Haudutuspata: Porsaan suolalapaa, perunoita ja sipulia

Koko alkuvuosi on ollut varsinaista työleiriä: yläkerran pesu ja remontointi uusia asukkaita varten, muuttoa suuntaan ja toiseen, tavaroiden järjestelyä ja perkaamista, roskalavan täyttämistä ja vierailevien koiratähtien hoitoa. Ruuanlaitto on tästä syystä ollut vähän sivuroolissa eikä uusien ateriakokonaisuuksien miettiminen ole ollut tärkeysjärjetyksessä edes kymmenen ensimmäisen joukossa.

Tuossa hötäkässä jos missä olisi pitänyt muistaa omistavansa haudutuspadan. Kuinka erinomaista olisikaan ollut aamulla viskaista kaikki ainekset pataan, painaa nappulasta ja unohtaa koko ruuanlaitto seuraaviksi 4-12 tunniksi, oman valinnan mukaan. Vaan kun on tämä oma pää kesät talvet, niin helposti sitä erilaisia asioita rupeaa unohtelemaan. Tärkeintä kuitenkin, että joskus taas mieleen palaavat.

Nyt, keskellä kesää havahduin padan olemassaoloon ja totesin, että siinäpä oivallinen apparaatti kesäpäivien ruuanlaittoon. Jos ei ulkona tehdä ruokaa, niin pata on paljon parempi vaihtoehto kuin liesi tai uuni, koska hellan ääressä ei sitten tarvitsekaan tuhertaa eikä pata luovuta ympäristöönsä yhtään lämpöä, jos sattuu oikein kuuma päivä tulemaan. Oivallista!

Tätä reseptiä emme toki kokeilleet ensimmäistä kertaa ja uusintoja on tehty, koska ruoka on varsin maittavaa, helppotekoista ja halpaa. Porsaan lapaa myydään niin suolattuna kuin suolaamattomanakin ja jos suolattoman ostaa, niin kannattaa pistää suolautumaan noin vuorokautta ennen käyttöä.

Haudutuspadassa kaikki ruuat ovat todella vähällä vaivalla valmistettavia ja tämä nimenomainen ruoka on kaiken lisäksi erittäin edullista.

Lavan asemesta voi käyttää myös muita porsaan halpoja osia kuten potkaa tai niskaa. Lihan nopea paistaminen ei ole välttämätöntä, sen voi laittaa pataan ihan sinälläänkin.

Suolattoman porsaanlavan/potkan/niskan liottaminen yksi vuorokausi. Suolausliemi valmistetaan seuraavasti:

 • 2,5 litraa vettä
 • 150 gr merisuolaa
 • 75 gr sokeria

Keitä ja jäähdytä liemi vedestä suolasta ja sokerista.
Laita liha suolaveteen marinoitumaan vuorokaudeksi jääkaappiin tai muuhun  viileään paikkaan.

ANNOS: 4 hengelle
VALMISTUSAIKA: valmistelu noin 20 minuuttia, haudutus 8 tuntia low-teholla

AINEKSET:

 • n. kilo porsaan suolalapaa/potkaa tai niskaa
 • 8 perunaa
 • 1 keskikokoinen keltasipuli
 • 6-8 valkosipulin kynttä
 • 2 tl tuoretta silputtua rosmariinia
 • kourallinen silputtua persiljaa
 • 1-2 tl suolaa
 • mustapippuria
 • 3 dl vettä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paista lapa nopeasti kuumalla pannulla molemmin puolin ja laita liha kokonaisena padan pohjalle. Porsaan niska myydään yleensä niin isoina paloina, että siitä kannattaa leikata sopivan kokoisia paloja ja laittaa vaan suoraan pataan. Liian pieneksi ei kannata leikata – isommista paloista kypsyy mehevämpiä. Potkat haudutetaan kokonaisina.

Kuori ja lohko perunat, laita pataan.

Kuori ja leikkaa sipuli renkaiksi ja laita pataan. Kuori valkosipulin kynnet ja laita pataan pieniksi paloiksi leikattuna.

Lopuksi lisää mausteet ja vesi ja anna padan hoitaa loppu. Low-teholla 8 tuntia tai Medium-teholla 6 tuntia. Kun pata on lähes valmista, voit ottaa lavan paloiteltavaksi noin neljään osaan tai voit leikata sen ruuan valmistumisen jälkeen ohuiksi leikkeiksi (kuten otsikkokuvassa). Valmiiksi leikattua niskaa ei tarvitse enää paloitella, potkat sen sijaan täytyy myös kypsymisen loppuvaiheessa leikata ainakin kahteen osaan.

haudutuspata porsaanlapa perunat-2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tagit: haudutuspata porsaan lapa porsaanliha porsaanlapaa ja perunoita porsaan niska porsaanpotka suolalapa slow cooker

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s