Basilikapesto

Pestoa toki saa kaupasta valmiina, mutta joskus on kiva ihan itse kokeilla sen tekemistä. No, ensimmäinen itsetehty pesto oli niin kitkerää, että koko ruoka-annokseni lensi sen myötä roskikseen. Kitkeryys (kuten olen useissa salaateissa huomannut) johtui oliiviöljystä – kun sen vaihtoi tavalliseen ruokaöljyyn, niin jopas tulikin hyvää.

Peston voi myös halutessaan pakastaa esimerkiksi pienissä jääpala-astioissa – sieltä on sitten helppo annostella tuleviinkin ruokiin. Myös jääkaapissa pesto säilyy useita päiviä, joten ateriaa suunnitellessa voi peston tehdä valmiiksi esimerkiksi seuraavan päivän tarjoiluun.

Basilika on melkoisen voimakasmakuinen yrtti ja vahvanmakuista pestoa riittää varsin pieni määrä/annos. Olen netistä löytänyt myös ohjeen, jossa puolet basilikasta oli korvattu babypinaatilla. Väri säilyy edelleen kauniin vihreänä, mutta pinaatti pehmentää makua huomattavasti kuitenkaan tuhoamatta basilikan aromia. En ole vielä kokeillut, mutta tulen varmasti vielä kokeilemaan.

Pinjansiemenistä tulee maukkaampia, jos ne ennen jauhamista paahtaa pannulla voissa. Keskilämmöllä kauniin kullanruskeiksi.

Pienenkään annoksen hienoksi jauhaminen ei morttelissa onnistunut, joten turvauduin sauvasekoittimeen. Valitun sekoitusastian – erityisesti näin pientä annosta valmistettaessa – on oltava niin kapea, että sekoitin juuri ja juuri sen pohjalle mahtuu. Isommassa astiassa koko vähäinen seos katoaa kulhon seinämille.

ANNOS: 2 henkilöä
VALMISTUSAIKA: n. 20 minuuttia

AINEKSET:

  • 25-30 grammaa tuoretta basilikaa (= suunnilleen yksi kokonainen kaupasta ostettu juurakko)
  • 3 rkl tuoretta itse raastettua parmesanjuustoa
  • 25 gr pinjansiemeniä
  • 1 iso valkosipulin kynsi
  • 5-6 rkl ruokaöljyä
  • vähän sitruunamehua
  • ripaus suolaa ja mustapippuria (jos siltä tuntuu)

Laita kaikki ainekset öljyä lukuunottamatta sekoitusastiaan, basilikan lehdet pilkottuina javalkosipulin kynsi mieluiten jo valmiiksi puristettuna. Pyöritä sauvasekoittimella, kunnes astiassa on erittäin hieno seos. Lisää joukkoon öljy, ripaus sitruunamehua ja tarvittaessa hieman suolaa sekä pippuria.

Jos haluat vielä maukkaamman peston, niin paahda rouhitut pinjansiemenet ennen peston sekaan laittamista.

Tagit: basilika basilikapesto pesto

One thought on “Basilikapesto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s