Tsatsiki

Tsatsikin onnistuminen on pitkälti kiinni valitun jogurtin laadusta sekä siitä, kuinka huolella malttaa jogurtin valuttaa ja kurkkua suolalla ”itkettää”: tämän vaiheen jättäminen liian lyhyeksi tuottaa tsatsikin, joka lopulta uida lilluttelee omissa nesteissään. Aivan hyvän tsatsikin saa, kun malttaa vähintään kolme tuntia aineksia valuttaa eikä yhtään liika kuivu, vaikka jättäisi yön yli tekeytymään.

Itse olen useimmiten käyttänyt Milbonan maustamatonta kreikkalaista jogurttia (joka taitaa olla vain Lidlissä myytävä tuote). Se on jo valmiiksi paksua ja kermaisen pehmeää eikä siitä irtoa nesteitä alkuunkaan niin paljon kuin esimerkiksi Valion bulgarialaisesta jogurtista (muuta bulgarialaista jugurttia en tunne) – tämän jälkimmäisen kanssa käy helposti niin, että valuttamisen jälkeen suodatinpussissa on enää puolet alkuperäisestä… en siis suosittele.

Valkosipulin maku pehmeneen sitä enemmän, mitä kauemmin se saa jugurtin joukossa muhia. Tämäkin kannattaa ottaa huomioon lisuketta tehdessä, eli ajoittaa tekeminen niin, että tsatsiki ei lähde suoraan valmistumisen jälkeen pöytään tarjolle. Tilli kannattaa lisätä vasta vähän ennen tarjoilua.

AINEKSET:

  • 500gr kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
  • 1  iso kurkku
  • tilliä
  • valkosipulia
  • 2 tl suolaa
  • oliiviöljyä
  • sitruunamehua

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ensimmäisestä kuvasta näkyy kuinka kurkku kannattaa kuoria. Osa kuoresta  kannattaa jättää, sillä se jossakin määrin antaa tsatsikille väriä ja suutuntumaa. Jogurtti taustalla on sitä Milbonan kreikkalaista, jota itse suosin. Toinen kuva kertoo vain sen, kuinka tanakkaa hyvä jogurtti on lusikassa valuttamattakin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jogurtin valuttaminen onnistuu näin yksinkertaisin konstein, ei tarvita kuin vesilasi, kahvinsuodatin ja suodatinpussi. 500 grammaa jogurttia mahtuu juuri passelisti yhteen suodatinpussiin.

Kolmen tunnin valumisen jälkeen lasissa on noin 1,5dl nestettä ja jogurtti on valmista tsatsikin pohjaksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Raasta kurkku raastinraudan sillä sivulla, jossa on kaikkein suurimmat reiät. Raasta suoraan siivilään, niin ei tarvitse turhaan liata astioita. Lisää joukkoon 2 tl suolaa ja sekoita hyvin. Sekoittele ja painele silloin tällöin valumisen aikana. Kolmen tunnin jälkeen kurkku on valmista jogurttiin sekoitettavaksi ja kaksi teelusikallista niissä olevaa suolaa riittää, lisätä ei ainakaan tarvitse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puserra yksi valkosipulin kynsi jugurtin joukkoon ja anna tekeytyä ainakin noin tunti: maista ja lisää tarvittaessa toinen. Sipuleissakin on niin paljon eroja, että joskus yksi kynsi on kyllin väkevä maustamaan koko satsin ja toisinaan saa laittaa jopa 2-3. Liika valkosipuli tekee lopputuloksesta helposti kitkerän. Elämäni ensimmäisen tsatsikin tein noudattamalla tarkasti valmistusohjetta ja kolmen valkosipulinkynnen lisäämisen jälkeen sitä ei sitten ensimmäisen maistetun haarukallisen jälkeen kukaan enää halunnut syödä – sattui niin vahvat sipulit kohdalle. 

Seuraavaksi lisätään kurkku, pieni liraus oliiviöljyä seoksen notkistamiseksi sekä hieman sitruunamehua.

Hienonnettu tilli laitetaan joukkoon vasta vähän ennen tarjolle laittamista.

Tagit: kreikkalainen kreikkalainenjogurtti kreikkalainen salaatti tsatsiki tzatziki

One thought on “Tsatsiki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s