ollut tekemässä kuolemaa kaikesta kastelusta huolimatta. 

Toinen juoman tärkeä ainesosa ovat aroniamarjat, jotka nekin kuivuivat pensaisiin ennen kypsymistään. Samoin kävi vadelmille. Täällä vesi on kallista eikä sitä mitenkään raaskinut koko tontille ruiskuttaa, valintoja oli tehtävä. Tiedä sitten, oliko valinta oikea: kastella nurmikkoa ja kukkia tuottavien kasvien sijaan. Itselleni visuaalisuus on kuitenkin niin tärkeää, että olisi ollut tosi kamala viettää aikaa täysin palaneessa pihassa. 

Onneksi viime vuonna keräsin pakkaseen todella runsaasti niin marjoja kuin kerkkiäkin, joista tätä terveysjuomaa voi valmistaa. Saattaa kuitenkin olla niin, että eivät ensi kesään ja uuteen satoon asti riitäkään. 

Ensi alkuun kuusenkerkän maku oli omassa suussani outo ja hieman epämiellyttävä, mutta kun siihen tottui, maku muuttui suorastaan hyväksi.

ANNOS: valmista juomaa noin 2 litraa
VALMISTUSAIKA: noin 15-20 minuuttia, jääkaapissa ennen siivilöintiä noin 12 tuntia

AINEKSET:

  • 100 gr kuusenkerkkiä
  • 2 dl aronian marjoja
  • 2 rkl hunajaa
  • n. 50 gr pala inkiväärin juurta
  • 1 pussi vihreää teetä
  • ½ dl sitruunamehua
  • 1 rkl ruokosokeria

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laita kattilaan reilu 2 litraa vettä ja kaikki ainekset lukuun ottamatta sitruunamehua. Inkiväärin juuren voi pilkkoa sekaan kuorimatta.

Kuumenna seos nopeasti lähes kiehumispisteeseen. Älä keitä, koska keittäessä ainakin c-vitamiini tuhoutuu – tutkimusten mukaan pitkä keittoaika vähentää c-vitamiinipitoisuutta noin 50 prosentt. Anna jäähtyä ja lisää sitruunamehu. Jätä noin 12 tunniksi esimerkiksi jääkaappiin odottamaan ennen siivilöimistä.

Siivilöidessäsi painele lusikalla kaikki mahdollinen mehu talteen marjoista ja inkivääristä.

Juo ainakin lasillinen päivässä.

Tagit: terveysjuoma kuusenkerkkä aronianmarja vitamiinit talteen inkiväärinjuuri vihreä tee sitruuna hunaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s