Graavisiikaa, sienisalaattia ja halloumia

Graavattu siika ja sienisalaatti – oi, mikä ihana yhdistelmä!

Siikafileet ovat melko ohuita ja erittäin pehmeälihaisia. Siksi en koskaan käy niistä ruotoja poistamaan etukäteen – saattaisi koko fileparka mennä muusiksi. Vai liekö vain käsittelijän taitamattomuutta. No, joka tapauksessa olen aina antanut ruotojen olla sinällään. Isoja ne eivät ole ja suupaloja lautasella leikatessa ne jo melkein sinne lautaselle jäävätkin. Kaiken lisäksi kaikilla kunnon kalansyöjillä on “ruotosuodatin” – näin olen kuullut kerrottavan – eikä toden totta tottunella kalanpopsijalla yleensä mene ruoto kurkkuun.

Ohuudesta ja pehmeydestä johtuen siika ei tarvitse kovin pitkää graavausaikaa ja helposti tuleekin tehtyä liian suolainen kala. Usein olen graavannut fileet ihan viimeiseksi keskellä yötä ja heti ensi töiksen aamulla olen poistanut ylimääräiset suolat ja pippurit pois kalan päältä. Ja hyvää on tullut. Ehtiipä tuo kala illallispöytään, vaikka sen vasta aamulla laittaisi maustumaan.

Kuvan ateriakokonaisuudessa ovat siis graavisiika, sienisalaatti, halloumi ja basilikapesto. Visuaalisuuden vuoksi keittoperunat on jätetty pois kuvasta. Ateria tosiaan koostu niin voimakkaista ja hyvistä mauista, että perunoilta ei vaadita muuta sen kummempaa kuin olla perunoita.

Peston voi ostaa valmiina kaupasta tai sen voi tehdä itse. Tällä aterialla se kuitenkin on aika lailla statistin asemassa (lähinnä koristeena halloumin päällä), että sen voi halutessaan vallan mainiosti jättää poiskin.

Sienisalaatin valmistuohjeen löydät täältä.
Basilikapeston valmistusohjeen löydät täältä.

ANNOS: 4 hengelle
VALMISTUSAIKA: n. 10 minuuttia
GRAAVAUSAIKA:  max. 10 tuntia

AINEKSET:

  • 1 iso tai 2 pientä siikafilettä (yhteispaino noin 400 gr)
  • 1 rkl merisuolaa
  • viher-, rose- ja mustapippuria
  • Tuoretta silputtua tilliä

Kuivaa file/fileet. Rouhi pippurit morttelissa, lisää siihen suola ja rouhi sitäkin vähän hienommaksi. Levitä seos fileen päälle (nahkapuoli ei tarvitse suolausta) ja laita lopuksi reilusti silputtua tuoretta tilliä koko fileen päälle. Kääri tiukkaan voi- tai leivinpaperiin ja jätä maustumaan.

Halloumi:

Leikkaa halloumista ohuita viipaleita 2-3 kappaletta/ruokailija. Paista kevyesti pannulla molemmin puolin, kunnes pinta on kauniin kullanrusketava.

Tagit: graavisiika halloumi kala pastettuhalloumi sienet sienisalaatti siika

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s