Loimulohi

Enpä todellakaan tiedä, kuinka tunnettu ruoka loimutettu kala on maailmalla. Suomalaiseen ruuanlaittoperinteeseen se on kuulunut kauan. Loimukala on nuotion tai muun avotulen loisteessa miedolla lämmöllä kypsennetty kalaruoka. Erityisesti lohi on suosittu loimutettava, joskin kaikki riittävän rasvaiset ja paksulihaiset kalat voi valmistaa samalla tavalla ja esimerkiksi siika voidaan loimuttaa kokonaisena – siitä vain poistetaan sisälmykset ja tehdään muutama viilto nahan pintaan kypsymistä nopeuttamaan.

Perinteinen tapa valmistaa loimulohi on kiinnittää se puutapeilla puiseen lautaan ja nostaa lauta sopivalle etäisyydelle tulesta. Jonkin verran työtä vaatii puutappien vuoleminen ja laudan sekä tappien kunnollinen liottaminen ennen käyttöä ja aina on olemassa se riski, että kala lähtee irtoamaan tapeista ja päätyy nuotioon. Googlen kuvahaulla löytyy erinäinen määrä erilaisia viritelmiä lohen ripustamiseksi tulen läheisyyteen – sieltä kukin voi valita itselleen sopivimman tavan.

Me olemme ottaneet käyttöön helpon ja turvallisen tavan: grillihalsteri on erinomainen väline loimukalan valmistamiseen. Halstereita löytyy todella monen kokoisia ja kunkin tarpeisiin sopivia. Tämän sivun loimutuskuvan halsteriin mahtuu noin 1.5 kiloa lohta ja siitä jo valmistaa aterian kuudelle hengelle. Halsteriin laitoimme ensin sopivankokoisen foliovuoan, jonka ansiosta kala pysyi paremmin koossa ja oletettavasti kypsyikin paremmin.

Olen elämäni varrella erinäisiä kertoja loimulohta syönyt ja kovasti siitä pitänyt. Tänä kesänä tuli ensimmäisen kerran mieleen, että voisihan sitä kokeilla itsekin valmistaa. Ja kannatti kyllä kokeilla, kala oli kerrassaan erinomaista. Kahteen kertaan ollaan jo ehditty loimutella: ensin testiannos minulle ja isännälle ja sen jälkeen tarjoilu seitsemälle ateriavieraalle. Kohta puoleen taas tulossa vieraita, jotka jo vesi kielellä odottavat pääsevänsä maistamaan.

Kahden hengen annokseen ostimme 600 gramman palan norjan lohta, paksuimmasta päästä leikattuna (kova annos kahdelle, mutta kaiken söimme). Isommalle porukalle ostettiin yksi 700 grammaa painava mötikkä sekä kaksi noin 400 grammaista, kaikki leikattu lohen paksuimmasta päästä. Kolmessa osassa siksi, että ne sai juuri mukavasti mahdutettua halsteriimme ja paksuimmasta päästä siksi, että lohi kypsyi tasaisesti mehukkaaksi.

Ennen aloittamista selailin erilaisia valmistusohjeita ja omani on tehty poimimalla yksi hyvä vinkki yhdestä ohjeesta, toinen toisesta jne. Lopputulos on onnistunut.

Tarjosimme loimulohen varhaisperunoiden, tillillä ja valkosipulilla maustetun kermaviilin, hunajamelonista, kevätsipulista ja fetasta tehdyn salaatin sekä kasvissalaatin kera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kesäillan laskevassa auringossa on ihana istua ulkona hyvässä seurassa syömässä hyvää ruokaa.

ANNOS: 6-7 hengelle
VALMISTUSAIKA: Esivalmistelu 5 minuuttia, suolaus 2-3 tuntia, paisto 1,5 tuntia

AINEKSET:

  • 1½ kg norjan lohta
  • merisuolaa
  • sokeria
  • 2-3 rkl voita
  • 1 rkl hunajaa
  • 2 rkl sitruunamehua

Ripottele ohut tasainen kerros merisuolaa kalan pinnalle, vain nahattomalle puolelle, ja hiero se kalan pintaa. Paksumpaan reunaan hieman enemmän. Sen jälkeen ripottele hyvin ohut kerros sokeria.

Laita jääkaappiin maustumaan 2-3 tunniksi, jonka jälkeen pyyhi talouspaperilla kaikki (tai lähes kaikki) suola ja sokeri pois.

Painele halsterin pohjalle grillausvuoka (ks. kuva) tai muutamaan kertaan taiteltu alumiinifolio. Tämä edesauttaa kypsymistä ja pitää kalan mukavammin paikoillaan. Asettele kalat halsteriin ja siten vain grillille tai nuotiolle.

Sytytä sopivan kokoinen pienehkö tuli ja pidä se tasaisesti palamassa koko paistamisen ajan. Laita halsteri sopivan etäisyyden päähän tulesta: kun pystyt pitämään kättäsi kalan edessä 10-15 sekuntia ennen kuin kättä alkaa liikaa polttaa, on tulen ja kalan välinen matka kohdillaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sulata voi ja sekoita siihen hunaja ja sitruunamehu. Voitele hunajavoilla kalaa useamman kerran paistumisen aikana.

Noin 20 minuutin välein kannattaa kala kääntää toisin päin (siis ylhäällä ollut puoli alas ja päinvastoin), jotta kypsyminen olisi tasaista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun kalan pinta alkaa kauniisti ruskistua ja kun selvästi kalan paksummasta päästä näkee, että liha alkaa olla kauttaaltaan kypsää, alkaa kalakin olla valmis. Jos olet pitänyt halsteria etäämmällä tulesta, kasvaa myös paistoaika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tagit: lohi loimukala loimulohi norjanlohi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s