Mausteinen lohimedaljonki ja valkosipuliperunasose

Siitä täytyy olla jo reilusti toistakymmentä vuotta, kun satuin kirjastossa lukemaan englanninkielistä keittokirjaa ja löysin tosi herkulliselta vaikuttavan reseptin lohimedaljongin valmistamiseen. Otin kopion kirjan sivusta ja  valmistin medaljonkeja ohjeen mukaan.

Olivat aivan kertakaikkiaan mahtavan makuisia ja useampaan kertaan tuli tuolloin laitettua esimerkiksi vieraille tarjottavaksi. Vierasruuaksi nämä ovat aivan erinomainen valinta, sillä nämä ovat yksinkertaisen helppoja tehdä ja medaljonkeja voi mainiosti laittaa uuniin koko pellillisen valmistumaan – kiertoilmauunissa vaikka kaksikin.

Resepti on kadonnut jo kauan sitten, enkä todennäköisesti alkuunkaan oikein muista siinä käytetyn mausteliemen ainessosia, mutta omalla tavallanikin tehden nämä ovat onnistuneet mainiosti. Mausteliemissä kun on se kiva ominaisuus, että oikeita ja hyvin toisiinsa sopivia makuja yhdestelemällä ei voi epäonnistua lopputuloksessa. Erilaista tulee, mutta maukasta kuitenkin. Kannattaa myös muistaa, että lusikalla mausteliemikiposta maistamalla tajuttoman vahvalta maistuva seos muuttuu maultaan todella pehmeäksi ja makuhermoja hiveleväksi, kun se aikansa uunissa muhii.

Jos sinulla ei satu olemaan säilöttyä sitruunankuorta, niin raastettua tuoretta sitruunkuortakin voi käyttää. Sen kanssa kehoitan kuitenkin olemaan varovainen: olen itse joskus muutaman ruuan pilannut laittamalla sitä liikaa. Ohjeeseen laittamani yksi teelusikallinenkin saattaa olla liikaa – vaikea sanoa, kun itse ehdottomasti suosin noita säilöttyjä versioita. Sivustoltani löytyyhelppo ohje niiden valmistamiseen – suosittelen kokeilemaan, sillä ne antavat aivan toisenlaisen makuelämyksen.

Valkosipuliperunasose jos mikä sopii erinomaisesti medaljonkien kanssa tarjottavaksi.

Valkosipuliperunasoseen valmistusohjeen löydät täältä.
Säilöttyjen sitruunakuorien valmistusohjeen löydät täältä.

ANNOS: 2 hengelle
VALMISTUSAIKA: Kalan marinoituminen 1 tunti, paistaminen 30-40 minuuttia

AINEKSET:

 • 2 lohimedaljonkia (maksimissaan noin 1,5 cm paksuja)
 • suolaa

Mausteliemi:

 • ½ dl oliiviöljyä
 • 2 tl rouhittua kuminaa
 • 3 tl kapriksia
 • ½ ruokalusikallista säilöttyä sitruunankuorta (tai 1 tl raastettua tuoretta sitruunakuorta)
 • ½ punainen paprika
 • ½-1 chilipalko
 • 1 tl hienoksi silputtua tuoretta korianteria
 • 1 ruokalusikallinen hienonnettua tilliä
 • 2 rkl sitruunamehua
 • ripaus mustapippuria

Suolaa medaljongit molemmin puolin ennen mausteliemen lisäämistä.

Huuhtele sitruunankuori kylmässä vedessä ja poista siitä mahdollinen hedelmäliha ja valkoinen malto.

Laita rouhittu kumina, kaprikset, erittäin hienoksi pilkotut sitruunankuoret, pieniksi paloiksi leikattu paprika, haluamasi määrä pieneksi leikattua chiliä, silputtua tilliä ja korianteria, sitruunamehu ja mustapippuri sopivassa sekoitusastiassa olevan oliiviöljyn sekaan. Sekoita erittäin hyvin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aseta medaljongit voideltuun vuokaan tai uunipellille (määrän mukaan) ja levitä mausteliemi tasaisesti niiden päälle. Anna maustua jääkaapissa noin tunti.

Lämmitä uuni 180°:ksi ja paista medaljonkeja noin 30-40 minuuttia tai kunnes ovat täysin kypsiä.

Tagit: lohi lohimedaljonki mausteinen valkosipuliperunasose

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s