Poron sisäpaisti

Tietoa poropaistista Deliporo.fi-sivuilta:

Poron paisti kuuluu arvo-osiin yhdessä fileiden kanssa. Poron paisti on perinteisesti ollut juhlaruoka, mihin se sopiikin mainiosti mureutensa, makunsa ja edustavan ulkonäkönsä ansiosta. Toki sopii mielitekoon tehdä muutenkin, jos kovin tekee mieli herkutella.

Mureimpia paistin osia ovat sisäpaisti ja paahtopaisti. Ulko- ja kulmapaistia voi halutessaan mureuttaa ennen valmistusta marinoimalla niitä esimerkiksi oluessa (tummaa kannattaa kokeilla) muutaman tunnin ajan. Sisäpaisti on myös monipuolinen ja helppo laitettava. Se voidaan kypsentää kokonaisena ja paloitella sen jälkeen annospaloiksi tai se voidaan ennen kypsentämistä leikata valmiiksi pihveiksi.

Paistiin sopivat hyvin yleiset poronlihan maustamiseen annetut ohjeet. Maltillisesti, ettei poron oma hieno maku peity. Suolaa, mustapippuria, katajanmarjaa. Yrttejä, mutta ei monta erilaista yhdellä kertaa. Marinoiminen on syytä myös tehdä miedoilla mauilla, sisä- ja paahtopaisti eivät marinointia kaipaa mureuden vuoksi lainkaan.

Halutun kypsyysasteen saavuttaminen tapahtuu ehdottomasti helpoiten lihalämpömittaria käyttäen. Parhaita ja varsin edullisia ovat nykyaikaiset digitaaliset mittarit.

Poron paisti on sisältä punaista, kun sen sisälämpötila on 65 °C, vaalean punaista, kun lämpötila on 67-68 °C ja kypsää, kun lämpötila on 72 °C.

Paisti voidaan kypsentää ainakin uunissa, paistinpannulla, padassa, haudutuspadassa, grillissä, fondue -pannussa ja avotulella. Uunissa kokonaisena laitettavan paistin pinta voidaan kypsentämisen aluksi tai lopuksi ruskistaa uunin grillivastuksilla tai muuten korkeassa lämpötilassa (yli 200°C), mutta nopeasti. Jos paistin osia kypsennetään uunissa, suositeltavaa on ruskistaa pinnat pikaisesti paistinpannulla, jolloin pinta saa makua . Kummassakin tapauksessa uunin lämpötila on sen jälkeen laskettava varsin alhaiseksi, korkeintaan 150 °C.

ANNOS: 4-5 henkeä
VALMISTUSAIKA: käytetyn lämpötilan mukaan 1-2 tuntia

AINEKSET:

 • 1 kg poron sisäpaisti
 • suola
 • rosepippuri
 • mustapippuri
 • katajanmarja

Hiero suola, rouhitut pippurit ja katajanmarjat lihan pintaan noin tuntia ennen paistamista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Laita liha paistopussiin ja muista tehdä reikä yhteen pussin kulmaan.

Aseta paistomittari niin, että sen kärki on keskellä lihan paksuinta osaa.

Paista ½ tuntia ja laske lämpötila 150 asteeseen. Anna paistua, kunnes lihan sisälämpötila on noin 68 astetta. Mikäli haluat lihan raaempana, lopeta paistaminen 65 asteeseen ja mikäli taas kypsempänä, niin sopiva lämpötila on noin 72 astetta.

Leikkaa viipaleiksi ja aseta tarjolle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kastike:

Kastikkeeseen oli tarkoitus laittaa lihan paistolientä, mutta tämä paisti olikin niin kuiva, että nesteitä siitä ei juurikaan irronnut. Käytä ihmeessä maun antajaksi, mikäli omasta paististasi yhtään lientä irtoaa.

AINEKSET:

 • 4 kermaa
 • 1 dl vettä
 • 2 rkl vehnäjauhoja
 • 1 Fond du Chef -lihaliemitiiviste
 • suolaa, pippuria (tarvittaessa)
 • paistolientä

Kiehauta kerma ja sekoita Fond du Chef siihen.

Sekoita jauhot desilitraan kylmää vettä ja kaada ohuena norona koko ajan sekoittaen kerman joukkoon. Jos paistista irtosi lientä, niin sekoita sekin kermaan. Maista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tagit: poro poron sisäpaisti poronliha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s