Graavilohta ja uuniperunoita

Graavikalat maittavat meidän koko perheelle, kaikki kolme tytärtäkin ovat ahmineet niitä jo aivan pienestä pitäen – siika on varsinaista herkkua, mutta ei lohikaan sille paljoa häviä. Lohista suomalainen merilohi on oma suosikkini, joskin myös kirjolohi kelpaa. Kirjolohessa pidän erityisesti sen ”napakkuudesta” ja vähärasvaisuudesta, vaikka mm. kalan sisältämät Omega3-rasvahapot terveellisiä ovatkin. Rasvainen Norjan lohi puolestaan sopii mainiosti esimerkiksi uunikalaksi tai pannulla paistettavaksi – juuri rasvaisuutensa takia.

Kaikki kauppoissa olevat lohet taitavat nykyään tulla kasvattamoista ja paljon puhutaan niihin pumpatuista lääkkeistä ja muusta epäterveellisyydestä. Siitä huolimatta me niitä vielä syömme ja tulemme varmaan syömään jatkossakin.

Tsatsiki sopii erinomaisesti graavilohen kumppaniksi, samoin uuniperunat ja tankoparsat.

Tankoparsaa meillä kulutetaan sesonkiaikaan melkoisia määriä. Välillä tuntuu, ettei lautasen reunalla muuta kökötäkään, mutta lyhyt kausi on syytä hyödyntää täysillä. Tankoparsaa on sekä vihreää ja valkoista ja monet vannovat valkoisen paremmuutta, mutta kyllä ne molemmat minusta yhtä hyviltä ja maukkailta maistuvat. Vaihtelua niiden suomaan makumaailmaan saa vaihtamalla kastikkeita ja kypsyttämistapaa.

Uunissa haudutetut punajuuret ovat oivallinen lisuke ja maku säilyy paremmin kuin keitetyissä kavereissa. Melko pitkän kypsymsajan ne vaativat, mutta siinä odotellessa ehtii tehdä monta muuta asiaa.

Resepti tsatsikiin löytyy täältä.
Resepti paahdettuihin punajuuriin löytyy täältä.
Resepti erilaisiin tankoparsoihin löytyy täältä.

ANNOS: neljälle hengelle
VALMISTUSAIKA:
graavilohi vaatii noin vuorokauden maustumisajan, valmistelu vie vain hetken
punajuurien (pienehköjen) kypsymisaika uunissa 1-2 tuntia
jogurtin valuttaminen ja kurkun ”itkettäminen” vievät aikaa 2-3 tuntia
perunat uunissa noin tunnin

Graavilohi

  • noin 500gr painoinen lohifile
  • hienonnettua tilliä
  • merisuolaa
  • mustapippuria, punapippuria, viherpippuria ja valkopippuria

Laita kala maustumaan tarjoilua edeltävänä päivänä.
Huuhtaise lohifile kylmässä vedessä ja kuivaa.
Rouhi morttelissa puna-, viher-, musta- ja valkopippurit (valkopippurin voi jättää poiskin, tai ainakin laittaa sitä kaikkein vähiten), lisää sekaan merisuolaa ja rouhi sekin hienommaksi.

Levitä tasainen, ohut kerros rouhetta lohen päälle, lisää vielä kerros hienonnettua tilliä ja kääri tiukkaan pakettiin odottamaan seuraavaa päivää. Kaavi tilli ja ylimääräinen suola/pippuri pois ennen leikkaamista.

Uuniperuna

Tämä uuniperuna on yksinkertaisesti pelkkä voilla ja suolalla maustettu, uunissa (220°C) kypsytetty peruna. Perunoita tarvitset kaksi/aterioitsija.

Kuori peruna ja tee siihen viiltoja kypsymisen nopeuttamiseksi. Sopivan kokoinen kauha on tässä ”viiltelyssä” oivallinen apu: ei tule vahingossa leikattua koko perunaa halki. Voitele vuoka ja asettele perunat siihen viillotettu puoli ylöspäin.

Ripottele pinnalle hiukkanen suolaa ja koristele reilulla nokareella voita. 220°C uunissa noin tunti ja jos näyttävä liikaa kuivuvan, niin lisää välillä voisulaa päälle. Tikulla koittamalla kypsyys selviää: ovat kypsiä, kun tikku menee sulavasti sisään.

Tagit: graavattu kala graavattu lohi graavilohi lohi paahdettu punajuuri peruna punajuuri suolattu kala tankoparsa tsatsiki tzatziki uuniperuna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s