Helpot sienikastikkeet

Minulla on tapana valmistaa kaikki sienikastikkeet kutakuinkin samalla tavalla. Miksi turhaan muuttaa hyväksi havaittua, helppoa tapaa tehdä todella maittava kastike mistä tahansa metsäsienistä tai esimerkiksi herkkusienistä.

Kehnäsienikastike on otsikkokuvaan valittu siksi, että kehnäsieni on ehdottomasti yksi parhaista metsäsienistä lähes minkä tahansa ruuan osana. 

Viimeisessä kuvassa on haukifile tattikastikkeen kera ja kuten näkyy, sienet värjäävät kastikkeet erilaisiksi: kantarelleilla ja kehnäsienillä saa aikaiseksi kellervän kastikkeen ja tateissa väri vaihtelee lähes valkoisesta tummanruskeaan ihan riippuen tattilajikkeesta. Herkkusienikastike on lähes poikkeuksetta valkoista tai hieman ruskehtavaa.

Kaikki mainitsemani sienet (paitsi korvasienet) voi käyttää ilman ryöppäystä eli ne voidaan pilkkoa suoraan pannuun. Nestettä niistä irtoaa vaihdellen ja tärkeää onkin hauduttaa niitä ennen kerman lisäämistä niin kauan, että kaikki turha neste on haihtunut pois.

Pakkasessakin sienet säilyvät hyvin vuoden yli. Pakastamista ennen sienet kannattaa paistaa pilkottuina sen verran, että nesteet haihtuvat. Usein olen paistanut myös sipulin valmiiksi pakasteen sekaan – on sitten helppo myöhemmin valmistaa.

Kuivattuja sieniä käytämme paljon, koska niitä meillä (kiitos sisareni) on valtavat määrät varastossa. Ne vaan laitetaan puoli tuntia ennen ruuanlaiton aloittamista haaleaan veteen likoamaan,  jonka jälkeen ne kaadetaan siivilään ja vielä ennen pannuun nostamista puristellaan mahdollisimman kuiviksi.

Jos käyttää korvasieniä, joista myös tulee äärettömän maukasta sienikastiketta (omasta mielestäni kaikkein parasta) niin täytyy muistaa, että korvasieni on myrkyllinen ilman esikäsittelyä. Sieniä “ryöpätään” eli keitetään väljässä vedessä 10 minuuttia, vaihdetaan vesi ja keitetään vielä toiset kymmenen minuuttia. Tämän jälkeen niitä voi turvallisin mielin ruveta nautiskelemaan monin eri tavoin valmistettuna.  Ehdottomasti keitettävä myös ennen pakastamista.

Parhaiten sienet sopivat lihan, kalan tai kanan kanssa syötäviksi – ainakin omasta mielestäni. Oli sienikastike kyllä varsin oivallinen makuelämys myös spagetin kera nautittuna, kun päälle oli vielä ripoteltu ruohosipulia ja parmesan-juustosta tehtyä rouhetta. Toisessa annoksessa kastike on valkosipulivoissa paistettujen tankoparsojen kastikkeena ja hyvä lisuke oli niillekin.

paistettu parsa ja kehnäsienikastike-4-2

ANNOS: 2 henkilöä
VALMISTUSAIKA:  20 minuuttia

AINEKSET:

  • 200-300 gr kehnäsieniä (märkäpaino, tuorepaino)
  • 1 pieni keltasipuli
  • 3 dl kermaa
  • suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta

Pilko sipuli ja tuoreet sienet (kuivatut/pakastetut jo valmiiksi leikottuja) ja paista niitä keskilämpöisellä pannulla, kunnes sienistä on kaikki neste haihtunut pois.

Mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella.

Lisää kerma ja anna muhia, kunnes kerma on kiehunut sopivan paksuksi.

Maista ja lisää mausteita tarvittaessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tagit: sienet sienikastike kehnäsienikastike korvasienikastike herkkusienikastike kastikkeet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s