Bataattirösti

Vaikka bataatti ulkonäöltään ja koostumukseltaan muistuttaa melkoisesti isoa perunaa ja vaikka jo bataatti-sanakin (englanniksi sweet potato) kuulostaa melkein perunalta, nämä kaksi lajia eivät ole lainkaan sukua toisilleen. Bataatin juurimukulan oranssi väri johtuu sen suuresta beetakaroteenimäärästä – samoin kuin porkkanan – ja lisäksi siinä on paljon A-, C- ja B6-vitamiinia, joten bataatin syöminen lienee melko terveellistä.

Itse en ennen pitänyt bataateista johtuen juuri niiden makeudesta. Nyttemmin pidän paljonkin ja bataattia onkin tullut käytettyä erilaisissa kasvis- ja juurespaistoksissa, muhennoksena ja kahtena erilaisena röstinä, joista toinen on jo aikaisemmin julkaistu blogissani. Tämänkertainen rösti on ehdottomasti yksi suosikkeistani ja loppujen lopuksi myös erittäin helppotekoinen.

Sopii hyvin tarjottavaksi niin liha-, siipikarja- kuin kalaruokienkin lisukkeena.

ANNOS: 2-3 hengelle
VALMISTUSAIKA: n. 30 minuuttia

AINEKSET:

  • 1 iso tai 2 pienehköä bataattia
  • 3 valkosipulin kynttä (tai maun mukaan)
  • rouhittua Parmesan-juustoa oman maun mukaan
  • öljyä
  • suolaa (maun mukaan)

Laita uuni kuumenemaan 220°:een ja voitele vuoka tai uunipelti, johon bataatit mahtuvat suhteellisen ohuena kerroksena.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuori bataatit ja siivuta ohuiksi siivuiksi. Kuvan kaltaisella myllyllä saa nopeasti ihanan ohuita siivuja, samoin useiden yleiskoneiden leikkureilla. Jos joudut käyttämään veistä, on homma työläämpää, koska bataatti on melko kova ja sitkas leikatava. Yritä kuitenkin saada mahdollisimman ohuita siivuja aikaiseksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laita sopivankokoiseen astiaan. Purista joukkoon valkosipulin kynnet ja lisää kevyesti suolaa. Rouhi sekaan myös Parmesan-juustoa (tai käytä valmista rouhetta) Viimeiseksi kaada reipas loraus öljyä päälle ja sekoita huolellisesti. Perunan pinnasta voit vielä sormella maistaa, onko suolan määrä mielestäsi sopiva.

Levitä seos uunipellille/-vuokaan ja annan paistua uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia. Yleensä bataatti on kypsä, kun siivujen reunat alkavat olla hyvin ruskeita, mutta voit vielä esimerkiksi puutikulla koittaa kypsyyttä: kun tikku menee pehmeästi perunan läpi, se on varmasti kypsä… paistopinta kuitenkin tuo ruokaan ihanaa makua, joten älä myöskään ota bataatteja uunista ulos liian aikaisin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tagit: bataatti parmesan bataattirösti paistettu bataatti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s