Jopa myrkyn lykkäsi…

Kului todella monia vuosia, että minä ja vatsani emme olleet lainkaan väleissä keskenämme. Syöminen sai mahan turpoamaan ja kipeäksi eikä ruoka aina tahtonut pysyä sisälläkään.

Gluteeniyliherkkyyttä ajattelin ensimmäiseksi, koska suvussa esiintyy myös keliakiaa ja oireet täsmäsivät siihen. Sitä tietenkin olisi pitänyt olla järkevä ja mennä asiantuntijan pakeille varmistamaan epäilyksiään, mutta… kotioloissa voi kuitenkin testata gluteeniherkkyyttä noudattamalla pari kuukautta gluteenitonta ruokavaliota ja mikäli oireet johtuvat gluteenista, pitäisi niiden helpottaa tuona aikana.

Itse huomasin oloni paranevan mitä suurimassa määrin, joten nyt syön vain gluteenitonta ruokaa ihan pienin poikkeuksin. Koska kehoni ja elimistöni sietävät satunnaisen gluteeniurheilun, oletan, etten kärsi varsinaisesta keliakiasta.

Yksi merkittävä muutos gluteenin pois jättämisestä omalla kohdallani on vitiligon eli pigmenttikadon paraneminen. Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, niin eipä minun lopun ikääni tarvitsekaan kulkea naama ja keho valkoisia läikkiä täynnä ja siitä olen hyvin kiitollinen.

Lasillinen voimaa

Vanhimman tyttäreni kehotuksesta ryhdyin nauttimaan ”terveysjuomaa”, jossa on todella paljon moniin kehon eri alueisiin vaikuttavia ainesosia sen lisäksi, että ne kaikki auttavat myös vatsan hyvinvointia. Alkuun se todellakin oli mielestäni niin pahaa, että irvistellen nieleskelin lasin sisällön, mutta nykyään suorastaan nautin sen mausta. Otsikkouvassa on päivittäinen juomani, joka koostuu seuraavista aineista:

  • vihreää teetä
  • sormenpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
  • sormenpään kokoinen pala tuoretta kurkumaa
  • ruokalusikallinen hunajaa
  • 2 ruokalusikallista omenaviinietikkaa
  • ½ sitruunan mehu
  • kanelitanko

Juoma valmistetaan seuraavasti:

Laita teesiivilään kuorittu ja pilkottu inkiväärinpala, samoin kuorittu ja pilkottu kurkuma. Lasiin teepussi, teesiivilä, kanelitanko ja lusikallinen hunjaa ja sitten kiehuvaa vettä päälle. Kun juoma on vähän jäähtynyt, lisää omenaviinietikka ja anna hautua 15 minuuttia. Lisää sitruuna vasta sitten, ettei kuumuus tuhoa tärkeitä c-vitamiineja.

Toisen puolikkaan sitruunasta puristan iltajuomaksi ja nautin sen hunajan kera.

Terveysvaikutukset

Vihreä tee alentaa kolesterolia, ehkäisee syövän syntymistä, hidastaa Alzheimerin taudin etenemistä, parantaa muistia ja ruuansulatusta,

Inkivääri edistää ruuansulatusjärjestelmän toimintaa ja ehkäisee ruuansulatuksen ongelmia. Se hoitaa mahahaavoja ja auttaa sekä ripuliin että ummetukseen. Ehkäisee sydäntauteja ja edistää raajojen verenkiertoa. Lisäksi se on hyvä flunssalääke ja auttaa krooniseen väsymykseen.

Myös kurkuma toimii flunssalääkkeenä. Se saattaa myös torjua hiljaista tulehdusta, joka voi olla monien sairauksien takana. Kurkuman sisältämä kurkumiini hillitsee elimistön tulehdustilaa muutenkin. Lisäksi se todennäköisesti ehkäisee syövän syntymistä, auttaa närästykseen ja tehoaa Alzheimeriin ja masennukseen.

Hunaja auttaa mm. tulehduksissa ja flunssassa. Lisäksi sillä on hyvä ihoa pehmentävä vaikutus ulkoisestikin käytettynä.

Omenaviinietikkakin auttaa ruuansulatusvaivoissa ja lievittää vatsan liikahappoisuutta. Se tappaa suolistolle haitallisia bakteereita ja sieniä, samoin se poistaa haitallisia aineita koko kehosta. Hunajan tavoin omenaviinietikkakin on erinomainen ihonhoitotuote.

Sitruuna puhdistaa kehoa ja auttaa ruuansulatukseen. Siitä saa runsaasti energiaa ja C-vitamiinia ja ihon hyvinvoinnille se myös tekee ihmeitä.

Kaneli puolestaan ehkäisee syövän syntymistä, hidastaa muistisairautta ja torjuu hiiva- ja sieni-infeltioita.

En tähän blogijuttuun kirjannut ylös kaikkia terveysvaikutuksia, enkä käynyt tekemään niistä tyhjentävää selvitystä. Jos joku kokee jonkin noista mainitsemistani terveysvaikutuksista sopivan oman kehonsa ja mielensä hoitoon, niin nettihaulla löytyy valtavan paljon lisätietoja.

Itselleni tärkeimmät vaikutukset kohdistuvat tietenkin ruuansulatukseen, jonka kanssa tosiaan olen kamppailut vuosikausia. Olen nyt tuota juomaa hörppinyt aamuisin reilun puolen vuoden ajan ja tulokset kyllä näkyvät ja tuntuvat selvästi: vatsa on kunnossa. Tämän lisäksi flunssaa en ole sairastanut, enkä vatsatauteja, mieli on virkeä ja ihon hyvinvointi on kummasti parantunut.

Kuusenkerkät

Ensimmäistä kertaa elämässäni olen kerännyt pakkaseen kuusenkerkkiä myöhempää käyttöä varten. Tämän kesän kerkkävaihe on jo ohi, mutta jos ensi vuonna ajattelit ryhtyä tuumasta toimeen, niin muista ensin kysyä maanomistajan lupa keräämiseen. Minäkin kysyin – itseltäni. Ja sain luvan poimia omasta pihakuusestani.

kuusenkerkkä

Tagit: hunaja inkivääri kaneli kurkuma omenaviinietikka sitruuna terveys vihreä tee

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s