Kerroskiisseli

Joitakin viikkoja takaperin keittelin aronian marjoista hilloa ja ostamani lasipurkit loppuivat ihan piirun verran kesken. Kaksi pientä pakastusrasiaa vielä täyttyi hillosta, ennen kuin kattila oli tyhjä. Ja koska muovirasiassa hillo ei säily samoin kuin lasipurkissa, niin ajattelinpa hyödyntää ainakin pienen osan tekemällä kerroskiisseliä.

Olisin tietenkin voinut pakastaa nuo pari rasiaa, mutta kokemuksesta tiedän, että sinne olisivat jääneet pakastimeen ties kuinka pitkäksi aikaa. Kun innostus tehdä jotakin iskee, niin eipä silloin ole malttia ruveta hilloja pakkasesta sulattamaan.

Tällainen vanhanaikainen (vai onko tämä vanhanaikainen?) kerroskiisseli oli ihan hyvä vaihtoehto, koska tykkään niitä itsekin syödä. Nuo kuvassa olevat jälkiruokakulhot ovat vain sen verran isoja, että en ihan kerralla kyllä yhtä kulhollista saanut popsittua. Samoin on nyt tämä ohje tehty sen mukaan, että yksi annos on kolme desilitraa eli yksi desilitra kutakin väriä. Helppo tuota on kuitenkin jaella vaikka useampaan pieneen astiaan.

Kiisselin voi syödä sellaisenaan tai sitten siihen voi lisätä marjoja tai muuta koristetta päälle. Itse yrittelin ensimmäistä kertaa tehdä kreemistä kukkia – siinä kuitenkaan kovin hyvin onnistumatta. Sen sijaan kreemin makeus sopi hyvin yhteen kiisselin hieman happamien makujen kanssa.

Ohjeessa olevien marjojen sijasta voi vaihtoehtona käyttää ihan mitä tahansa marjoja tai hedelmiä, myös mehut käyvät hyvin.

AINEKSET: yhteen kolmen desilitran jälkiruokakulhoon

Lisää annosta suhteessa kulhojen määrään

Maitohyytelö:

  • 1 dl maitoa
  • 1tl vaniljasokeria
  • 1tl tavallista sokeria
  • 1tl perunajauhoja veteen liotettuna

Vadelmahyytelö:

  • Reilu dl tuoreita tai pakastettuja vadelmia
  • 3 tl sokeria
  • 1 tl perunajauhoja veteen sekoitettuna

Aroniahyytelö tai vaihtoehtoisesti mustikka:

  • 1,5 dl aroniahilloa
  • sokeria oman maun mukaan
  • 1 tl perunajauhoja veteen liotettuna

Laita ensin yksi desilitra maitoa kiehumaan. Lisää siihen vaniljasokeri ja tavallinen sokeri.

Liota pieneen vesimäärään teelusikallinen perunajauhoja ja kaada ohuena norona maidon joukkoon kaiken aikaan hyvin vispaten. Keittämisen voit lopettaa heti, kun perunajauho on sekoittunut ja saostunut.

Kaada hyytelö jälkiruokakulhoon ja anna jäähtyä jääkaapissa ennen seuraavan vaiheen aloittamista.

Seuraavaksi keitä reilun desilitran verran pakastettuja tai tuoreita vadelmia, kunnes niistä tulee hienoa sosetta. Lisää sokeri. Liota ja lisää perunajauho samoin kuin maidonkin kohdalla. Kaada varovasti jäähtyneen maitokiisselin päälle ja anna jäähtyä jääkaapissa.

Lopuksi laita puolitoista desilitraa aroniamarja- tai mustikkahilloa kiehumaan ja kun se kiehuu toimi, kuten edellistenkin kiisseliannosten kanssa.

Anna rauhassa jäähtyä ja jähmettyä jääkapissa ja koristele niin halutessasi. Kermavaahtokin varmasti maistuu hyvältä tuossa päällä.

Tagit: aronianmarja aronianmarjakiisseli kerroskiisseli kiisseli maitokiisseli vadelmakiisseli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s