Herkullinen perunasalaatti

Nakit ovat kuuluneet suomalaiseen uuden vuoden juhlintaan jo pitkään – jos eivät pääateriana niin yön tunteina syötävinä perunasalaatin ja muiden pikkupurtavien kanssa. Aikanaan nakit olivat yläluokan kallista erikoisherkkua, joka liittyi lähinnä kahteen juhlaan: uuteen vuoteen ja vappuun.

Käsitykseni mukaan nakit ja perunasalaatti kuuluvat edelleen suomalaiseen ruokakulttuuriin nimenomaan uuden vuoden tarjottavina, joskin jo pitkään on sanottu, että elintason kohotessa kyseinen ruoka on täysin menettänyt hohtonsa. Kuitenkin, nakki on kaiken kansan saatavilla ja koska muitakaan perinneherkkuja ei nakin rinnalle ole tullut, niin tapa on pitänyt pintansa.

On toki totta, että nakit eivät enää entiseen tapaan ole hienon ruuan maineessa ja perunasalaattiakin saa kaupasta valmiina ihan milloin vain mieli tekee. Vaan niinpä me nyt kuitenkin päätettiin KERRANKIN noudattaa perinteitä ja söimme uudenvuodenaaton ruokana höyrytettyä ja paistettuja nakkeja sekä itsetehtyä perunasalaattia.  Ja tuo salaattipa olikin sitten niin hyvää, että tulemme varmaan vuoden mittaan laittamaan sitä lisukkeeksi muillekin ruuille, miksi vain kerran vuodessa syömään, jos muutenkin maistuisi.

Useimmissa perunasalaateissa käytetään kastikkeena kermaviiliä tai majoneesia, joidenka mausta en itse alkuunkaan pidä perunan yhteydessä, joten kokeiltiin smetanalla – ja erittäin ihanaa ja maukasta tuli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ANNOS: 4 hengelle
VALMISTUSAIKA: kaikkiaan noin tunti, jos perunoiden keittäminen etukäteen lasketaan mukaan

AINEKSET:

  • 4 keskisuurta perunaa
  • 50 gr maustekurkkua (= noin puolikas kurkku)
  • 30 gr purjosipulia
  • puolikas makea omena
  • puolikas pienestä punasipulista
  • 4 teelusikallista kapriksia
  • 120 gr smetanaa
  • suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan
  • persiljaa ja kapriksia koristeeksi

Keitä perunat ennakkoon ja anna rauhassa jäähtyä.

Kuori jäähtyneet perunat ja pilko  pieniksi kuutioiksi. Laita tarjoiluastiaan odottamaan.

Pilko noin 85 grammaa makeaa omenaa hyvin pieniksi paloiksi ja lisää astiaan.

Valitse purjosta se kohta, joka ei vielä muutu lehdiksi, mutta on kuitenkin mukavasti vihreä. Leikkaa siitä noin 30-40 gramman painoinen pala ja silppua hyvin hienoksi. Lisää astiaan.

Samoin pilko puolikas pieni punasipuli hyvin hienoksi silpuksi ja lisää astiaan.

Puolikas maustekurkku (riippuu kurkun koosta, noin puolikas pienestä kurkusta) pilkotaan erittäin pieniksi paloiksi ja lisätään muiden ainesten joukkoon.

Laita astiaan vielä 4 teelusikallista kapriksia, suolaa ja mustapippuria sekä 250 grammaa smetanaa ja sekoita hyvin. Koristele tuoreella persiljalla ja kaprismarjoilla. Anna tekeytyä jääkaapissa jonkin aikaa ennen tarjoilua.

Tagit: kapris omena peruna perunasalaatti punasipuli purjo smetana suolakurkku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s