Sitruunagremolata ja säilötyt sitruunankuoret

Sitruunagremolata on oivallinen ja pikantti makulisä erityisesti lampaanlihalle. Muissa ruoissa en ole toistaiseksi kokeillut, mutta varmasti tulen vielä testaamaan. Säilöttyä sitruunakuorta on tullut kokeiltua muuallakin, esimerkiksi mausteisen lohimedaljongin päällä sitä on käytetty.

Tämän ohjeen gremolata riittää noin neljälle karitsan paahtopaistille tai parille kartisankareelle levitettäväksi.

  • 4 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 3 dl hienoksi silputtua persiljaa
  • 1-2 tl raastettua tai hienoksi pilkottua säilöttyä sitruunankuorta
  • oliiviöjyä

Yksinkertainen ja helppo tehdä: laitat vain nuo edellä mainitut ainekset (valkosipuli, persilja, sitruuna) kulhoon ja sekoitat joukkoon oliiviöljyä sen verran, että saat aikaiseksi mukavan kiinteän massan.

Huuhtele sitruunakuori hyvin kylmällä vedellä ja poista valkoinen malto suurimmaksi osaksi. Pilko todella pieniksi paloiksi – isot kimpaleet gremolatan joukossa saattavat tuntua enemmänkin kuin epämiellyttäviltä.

Käyttämäni sitruuna määrä on todella pieni, suosittelen kokeilemaan varovaisesti. Jos kaipaat ensimmäisen ateriasi jälkeen sitruunaisempaa makua, niin laita seuraavalla kerralla vähän enemmän.

Kastiketta voi toki varioida monin eri tavoin lisäämällä joukkoon erilaisia yrttejä.

Säilötyt sitruunankuoret

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koska käytän tätä melko harvoin, en myöskään ole halunnut tehdä kovin isoja määriä varastoon enkä myöskään odotella viikkokausia säilykkeen valmistumista. Löysinkin netistä hyvin toimivan ohjeen, jonka kirjoittaja oli löytänyt netistä hyvin toimivan ohjeen, jonka mukaan säilykettä on helppo tehdä juuri haluamansa määrä ja se oli myös samantien käytettävissä. Tein säilykkeen kolmesta sitruunasta ja laitan teko-ohjeen sen mukaan.

  • 4 ohutkuorista sitruunaa
  • 1 rkl merisuolaa/sitruuna (eli 3rkl, yksi sitruuna on mehustamista varten)
  • Yhden sitruunan mehu

Lohko sitruunat pituussuunnassa kuuteen osaan. Asettele ne pieneen uunivuokaan ja lisää suola ja sitruunamehu (mehua niin paljon, että sitruunalohkot peittyvät). Laita päälle folio, ellei vuoka satu olemaan kannellinen. Anna kypsyä 100-asteisessa uunissa noin kolme tuntia. Sekoita muutaman kerran välillä. Laita liemineen kannelliseen purkkiin ja säilytä jääkaapissa.

Kun säilötty sitruunalohko otetaan käyttöön, siitä poistetaan sisus ja suurin osa valkoista maltoa. Sen jälkeen kuori pilkotaan hyvin pieniksi paloiksi sellaisia määriä, jotka sopivat omaan makuun. Monessa tapauksessa korvaa raastetun sitruunan ja maistuu miellyttävämmälle.

Tagit: gremolata säilötyt sitruunakuoret sitruuna sitruunagremolata sitruunasäilyke

One thought on “Sitruunagremolata ja säilötyt sitruunankuoret

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s