Kesäkurpitsasiivut airfryerissa sekä pasta ruskeakastikkeen kera

Ohuet, airfryerissä paistetut kesäkurpitsaviipaleet ovat oivallinen lisuke lähes mille tahansa ruualle tai niillä voi mainiosti korvata esimerkiksi perunan. Samoin toki pastankin, vaikka tässä ohjeessa olen keittänyt spagettia kastikkeen ja kesäkurpitsan seuraksi.

Pasta tässä on mukana vain siksi, että mielessä eleli pienen pieni epäilys siitä, että ehkä marinoitu kesäkurpitsa ja perinteinen ruskea jauhelihakastike eivät oikein sovikaan yhteen. En ole koskaan aikaisemmin kokeillut, joten tällainen epäilyksen poikanen oli toki ymmärrettävää. Kaikesta huolimatta yhdistelmä oli erittäin maukas ja vallan mainiosti olisi täydeksi ateriaksi riittänyt kurpitsat kastikkeessa.

Kypsentämällä ohuita kurpitsaviipaleita pidempään kuin tässä ohjeessa on mainittu ja hiukan vielä ohuemmisi leikattuina sekä mahdollisesti vähän kovemmalla astemäärällä valmistamalla niistä saa mukavia, rapeita välipalalastuja – samoin voi tehdä myös perunalastuja.

Vanhanajan ruskeakastike on ollut yksi lempiruuistani jo hamasta lapsuudesta. Kun äiti kysyi, mitä ruokaa tänään laitettaisiin, niin oma vastaukseni taisi poikkeuksetta olla “jauhelihakastiketta ja spagettia”. Vuosien saatossa mieltymys kyseiseen ruokaan ei ole mihinkään kadonnut ja varsin usein teen äidiltäni opittua kastiketta pastan seuraksi. Samoin mieluiten teen lihapullakastikkeen, makkarakastikkeen, maksakastikkeen tai vaikkapa “läskisoosin” eli siankylki kastikkeen käyttämällä tätä vanhaa, tuttua reseptiä. Omat makunystyräni ovat siihen niin rakastuneet, etten edes harkitse muita vaihtoehtoja.

Suurin osa kotikokeista on tämän kastikkeen teon oppinut jo lapsena kotonaan tai viimeistään kotitaloustunneilla koulussa. Laitan siitä kuitenkin valmistusohjeen siltä varalta, että joku ei vielä ole eläessään kyseistä kastiketta valmistanut, mutta haluaisi kuitenkin kokeilla.

Kesäkurpitsaviipaleet

ANNOS: 1-2 hengelle (lisukkeena)
VALMISTUSAIKA: noin 15 minuuttia

AINEKSET:

 • 8 ohutta kesäkurpitsaviipaletta
 • oliiviöljyä
 • suolaa
 • FrenchFries -maustetta
 • sitruunamehua
 • tuoretta timjamia

Leikkaa kurpitsasta ohuita viipaleita. Voitele ne oliiviöljyllä, ripottele pinnalle vähän suolaa, ranskanperunamaustetta ja hieman sitruunamehua. Viimeistele hienoksi leikatulla tuoreella timjamilla tai jollakin muulla yrtillä tai esimerkiksi valkosipulilla.

Asettele viipaleet mahdollisimman väljästi Airfryeriin. Säädä lämpö 180 asteeseen ja aika kymmeneen minuuttiin. Ja valmista on!

Ruskeakastike

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ANNOS: 4 hengelle
VALMISTUSAIKA: noin 20 minuuttia

AINEKSET:

 • 400 gr jauhelihaa (sika/nauta tai nauta)
 • 1 pieni keltasipuli
 • suolaa
 • valkopippurijauhetta
 • paprikajauhetta
 • n. 100 gr voita
 • n. 1dl vehnäjauhoja
 • 2 dl kermaa
 • ruokaöljyä

Pilko sipuli hyvin hienoksi silpuksi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää sipulit. Kääntele hetki pannussa ja lisää jauheliha. Mausta suolalla, pippurilla ja parikalla ja sekoittele, kunnes liha on kypsää. Siirrä pataan odottamaan.

Putsaa paistinpannu, kuumenna keskilämmöllä ja lisää voi. Kun voi on sulanut, lisää jauhot. Hämmennä lastalla kaiken aikaa ja tasaisesti, kunnes jauho on muuttunut kauniin ruskeaksi. Varo polttamasta.
Kaada joukkoon tai valuta suoraan hanasta kylmää vettä kaiken aikaa hämmentäen, ettei paakkuja pääse muodostumaan. Älä laita liikaa vettä tässä vaiheessa, kastike kaadetaan suhteellisen paksuna jauhelihan joukkoon.

Kuumenna seos padassa edelleen hyvin hämmentäen ja kun kastike alkaa kiehua, lisää kaksi desilitraa kermaa. Mausta vielä tarpeen mukaan suolalla, pippurilla ja paprikalla ja lisää tarvittaessa vettä, mikäli lopputulos on mielestäsi edelleen liian paksua.

Tagit: kesäkurpitsa kesäkurpitsasiivut airfryer jauhelihakastike ruskeakastike spagetti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s