Paistetut muikut ja perunasellerisose

Muikku on mukavan muikea sana ja muikealta näyttää suukin, kun niitä popsii. En kylläkään muista, että omassa lapsuudenkodissani olisi koskaan ollut paistettuja muikkuja tarjolla, vaikka muikkukannat olivat Suomessa 50-luvulla runsaat. Silakoita meillä kyllä syötiin useinkin.

Muikku pysyi minulle vieraana kalana vielä vuosikymmeniä lapsuudenkodista muuttamisen jälkeenkin. Vasta nykyisen mieheni myötä tämä kala löysi tiensä ruokapöytäämme ja myös pysyy siellä.

Pidän muikusta silakkaa enemmän – ja niin pitää koko meidän perhe: nuorimmainen lapsena ollessaan söi  niitä kilpaa isänsä kanssa ja usein jopa voitti syötyjen kalojen lukumäärässä.

Pieniä muikkuja on mukavampi syödä kuin kookkaita- ruodot eivät niissä paistamisen jälkeen kiusallisesti suussa tunnu. Vaikka kalansyöjä olenkin, niin en sentään isoja selkäruotoja tykkää kurkkuuni kiskaista eli joudun perkaamaan selkäruodon pois. Ukkokultani  kyllä vetää yhtään kakistelematta isotkin muikut sellaisenaan.

Tosin juuri luin netistä, että muikkujen koon pienentyminen enteilee kannan vähenemistä, mistä johtuen ei ehkä niin suuresti pitäisi ilahtua, kun kaupan tiskiltä saa pussiinsa ihanan pieniä muikkusia.

Pikkumuikku on myös helppo perattava: pää vain poikki, sormet masusta sisään ja sisälmykset tulevat ulos yhdellä vetäisyllä. Joka ei näin raakaa toimintaa kestä, voi ostaa muikut valmiiksi perattuina.

Huom! Mikäli haluat tehdä muikuille gluteenittoman leivitteen, parhaan makuinen tulee käyttämällä riisijauhoista ja tattarijauhoista tehtyä seosta (1dl riisijauhoa ja 1 dl tattarijauhoa)

Perunasellerisose on oivallinen lisuke kalalle kuin kalalle mutta jotenkin se sopii muikun kaveriksi eritysen hyvin. Juuriselleri ei ole kovinkaan väkevän makuista ja keitettäessä maku vielä pehmenee. Yhtään ei kannata arastella, on todella kokeilemisen arvoinen yhdistelmä. Perunoiden ja sellereiden osuus soseessa suunnilleen fifty-fifty, mutta ei sitä ihan vaa’an kanssa ole pakko mitata.

Resepti perunasellerisoseeseen löytyy täältä.

Lisukkeena myös isoäidin kurkkuja, joidenka valmistusohjeen löydät täältä.

ANNOS: 4 hengelle
VALMISTUSAIKA:  20 minuuttia

AINEKSET:

  • 500 gr perattuja muikkuja
  • 2 dl ruisjauhoja
  • suolaa, pippuria (oman maun mukaan)
  • voita paistamiseen

Gluteeniton leivite: 1dl riisijauhoa ja 1 dl tattarijauhoa

Tee ruisjauhoista, suolasta ja pippurista seos, jossa pyörittelet muikut. Paista kalat molemmin puolin runsaan voin kera.

Pidä paistinpannun lämpö kohtuullisena, jotta voi ei pala eikä siten polta myös kalojen pintaa ja saat kauniin kullanruskeita ja rapeapintaisia muikkuja.

Jos kuitenkin käy niin, että yhden pannullisen jälkeen voi näyttää kärähtäneeltä ja roskaiselta, niin huuhtaise pannu välillä.

Tagit: isoäidin kurkut muikku muikut paistetut muikut perunasellerisose perunasose

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s