Kaksi herkkusienikeittoa

Nappisuoritus sarjassamme “mitä kaapista löytyy”. Tällä kertaa jääkaapin uumenista poimittiin edelliseltä aterialta yli jääneitä tuoreita herkkusieniä, puolet isommasta parsakaalista ja avattu kermatölkki, josta vain tilkka tarvittu aikaisemmin. Sipulia tietenkin on tarjolla aina, samoin sitruunaa, kasvisliemikuutioita, pakkasessa persiljaa ja pakastimessa tällä kertaa myös 100 gramman paketti savustettuja possusuikaleita.

Eli ei muuta kuin ainekset kasaan ja sopan tekoon. Lopputuloksena syntyi parsa-herkkusieni-savupossu -keitto, joka taisi nyt kerralla kivuta ”paras keitto ikinä” – nimikkeen alle. Suosittelen, maistuu varmasti tulevan syksyn pimeinä ja viileinä päivinä.

Kuten aikaisemmin postaamaani kukkakaalikeittoon, niin tähänkin voi halutessaan lisätä Koskenlaskija-tuorejuustoa – sopii varmasti. Koskenlaskija lisätään pieninä palasina kiehumisvaiheessa, välillä maistellen sopivaa makua. Itse en sitä tähän kaivannut ja on vaan kiva, että keitoissa on hieman erilaisia vivahteita.

Toisessa keitossa on Koskenlaskijaa joukossa, mutta muuten se on yksikertaisempi ja aromeiltaan hieman miedompi : tässä ei ole joukossa savustettua porsasta eikä parsakaalia, muuten periaatteessa samanlainen kuin ensimmäinenkin keitto. Ja maku on mitä parhain.

Jokainen voi halutessaan lisäillä aineksia omien mieltymystensä mukaan, luultavasti tulee hyvää, vaikka ainesosia vaihtelisikin.

Keitto numero 1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ANNOS: 4 hengelle
VALMISTUSAIKA:  noin 30 minuuttia

AINEKSET:

 • 150-200 gr herkkusieniä
 • 100 gr savustettuja possusuikaleita
 • 2 rkl gluteenittomia vehnäjauhoja (tai tavallisia)
 • n. 100 gr parsakaalia
 • 1 keltasipuli
 • 3 dl kermaa
 • n. 3-4 dl vettä
 • liha- tai kasvisliemikuutio
 • mustapippuria, paprikajauhetta
 • 1-2 rkl sitruunamehua
 • silputtua persiljaa

Kuumenna kattilan pohjalla öljyä ja laita sipulit, paloitellut herkkusienet ja possusuikaleet paistumaan hetkeksi, mausta kevyesti mustapippurilla ja paprikajauheella. Kun possu on hyvin paistunut, lisää jauho ja sekoita hyvin. Lisää vettä tasaisesti koko ajan hämmentäen. Kun liemi sopivasti saostuu, vettä on riittävästi.

Seuraavaksi lisätään liha- tai kasvisliemikuutio ja pieniksi nupuiksi leikottu parsa. Annetaan kiehua hetken ajan ja laitetaan sekaan kerma ja sitruunamehu. Parsakaalin kypsyminen kestää kaikkiaan noin kymmenen minuuttia ja tuolloin myös keitto on valmista. Viimeistele keitto silputtulla persiljalla. Lisää tarvittaessa suolaa (possussa valmiiksi voimaks suolainen maku ja liemikuutiokin on suolainen, joten välttämättä ei tarvita enempää suolaa – maista).

Keitto numero 2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ANNOS: 3-4 hengelle
VALMISTUSAIKA: 30 min

AINEKSET:

 • 250-300 gr tuoreita herkkusieniä
 • 1 iso keltasipuli
 • 3 dl kermaa
 • suolaa 
 • paprikajauhetta
 • valkopippuria
 • 1 kasvisliemi- tai lihaliemikuutio
 • n. 3-4 dl vettä
 • 100-200 gr maustamatonta Koskenlaskija -juustoa
 • 2 rkl( gluteenittomia) venhäjauhoja
 • 2-3 tl sitruunamehua
 • tuoretta persiljaa

Kuumenna kattilan pohjalla öljyä ja laita sipulit ja paloitellut herkkusienet paistumaan hetkeksi, mausta kevyesti suolalla, valkopippurilla ja paprikajauheella.

Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää vettä tasaisesti koko ajan hämmentäen. Kun liemi sopivasti saostuu, vettä on riittävästi.

Seuraavaksi lisätään liha- tai kasvisliemikuutio. Annetaan kiehua hetken ajan ja laitetaan sekaan kerma ja sitruunamehu.  Lisää joukkoon vielä Koskenlaskija-juusto ja hauduttele, kunnes juusto on tasaisesti sulanut. Viimeistele keitto silputtulla persiljalla. Lisää tarvittaessa suolaa. Viimeistele sitruunamehulla ja persiljalla.

Tagit: herkkusienet herkkusienikeitto herkkusieniparsakeitto kasvisruuat koskenlaskija juusto parsakaali porsaan savusuikaleet sienet sienikeitto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s