Naudan sisäfilepihvi sellerikastikkeella

Kun kissa on poissa, niin hiiret hyppii pöydällä. No, emme me sentään pöydällä hyppineet, mutta isännän ollessa Pori Jazzissa me yhden tyttären kanssa käytimme tilaisuuden hyväksemme ja nautimme aivan ihanan mureat naudan sisäfilepihvit.

Meillä ei juurikaan naudanlihaa syödä johtuen siitä, että oli se sitten kuinka hyvää ja kuinka hyvin ja maittavasti laitettua ja mureata, niin mieheni mielestä se on kuin kengänpohjaa pistelisi – turha siis pistää rahaa kalliisiin sisäfileisiin, jos kumppanin kommentti yleensä kuuluu: olipa tosi hyvää kastiketta! No, makuasiat ovat makuasioita, eikä niistä oikeastaan kannata kiistellä. Enhän itsekään irvistelemättä nielisi maitoon tehtyä kesäkeittoa.

Tuo ohjeessa mainittu lihan grammamäärä/ruokailija on vain jonkinlainen “viitearvo”: jos meillä laitetaan ruokaa ns. herkkulihasta  (porsaanpaistia, lampaanpaistia, karitsan karetta, sisäfilettä, pippuripihvejä), niin on syytä varata suunnilleen 300 grammaa jokaiselle (paitsi itselleni) ja hyvä jos sekään riittää.

Sisäfilepihvin paistoajat pannulla ovat seuraavanlaisia:

  • verinen (raw): paistoaika 2 minuuttia/puoli
  • puoliraaka (rose, medium): paistoaika 3 minuuttia/puoli
  • kypsä (well done): paistoaika 4-5 minuuttia/puoli

Ateriamme pihvejä on paistettu vain noin 1 minuutti/puoli: silloin se on juuri sellaista josta me pidämme, oikeastaan raakoja: hyvää lihaa ei todellakaan kannata pilata paistamalla sitä liikaa!

Pihvien kanssa tarjolla valkosipulilla maustettuja uunissa paistettuja lohkoperunoita, selleripersiljakastiketta ja cantaloupe-melonista tehtyä salaattia.

Sellerikastikkeen valmistusohje löytyy täältä

Cantaloupe-salaatin valmistusohje löytyy täältä

Uunilohkoperunoiden valmistusohje löytyy täältä

  • n. 150 gr naudan sisäfilettä/ruokailija
  • suolaa
  • mustapippuria
  • sitruuna

Jos sinulla on kokonainen file, leikkaa pihveistä noin 2 cm paksuisia pihvejä. Älä hakkaa äläkä painele, vaan laita sellaisenaan pannulle.

Suolaa ja pippuroi pihvit noin puoli tuntia ennen paistamista. Useissa paisto-ohjeissa sanotaan, ettei lihaa saisi suolata ennen paistamista, koska tällöin se luovuttaa liikaa nesteitä ja siitä helposti tulee kuivaa. Oman kokemukseni mukaan ei pidä paikkaansa, ja jos todellakin paistat pihvit vain vilauttamalla niille pannua, niin ei siinä vaiheessa enää kannata keskittyä suolan ja pippurin kanssa hosumiseen – tulee muuten helposti raa’asta pihvistä medium.

Jos olet tekemässä pihvejä, joidenka kanssa ei tule mitään kastiketta, kannattaa miettiä hieman voimakkaampaa maustamista. Yrttejä voi mainiosti lisätä vaikkapa jo paistetun pihvin päälle ja pintaan voi hieroa rosepippuria, korianteria tai muuta vastaavaa yrttimaustetta. Itse kuitenkin olen sitä mieltä, että naudan pihvi on naudan pihvi, parasta mahdollisimman vähin maustein.

Kuumenna pannu kaada sille öljyä. Kun öljy alkaa ”jakautua” pannun pinnalla, on lämpötila sopiva. Älä missään tapauksessa laita pihvejä liian viileälle pannulle, menee hyvä liha pilalle.

Paista pihvejä kuumalla pannulla yllä olevan ohjeen mukaisesti oman makusi mukainen aika. Kääntele noin 15 sekunnin välein, niin saat kaikkein parhaan ja mehevimmän lopputuloksen.

Jos on tarkoitus laittaa pihveille kastike, johon käytetään myös pihvien paistossa syntynyt rasva pannun pohjalta (kuten tässä tapauksessa), niin laita pihvit folion alle odottamaan. Ja kyllä,  se kannattaa ehdottomasti käyttää: tulee kermaan ihan oma lisämakunsa.

Tagit: kermasellerikastike melonisalaatti naudansisäfile sisäfilepihvi uunilohkoperunat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s