Choucroute garnie

On tässä varsin pitkä aika ehtinyt vierähtää siitä, kun tätä ruokaa on edellisen kerran tehty. Yksi sisaristani perheineen asui jokusen vuoden Ranskassa, Strasbourgissa, ja sitä kautta tämä herkku lienee tullut tutuksi meidänkin ruokapöydässämme.

Olen aina tykännyt tästä ruuasta enkä kyllä tarkkaan enää muista, miksi tämä viimeisten reilun kymmenen vuoden ajan on pysynyt poissa ruokapöydästämme: ehkä talon isäntä kyllästyi, ehkä lapset eivät tykänneet. Pääasia kuitenkin, että  se nyt tulla tupsahti mieleeni ja sitä sitten tehtiin ja siitä nautittiin myös kovin.

Kutsuimme ruokaa nimellä “surkutti”, väännöksenä ranskankielisestä nimestä ja vaikka tiesinkin oikean ääntämistavan, kesti kyllä hetken ennenkuin löysin netistä oikean kirjoitustavan… choucroute. Tein vähän vielä lisätutkimuksia ja sain selville senkin, että sana choucroute on suomeksi hapankaali eli choucroute garne on siis hapankaalia lihan kanssa valmistettuna.

Alla oleva resepti on muistinvaraisesti toteutettu, joten en ole ihan täysin varma siitä, että olen sen täysin ranskalaisen tai elsassilaisen keittiön mallin mukaisesti toteuttanut, mutta se ei kyllä yhtään vähentänyt makunautintoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ANNOS: 4 henkeä
VALMISTUSAIKA: Valmistelu 20 minuuttia, uunissa 1½-2 tuntia

AINEKSET:

 • 400 gr porsaan kassler
 • erilaisia makkaroita maun mukaan (isoja 1, pieniä 2-3/aterioitsija)
 • 400 gr hapankaalia
 • 1 iso keltasipuli
 • 4-5 valkosipulin kynttä
 • 2 tl korianterin siemeniä
 • n. 10 katajanmarjaa
 • 1½ dl rikottuja ohrasuurimoita
 • 1½ dl kuivaa valkoviiniä
 • rouhittua mustapippuria
 • 7dl vettä
 • 1 liha-tai kasvisliemikuutio

Lämmitä uuni 200°C:een.

Voitele sopivan kokoinen uunivuoka.

Huuhdo hapankaali ja valuta hyvin.

Pilko liha ja paista se silputun sipulin kera. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.

Keitä 7 dl vettä liha- tai kasvisliemikuution kera.

Sekoita kaikki ainekset keskenään lukuun ottamatta makkaroita, lisää liemi  ja anna paistua. Laita lientä vain sen verran, että kaikki ainekset juuri ja juuri peittyvät. Lisää tarvittaessa paistumisen aikana, mikäli näyttää kuivuvan liian nopeasti.

Noin reilun tunnin paistoajan jälkeen lisää makkarat paistoksen pinnalle ja anna muhia vielä ainakin puoli tuntia. Kun ohrasuurimot ovat pehmeitä, on myös ruoka valmis.

Tagit: choucroute garnie elsassilainen hapankaalipaistos hapankaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s