Haudutuspata: Porsaan suolalapaa, perunoita ja sipulia

haudutuspata porsaanlapa valmis-2

Koko alkuvuosi on ollut varsinaista työleiriä: yläkerran pesu ja remontointi uusia asukkaita varten, muuttoa suuntaan ja toiseen, tavaroiden järjestelyä ja perkaamista, roskalavan täyttämistä ja vierailevien koiratähtien hoitoa. Ruuanlaitto on tästä syystä ollut vähän sivuroolissa eikä uusien ateriakokonaisuuksien miettiminen ole ollut tärkeysjärjetyksessä edes kymmenen ensimmäisen joukossa.

Tuossa hötäkässä jos missä olisi pitänyt muistaa omistavansa haudutuspadan. Kuinka erinomaista olisikaan ollut aamulla viskaista kaikki ainekset pataan, painaa nappulasta ja unohtaa koko ruuanlaitto seuraaviksi 4-12 tunniksi, oman valinnan mukaan. Vaan kun on tämä oma pää kesät talvet, niin helposti sitä erilaisia asioita rupeaa unohtelemaan. Tärkeintä kuitenkin, että joskus taas mieleen palaavat.

Nyt, keskellä kesää havahduin padan olemassaoloon ja totesin, että siinäpä oivallinen apparraatti kesäpäivien ruuanlaittoon. Jos ei ulkona tehdä ruokaa, niin pata on paljon parempi vaihtoehto kuin liesi tai uuni, koska hellan ääressä ei sitten tarvitsekaan tuhertaa eikä pata luovuta ympäristöönsä yhtään lämpöä, jos sattuu oikein kuuma päivä tulemaan. Oivallista!

Tätä reseptiä emme toki kokeilleet ensimmäistä kertaa ja uusintoja on tehty, koska ruoka on varsin maittavaa, helppotekoista ja halpaa. Porsaan lapaa myydään niin suolattuna kuin suolaamattomanakin ja jos suolattoman ostaa, niin kannattaa pistää suolautumaan noin vuorokautta ennen käyttöä.

Haudutuspadassa kaikki ruuat ovat todella vähällä vaivalla valmistettavia ja tämä nimenomainen ruoka on kaiken lisäksi erittäin edullista.

Suolattoman porsaanlavan liottaminen yksi vuorokausi. Suolausliemi valmistetaan seuraavasti:

 • 2,5 litraa vettä
 • 150 gr merisuolaa
 • 75 gr sokeria

Keitä ja jäähdytä liemi vedestä suolasta ja sokerista.
Laita potka suolaveteen marinoitumaan vuorokaudeksi.

ANNOS: 4 hengelle
VALMISTUSAIKA: valmistelu noin 20 minuuttia, haudutus 8 tuntia low-teholla

AINEKSET:

 • n. kilo porsaan suolalapaa
 • 8 perunaa
 • 2 isoa keltasipulia
 • 6-8 valkosipulin kynttä
 • 2 tl tuoretta silputtua rosmariinia
 • kourallinen silputtua persiljaa
 • 1-2 tl suolaa
 • mustapippuria
 • 3 dl vettä

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paista lapa nopeasti kuumalla pannulla molemmin puolin ja laita liha kokonaisena padan pohjalle.

Kuori ja lohko perunat, laita pataa.

Kuori ja pilko sipulit, lisää pataan. Kuori valkosipulin kynnet ja laita pataan pieniksi paloiksi leikattuna.

Lopuksi lisää mausteet ja anna padan hoitaa loppu. Low-teholla 8 tuntia. Kun pata on lähes valmista, voit ottaa lihan paloiteltavaksi noin neljään osaan tai voit leikata sen ruuan valmistumisen jälkeen ohuiksi leikkeiksi (kuten otsikkokuvassa).

haudutuspata porsaanlapa perunat-2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s