Pannullinen uuniperunoita

Resepti on poimittu ruokablogista lautasellinen rakkautta.fi. Tuolla sivustolla tekijä mainitsee, että heillä arvostetaan, rakastetaan ja suhtaudutaan erittäin suurella intohimolla perunoihin ja että niitä voisi olla pöydässä tarjolla vaikka joka päivä.

Olen ehdottomasti samaa mieltä: perunoihin ei kyllästy koskaan ja niitä tosiaan voi valmistaa niin tavattoman monella eri tavalla. On uuniperunat, keittoperunat, lohkoperunat, valkosipuliperunat, röstit, ristikkoperunat, muhennokset, padat, paistinperunat, ranskanperunat ja laatikot – ja jokaista niistä voi varioida yrteillä, mausteilla ja muilla lisukkeilla lähes loputtomasti.

Nytpä kuitenkin tuli vastaan perunasta tehty paistos, joka kertaheitolla hyppäsi suosikkieni kärkipäähän. Siinä on kaikki onnistuneen perunaruuan ainekset: perunan lisäksi voita, rosmariinia, suolaa, pippuria ja Parmesan-juustoa. Kaikkea voi lisätä ja muunnella ihan mielensä mukaan – itseni teki kyllä mieli kokeilla valkosipulia muiden ainesten joukossa, mutta koska kahdessa muussa aterian osassa jo oli sitä melkoisen reippaasti, niin perunoista se jätettiin suosiolla pois. Varmasti tulen sitäkin vielä kokeilemaan, sillä tämän ruuan valmistus ei takuulla jää yhteen kertaan!

Ensimmäisellä kerralla sulatin parmesanrouheen voin sekaan, mutta siitä tuli niin liisterimäistä (liekö vika kokissa), että päätin seuraavalla kerralla ripottella sen suoraan perunoiden päälle.  Näin on sittemmin tullut jo tehtyäkin ja molemmilla tavoilla lopputulos oli yhtä hyvä – jälkimmäisessä tosin perunan pinnalle muodostuu kiva rapsakka juustokuorrutus.

Jugurttikastikkeen sijasta teimme suolalla, chilillä, paprikalla ja valkosipulilla maustetun smetanakastikkeen. Se on omasta mielestäni kaikkein parhaiten sopiva kastike lihan ja perunan kylkeen ja pitää ykköspaikkansa kaikista kokeiluista huolimatta. 

Reseptin laitoin tänne omaankin ruokablogiin, sillä tyttäreni usein käyttävät sivustoani keittokirjanaan ja he myös tarvitsevat hiukan tarkempia ohjeita ja ainesten määriä kuin mitä alkuperäisen reseptin kirjoittaja on omaan ohjeeseensa laittanut. Muutoin heti kohta puhelin soi tai Facebook pukkaa viestiä. Kiitos ihanasta ruokaohjeesta, “lautasellinen rakkautta”.

Smetanakastikkeen ohjeen löydät täältä.

ANNOS: 2-3 henkeä
VALMISTUSAIKA: esivalmistelu n. 20 minuuttia, paistoaika 50 minuuttia

AINEKSET:

  • 4 keskikokoista Rosamunda uuniperunaa
  • n. 100gr voita
  • 2 tl tuoretta hienoksi silputtua rosmariinia
  • 2-3 rkl raastettua Parmesan-juustoa
  • suolaa
  • mustapippuria

Lämmitä uuni 220°C

Voitele öljyllä sopivankokoinen paistoastia, pannu tai vuoka.

Pese perunat huolellisesti ja viipaloi ohuiksi siivuiksi. Pidä viipaloitu peruna sen verran kasassa, että pystyt nostamaan sen paistoastiaan “kokonaisena”. Levitä kukin peruna otsikkokuvan kaltaisesti hieman avoimena spiraalin- tai astiaan sopivaan muotoon. Käytä juuri sopivan kokoista astiaa, jotta sulatettu voi ei täysin karkaa pitkin pannua.

Sulata noin 100 grammaa voita ja sekoita joukkoon hienoksi silputtu rosmariini. Valuta reilu puolet voista perunoiden päälle niin, että vähän avitat sen valumista myös sinne tänne siivujen väliin.

Rouhi pinnalle mustapippuria ja ripottele vähän suolaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anna paistua noin 25 minuuttia.

Raasta noin 2 ruokalusikallista Parmesan-juustoa.

Lisää 25 minuutin paistumisen jälkeen loppu voisula ja ripottele juustoraaste tasaisesti perunoiden päälle. Voit myös kokeilla juuston sulattamista voihin ja kaataa sen perunoiden päälle. Kukin tavallaan.

Anna paistua toiset 25 minuuttia. Puutikulla kokeillen voit vielä varmistaa, että perunat ovat täysin kypsiä ja pehmeitä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tagit: peruna uuniperuna Rosamundaperuna smetanakastike

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s